Huomasin tämän blogin tilastoista, että nyt itsenäisyyspäivän aikaan on moni sotahistoriaan perustuva postaukseni noussut kovasti luettavaksi. Esimerkiksi Väinö Valveesta tekemäni postaus oli itsenäisyyspäivän luetuin postaus. Se on minulle todella mieleistä, että voin omalta osaltani edistään historian tietämystä. Tosin se taitaa myös kertoa siitä, että netissä on ihmeen vähän suomenkielistä sotahistoria tietoa.
Nyt ajattelinkin tehdä useamman postauksen aiheesta, koska olen ollut jo monta viikkoa täpinöissäni, kun olen lukenut niin mielenkiintoisia kirjoja lähinnä Suomen kenraalikunnasta talvi-ja jatkosodan aikana. Toivon, että blogin lukijat jaksavat ne kahlata läpi, vaikka aika harva niistä on todella innostunut. Tiedän kuitenkin, että meillä on pari asiakasta ja lukijaa, jotka ovat erittäin asiantuntevia ja perehtyneitä aiheeseen. Moni asiakkaani myös tuntee uteliaisuutta harrastustani kohtaan, vaikka eivät tiedä aiheesta paljoakaan.
Jääkäriliike on mielestäni ihan tärkein asia Suomen itsenäisen armeijan synnyssä, ilman jääkäreitä meillä ei olisi ollut armeijaa joka soti talvi-ja jatkosodassa. Erittäin harva, ainakaan nainen tietää mitä jääkäriliike oikeastaan tarkoittaa ja ketä jääkärit olivat. Olen aika erikoisia kysymyksiä ja väitteitä kuullut jääkäreistä, jotka osoittavat ettei asiasta ole mitään tietoa. Siksi kerronkin lyhyesti mikä oli jääkäriliike.
Jääkäriliike syntyi 1914 ja Suomi oli silloin yksi Venäjän suurruhtinaskunta ja rankkojen venäläistämis pyrkimysten alainen. Suomen oma sotaväki oli keisarin käskystä hajoitettu ja oli vaarana, että suomalaiset nuoret miehet joutuisivat Venäjän armeijaan. Venäjällä ja tietysti myös Suomessa oli sotatila , koska ensimmäinen maailmansota oli alkamassa. Suomalaiset itsenäisyysliikkeen ihmiset alkoivat luomaan suhteita muihin maihin, jotta edes osa Suomen nuorista miehistä saisi sotilaskoulutusta Venäjästä irtautumista varten. Saksa lupautuikin 1915 alussa ottamaan 200 nuorta ylioppilasta neljäksi viikoksi sotilaskoulutukseen, joka naamioitiin partioliiketapahtumaksi.
Määrä kuitenkin lisääntyi aika pian ja kaiken kaikkiaan n.2000 miestä sai jääkärikoulutuksen. Neljä viikkoa muuttui vuosiksi ja jääkärit palasivat kotiin vasta 1918, kun Suomi oli jo itsenäistynyt. Joukossa oli poikia kaikista yhteiskuntaluokista, vaikka alku olikin lähtenyt ylioppilaista. Jääkäriliikkeen ylläpitäminen oli erittäin vaarallista ja jääkäriksi lähtevillä nuorilla miehillä ei ollut tiedossa laillista palaamisoikeutta Suomeen. Siitä syystä nuo miehet ansaitsevat suuren kunnioituksen, koska he henkensä uhalla halusivat palvella isänmaansa itsenäisyyttä.
Monesta perheestä lähti useampi poika Saksaan. Heinricksin perheestä neljä veljestä ja samoin Sihvoja oli neljä, Ruben Lagus lähti vanhemman veljensä perässä Saksaan. Jääkärien saama koulutus loi pohjan Suomen armeijalle ja 49 jääkäriä sai kenraalin arvon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti