lauantai 5. marraskuuta 2011

Ihosyöpä

Näin kesän jälkeen nousee usein asiakkaiden kanssa keskusteluun ihosyöpä ja auringon aiheuttamat ihomuutokset. Yleensä ihotautilääkärit ajoittavat ihosyövän hoitotoimenpiteet tähän pimeään ajankohtaan ettei aurinko haittaa parantumista. Kuulen usein, että asiakas itse on menossa jäädytyshoitoon ja joku hänen sukulaisensa.

Ihosyöpää on useita lajeja, pahin on melanooma,joka on yleensäkin syövistä pahin. Se lähettää etäispesäkkeitä helposti ja on siksi usein myös kuolemaan johtava. Basaliooma on taas hyvälaatuinen ihosyöpä joka ei johda kuolemaan, mutta se on hoidettava.

Basaliooma eli typisolusyöpä on se mitä minä eniten näen työssäni. Yleensä se on nenänselässä ja poskipäissä, kohdissa mitä ovat eniten alttiina auringolle. Se on myös ulkotyötätekeville hyvin tyypillinen, omilta vanhemmiltani on kummaltakin hoidettu basalioomaa ja hehän ovat maanviljelijöitä. Sitä en pysty ilman kuvaa selittämään miltä sellainen ihomuutos näyttää, mutta aivan varmasti kuvia löytyy täältä netistä. Itse kuitenkin tunnistan sellaisen tai ainakin tiedän milloin on syytä jotain näyttää lääkärille. Mieluummin sanon turhasta, kun päästäisin jonkun liian pitkälle. Merkille pantavaa kuitenkin on, että ne jotka ovat pahimmalla vaara vyöhykkeellä eivät kuule sanomisiani. Olen useampaan kertaan ollut tilanteessa missä asiakas sanoo, että miksi en ole sanonut heillä olevan jotain erityistä, kun asia on lääkärissä tullut ilmi. Olen saattanut sanoa asiasta monta kertaa, mutta sitä ei ole vaan kuultu. Ikäviä asioita ei mielellään ota vastaan.

Basalioomaa hoidetaan jäädyttämällä ja se on helppo toimenpide, mutta tietenkin siitäkin jää jälki. Pahimmassa tapauksessa alueesta on leikattava kudosta pois. Basaliooma on erittäin yleistä, näen viikon aikana useita asiakkaita jotka ovat menossa jäädytykseen tai joskus olleet jäädytyksessä.

Ennustaisn, että kun auringonsäteily on näin voimistunut, niin kun minun ikäluokka on seitsemänkymmentä puolet meistä sairastaa basalioomaa.

1 kommentti:

  1. Anonyymi10:21

    Hei!
    Tämä on jo vanha kirjoitus, mutta pakko silti kommentoida, koska itsekin googlettamalla tänne eksyin näin pitkästi kirjoituksen ajankohdan jälkeen.

    Eli pakko oikaista tuohon basalioomaan liittyen, että se ei todellakaan ole hyvänlaatuinen ihosyöpä niin kuin kirjoituksessa mainitsit. Se on pahanlaatuisiin ihosyöpiin luettava ihosairaus - se vain ei ole yleensä kovin aggressiivinen laji ja harvoin lähettää etäpesäkkeitä. Hoitona voidaan käyttää mm. kirurgista poistoa tai ihon jäädytystä (kryohoito). Muitakin vaihtoehtoja basaliooman poistoon siis on.

    Any way... aurinkoista tämän 2013 syksyn jatkoa =)

    VastaaPoista