lauantai 24. elokuuta 2013

ASLA-stipendillä Amerikkaan

Olen moneen kertaan ennenkin kertonut miten suuri rikkaus työssäni on ihmiset ja heidän tarinansa. Harrastukseeni sotahistoriaan ja historiaan olen saanut monta autenttista kokemusta ja kuvausta Suomen lähihistoriasta. Eräs pitkäaikainen asiakkaani kertoi omasta Los Angelesin matkastaan, kun kerroin meidän maailmankongressista ja matkan odotuksesta. Hän oli matkustanut Amerikkaan ASLA-stipendin turvin 1959 ja uteliaisuuteni tuota stipendiä kohtaan heräsi. ASLA-stipendi tulee sanoista Amerikan Suomen apuraha ja syy stipendiin oli Suomen kyky hoitaa velkansa hienosti.

ASLA-Fulbright-stipendi on ASLA-Fulbright Graduate Grants -ohjelmasta myönnetty stipendi, joka on tarkoitettu jatko-opiskeluun tai tutkimukseen Yhdysvalloissa. Alunperin tämä stipendi perustuu 1949 Yhdysvalloissa säädettyyn lakiin, jolla tulot Yhdysvaltain toisen maailmansodan ylijäämävarastojen myynnistä annettiin kansainväliseen stipendiaattitoimintaan. Aloitteen tähän lakiin antoi J. William Fulbright, jonka nimi tuossa stipendissäkin vielä on. Nykyäänkin vielä jaetaan tätä ASLA-Fulbright-stipendiä. Minun mielestäni tässä hienosti kohdistetaan sotimiseen tarkoitetut rahat kansainväliseen nuorisoon ja tutkimukseen. Hieno esitys ollut tältä herra Fulbrightiltä.

Sitten tämä varsinainen ASLA-stipendi on ihan suomalaisille jatko-opiskelijoille tarkoitettu. Senkin rahoitus perustuu myös 1949 Yhdysvalloissa säädettyyn lakiin. Suomi sai Yhdysvalloilta ison lainarahan 1919 ja maksoi joka pennin takaisin, mikä oli aivan ainutlaatuista. Yhdysvallat sijoitti tämän lainan korot ja lyhennykset suomalaisille tarkoitettuun ASLA-stipendiin. Laina maksettiin kokonaisuudessaan pois 1984 ja sen jälkeen suomalaisetkin ovat saaneet tämän ASLA-Fulbright-ohjelman-stipendin. Sotahistoriasta tiedän, että Suomi sai aivan erityisen hyvän maineen maailmalla näiden lainan maksujen takia. Risto Rytiä arvostettiin suuresti Amerikassa erinomaisena talousmiehenä, koska Risto Ryti oli Suomen Pankissa 1920-ja 1930-luvulla maksamassa tätä lainaa pois. Tämän maineen takia Suomi sai erityistä myötätuntoa talvisodan alkaessa. Risto Rytin tullessa presidentiksi 1940 hän oli henkilönä tunnettu ja arvostettu Yhdysvalloissa, mikä saattoi olla yksi syy ettei Yhdysvallat julistanut sotaa Suomelle jatkosodan alkaessa. Suurin merkitys ASLA-stipendillä oli 1950-ja 1960-luvuilla. Vuosina 1950-1965 Yhdysvalloissa opiskeli 1700 suomalaista ASLA-stipendin turvin. Stipendiaattien mukana Suomeen tuli Yhdysvalloista  "tuotannon rationalisoinnin" aate.

Nostan kyllä hattua näille ihmisille, jotka rohkenivat lähteä kauas Amerikkaan, kun matkakin kesti reilun viikon laivalla. Tämä asiakkaani oli ollut oman porukkansa nuorin ja heitä oli 1959 noin viisitoistahenkeä. Hän itse oli juuri valmistunut hum.kand ja osasi hyvin englantia. Tuo kielitaito olikin kynnyskysymys, koska suurin osa Suomessa luki edelleen saksaa. Asiakkaani oli varsinaisen jatko-opiskelun tehnyt Nebraskassa, mutta lensi sitten San Franciscoon ja matkusti sieltä bussilla rannikkoa pitkin Los Angelesiin. Varmaan se on ollut elämys pienestä Suomesta tulleelle nuorelle tytölle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti