torstai 24. tammikuuta 2013

Neuvostoliiton vakooja kosmetologikoulussa

Lupasin taannoin yhdessä kommetissani kirjoittaa miten vakoilu ja kosmetologikoulutus kuuluu yhteen. Sotahistoriassa aika usein törmään juttuun, jossa kerrotaan Neuvostoliiton vakoojista 1930-luvun Suomessa. Esiin nousee aina, että yksi heistä toimi Suomen ensimmäisessä kosmetologikoulussa. Koulu oli nykyisen SKY-Opiston edellä kävijä ja tunnettiin nimellä Suomen kosmetologikoulu.

Suomessa on hyvin varhaisessa vaiheessa ollut jo kosmetologikoulutusta ja ensimmäinen kosmetologikoulu alkoi toimimaan Helsingin keskustassa 1930-luvun alussa. Suomen Kosmetologien Yhdistys perustettiin hetki ennen talvisotaa 1930-luvun lopussa. Kosmetologikoulun perustaja oli Margit Grönroos. Kirjoitan tätä taas ihan omasta muististani, joten tarkemmat yksityiskohdat voitte tarkistaa netistä. Mistään historian kirjoista en ole löytänyt selvää nimeä oliko vakooja koulussa oppilaana, vai opettajana. Koskaan hän ei myöskään jäännyt kiinni. Kuitenkin tuo asia liittää aina kosmetologikoulun näihin vakoojajuttuihin.

Suomessa oli voimakas äärioikeisto ja äärivasemmisto 1930-luvulla. Pelko desantteja eli Neuvostoliiton vakoilijoita ja soluttajia kohtaan oli kova. Ilmeisesti niitä Suomessa olikin aika paljon. Toisaalta ihan väärää tietoahan he Neuvostoliittoon välittivät, kun Stalinhan luuli suomlaisten ottavan avosylin vastaan venäläiset heidän hyökätessään 30.11-39. Talvisodan aikana osa kommunisteja katosi ns."maan alle" eli he piileskelivät metsissä yms. Tunnetumpia oli myöhemmät politiikot Yrjö Leino ja Hertta Kuusinen.

Olen itse liittänyt tuon kosmetologikoulun vakoojan Yrjö Leinoon. Yrjö Leino oli Suomen sisäministeri sodan jälkeen ja hän meni myös naimisiin Hertta Kuusisen kanssa. Yrjö Leino oli kolme kertaa naimisissa ja hänen ensimmäinen vaimonsa oli Alli Simola. Avioliitto kesti kymmenisen vuotta 1920-luvun lopulla ja heillä oli tytär Lieko. Alli Simola oli suomalaisen fysioterapian "äiti" ja kuntoilun, kasvisravinnon ja joogan puolestapuhuja. Hän kehitti myös hieronnan nimeltään Finnmassage, jota ei nykyään juuri kukaan enää osaa. Tämä Alli Simola oli opettajana lyhyissä pätkissä kosmetologikoulussa. Alli Simolan ja Yrjö Leinon tytär Lieko muutti Tsekkoslovakiaan sodan jälkeen ja hänestä tuli tunnettu radiotoimittaja Lieko Zachovalova. Kaikki 50-80-luvulla radioa kuunnelleet muistavat hänet varmasti.

Lieko Zachovalova kertoo omassa elämäkerrassaan, että hänen äitinsä auttoi isää Yrjä Leinoa koko 30-luvun. Siis kosmetologikoulussa toimi opettajana nainen, jonka exmies oli julkikommunisti ja eli "maan alla". Uskoisin, että osa vakooja jutuista on alkanut tästä Alli Simolasta joka auttoi kommunistiystäviään ja expuolisoaan. Naisia ja lapsia yleensäkin käytettiin viestinviejinä ja esimerkiksi ruuan ja aseiden kuljettajina. Pitäisi varmaan kysyä tietääkö Opiston pitkäaikainen rehtori Una Nuotio tästä vakoojajutusta mitään. Una tosin tuli koulun palvelukseen vasta 70-luvulla, mutta jos olisi edes juoruja kuullut. Onko kenelläkään muulla tietoa asiasta ja ehdotusta kuka vakooja oli?

5 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoista luettavaa. Ja kyllä, muistan hyvin Liekon - "täällä Lieko Zachovalova, Praha";)

  VastaaPoista
 2. Tuo tarina ei ole mitään faktaa, vaan omaa päätelmääni siitä miksi kosmetologikoulua pidettiin vakoojan olin paikkana. Voin kuvitella miten juorut syntyy, kun jonkun opettajan mies oli julkikommari.
  Varmaan jokainen radion kuuntelija muistaa tuon Liekon jämäkän loppukaneetin, kun hän kuitasi toimittamansa jutun. En nuoruudestani mitään muiden toimittajien kotikaupunkia muista, mutta Lieko oli PRAHASTA.

  Inkku

  VastaaPoista
 3. Anonyymi11:48

  No kukas oli Kerttu Nuorteva... se josta Donner teki elokuvan Kuulustelu?? Eikös hänkin siinä elokussa opiskellut kosmetologikoulussa? Vai onko tämäkin urbaanilegenda?

  VastaaPoista
 4. Kerttu Nuortevan peiteroolina oli kosmetologiharjoittelija. Hella Wuolijokeahan syytettiin juuri Nuortevan avustamisesta, meinattiin jopa teloittaa maanpetoksesta. Yrjö Leinokin oli kyllä myös Hellan tilanhoitajana hetken aikaa juuri ennen talvisotaa, mutta vakoiluun hän ei ilmeisesti ollut sotkeutunut. Jos kyseinen koulu sijaitsi Aleksanterinkadulla, niin silloin kyseessä on varmaan Nuorteva.

  VastaaPoista
 5. Minä pidän Kerttu Nuortevaa eri henkilönä, kuin tätä juorua kosmetologikoulun desantista.
  En ole nähnyt elokuvia, tai sarjoja Kerttu Nuortevasta ja pariskunnasta Kuusinen-Leino joten en tiedä mitä niissä sanotaan Nuortevasta. Minun tietojeni mukaan Kerttu Nuorteva harjoitteli Aleksanterinkadulla olevassa kampaamossa manikyristiksi ja ehkä kosmetologiksikin. Kerttu Nuortevahan jäi kiinni ja Valpo tutki hänen tekemisensä tarkkaan ja kuulustelut on olemassa arkistoissa.
  Uskon edelleen, että tuo Alli Simola oli näiden juorujen syy ja mitään todisteita ei ole kosmetologikoulun desanteista, tai vakoojista.

  Inkeri

  VastaaPoista