tiistai 27. joulukuuta 2011

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta on sairaus mikä näkyy ehkä eniten ihossa, kun mikään muu sairaus ihottumia lukuunottamatta. Se on myös yleistynyt viime vuosikymmeninä, sitä en pysty sanomaan miksi näin on käynyt. Ainakin kerran viikossa minulla käy asiakas jolla on tuo toimintahäiriö. Noin kymmenkunta vakioasiakastani sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, joten olen aika perinpohjaisesti tutustunut siihen mitä se vaikuttaa iholle.

Yleisimmät iho-oireet ovat hilseilevä kuivuus, ihon ohentuminen ja lievä turvotus ja voimakas punoittelu. Säännöllisesti käyvältä asiakkaalta huomaan kyllä, kun kilpirauhasen toiminta häiriintyy. Asiakas ei välttämättä huomaa näitä iho-oireita, kun ne tulevat niin pikkuhiljaa. Kosmetologi näkee asiakkaan ihon 1-2 kuukauden välein ja silloin huomaa selvän eron edelliseen kertaan.

Kuivuus on niin voimakasta, varsinkin jos on talviaika, että iho suorastaan kiiltää kireydestä ja kuivuudesta. Hilseily lisääntyy myös ja iho ohentuu nopeasti, tämä saa aikaan voimakasta punoittelua. Jos tilanne on jatkunut pitkään koko kasvot ja varsinkin poskipäät on pienen couperosan vallassa, siis pienet hiusverisuonet alkaa rikkoontua. Tämä tilanne ei ole pysyvä, vaan alkaa tasaantumaan kunhan lääkitys saadaan kohdalleen. Kuitenkin iho tulee pysyvästi herkemmäksi ja kuivumistaipumus lisääntyy suosittelisinkin, että kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava kävisi säännöllisesti kasvohoidossa. Oikeat kotihoitotuotteet ovat myös tärkeät ja sairastunella ihonhoito on tärkeää yleistä terveyden ylläpitoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti