perjantai 27. heinäkuuta 2012

Puristelu pannaan!

Mikään ei vahingoita ihoa niin paljon, kun innokas finnien puristelu. Näin loppukesästä kasvohoitojen yhteydessä näkee miten paljon ihoa vaurioittaa oma puristelu ja kovakourainen käsittely. Saattaa olla, että hoitoon tulee asiakas jonka iho olisi todella tasainen ja kaunis, mutta se onkin aivan kirjava pigmentoituneista puristelujäljistä. Silloin yleensä vaaditaan vähintään puolisen vuotta hoitoa ennen, kuin iho on taas kunnossa. Tuntuu todella pahalta asiakkaan puolesta, kun hän on tietämättään aiheuttanut itse iholleen tosi paljon hallaa.

Yleensä tilanne on ollut se, että asiakkaalla on alun perin sekaiho joka on hiukan epätasapainossa. Ehkä stressi, hormonaalinen tilanne tai pitkä hoitoväli kasvohoidoilla on aiheuttanut muutaman näppylän tai tukkeuman. Niistä päästäkseen asiakas on puristanut niitä itse ja silloinhan helposti tilanne ryöstäytyy käsistä. Kun on asettautunut peilin eteen, niin sitä alkaa puristella kaikkea mikä vähän näyttääkin ylimääräiseltä. Ihoa joutuu puristamaan aika kovaa, että sieltä jotakin irti saisi ja puristettaessa kynnet rikkovat ihoa juuri siitä kerroksesta missä melaniini eli pigmenttisolut sijaitsee. Näin, kun ärsytetään tuota pigmenttisolukerrosta se kiihdyttää toimintaansa ja siihen, kun saa pari päivää kevyttäkin UV-säteilyä on pigmenttiläiskä valmis.

Jos myös ihan rehellisesti mietitte saatteko ihosta jotain mustapäitä tai talia irti puristelemalla, niin luulen, että joka kolmas puristelu jälki ei tuota mitään tulosta. Nuo pigmenttiläiskät onkin sitten huomattavasti hankalammat hoitaa, kuin ne näppyläkohdat alunperin. Voimakkaasti tulehtuneet finnikohdat ovat myös voineet pigmentoitua, vaikka tulehdus muuten onkin jo parantunut. Tällaisessa tilanteessa on vain lähdettävä hoitamaan pigmenttiläiskää ja odottamaan sen vaalenemista. Yleensä on niin, että nuo puristelujälkien pigmenttiläiskät häipyvät täysin näkyvistä talven aikana eikä ne yleensä tule itsekseen takaisin seuraava keväänä, niin kuin yleensä pigmenttiläiskät tulee. Parasta paikallishoitoa läiskille on ChromaWhiten Extreme-C ja se ei mitenkään rasvoita ihoa, vaikka olisikin taipumus rasvaisuuteen.

Muista siis harkita tarkoin kannattaako näppyjä puristella.

7 kommenttia:

  1. Anonyymi09:08

    Osuit täysin naulan kantaan! Olen juuri tuollainen kuvailemasi henkilö ja olen vuosia kärsinyt juuri tuosta ongelmasta että puristelen ihoani ja nyt kun olen 34 v niin muutaman viime vuoden aikana on sitten tullut juuri kuvailemaasi pigmenttiongelmaa puristelukohtiin. Ja olet siinäkin oikeassa että harvoin puristelu edes tuottaa tulosta eli mitään ei edes välttämättä tule ulos varsinkaan sellaisista laukaan tulevista homonaalisista näppylöistä, jotka ovat niin syvällä. Mutta jostain syystä hölmönä aina kokeilen, että lähtisikö paine pois, jos vähän puristaisi. Usein ei mitään tule ulos, mutta nykyisin onneksi lopetan kertayrittämään enkä purista enää ihoani rikki. ChromaWhite sarja kaikenkaikkiaan yhdistettynä Medibac sarjaan (silloin kun on näppylöitä/rasvaisuutta) on ollut iholleni paras yhdistelmä ikinä! Lisäksi muutama AgeSmart sarjan tuote (mm. kuorinta, silmänymärysvoiteet päiväksi ja yöksi sekä naamio) sekä Daily Microfoliant ja Daily resufacer täydentävät ihonhoitoarsenaalin täydelliseksi kun on tärkeää tässä vaiheessa jo ehkäistä ikääntymisen merkkejäkin. Pakko muuten kommentoida tähän vielä, että AgeSmartin Age Reversal Eye Complex on todella tehokas! Olen käyttänyt tuotetta kohta puoli vuotta joka ilta ja silmänympärysihoni on todella sileä. Tosin 34 vuotiaana ei kovin syviä ryppyjä itselläni ole onneksi ollutkaan mutta harakanvarmaat ovat mielestäni selvästi pienentyneet.

    VastaaPoista
  2. Kiitos oikein paljon mielipiteistäsi ja ohjeistasi. Kertokaa muutkin kokemuksianne.
    Tämä pigmentin kertyminen puristelukohtien ympärille saattaa olla osalle kosmetologejakin ihan uusi juttu. Itse olen oppinut ja ymmärtänyt sen vasta Dermalogican myötä. Tämä pigmentinsyntymismeganismi tuli selväksi minulle Derman koulutuksessa, joskus 90-luvun lopussa. Toisaalta tämän pigmentin kasaantuminen näppyjen ympärille on myös lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana, kun UV-säteily on voimistunut. En itse ainakaan muista nähneeni kahdeksankymmentäluvulla niin selviä pigmenttiongelmia näppyihoilla, kuin nykyään näen.

    Inkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi14:43

      Kiitos itsellesi ihanasta blogista ja vinkeistä. Rakastan itseni hoitamista ja olen vuosien varrella kokeillut kaikenlaista kosmetiikkaa, mutta nyt käytössä ollut jo pitkään Dermalogica ja Youngbloodin meikit ja ihoni voi paremmin kuin koskaan. Eihän ihoani välttämättä virheettömäksi saa eli näppylöitä tulee välillä ja talvella on pintakuivuutta, mutta tunnollisella hoitamisella palautuu nopeammin. Ja kun asian hyväksyy, että on sellainen kuin on ja ihoa on sellainen kun on ja hoitaa sitä oikeilla tuotteilla ja pyrkii muutenkin elämään tasapainoista arkea, niin tuloksia alkaa näkyä. En ennen niinkään ajatellut pigmenttiläiskiä vaan ajattelin, että maksaläiskät ovat iäkkäiden ihmisten asiaa ja olin surutta ilman suojakertoimia ulkona ja vaikken mikään auringonpalvoja olekaan, niin olisi se suojakerroin ollut hyvä olla siltikin. Ja aikanaan ei ollut kasvoille sopivia aurinkotuotteita kun kaikki olivat paksuja ja iho meni niistä ihan kamalaan kuntoon. Tosiaan pari vuotta sitten sain sitten ensimmäiset "viikset" eli pigmentaatioläiskät huulten yläpuolelle ja samoin poskipäihin ja ennen niin siloiseen otsaan tuli ihan tosi tummat läntit. Niitä oli sitten pakko peitellä peitevoiteella kesäkuumalla. Ja mikä kamalinta, en saanut niitä oikein millään pois. Ja ostin kaikista sarjoista tuotteita, jotka olisivat vaalentaneet läiskät. Kunnes sitten löysin tämän Dermalogican ChromaWhite sarjan (olin jo aiemmin pitänyt Dermalogican tuotteista, mutta liekö hinta ollut syynä kun vaihdoin sitten luonnonkosmetikkaan) ja aloin käyttää sitä ja tulokset eivät tietysti näkyneet heti, mutta sinnikkään käytön jälkeen pigmenttiläiskät vaalentuivat miltei olemattomaksi. Eli kyllä se aurinko saa kaikenikäisille tuhoa aikaan, jos ei ihoa suojaa. Ja niistä pigmenttiläiskistä on tosi vaikea päästä eroon eli vinkkinä kaikille että niitä voi tulla vaikkei olisi edes taipumusta palaa auringossa.

      Nyt en tosiaan vaihda Dermaa mihinkään vaan vaihtelen eri tuotteita vuodenajan ja ihon "fiiliksen" mukaan. Tänään on luvassa kuorint, naamio jne...

      Poista
  3. Todella kiva, että asiakkaat itse kertovat kokemuksiaan ja antavat vinkkejä toisilleen.
    Se on ihan totta, että ennen Dermalogican ChromaWhiten tuotteita ei ollut oikein markkinoilla kosmetiikkaa mikä olisi auttanut pigmenttiläiskiin. Kaikki sisälsivät hydrokinonia, joka kyllä auttoi, mutta allergisoi usein. Sittenhän sen käyttö siirrettiin vain reseptivoiteisiin. ChromaWhiten tuotteet ovat erittäin hyvin siedettyjä, meille ei ole tullut yhtään tapausta, että joku olisi saanut jotain herkistymistä. Mutta selkeitä tuloksia on kyllä tullut.
    Itsekin vielä muistutan, että tulokset syntyvät todella hitaasti. Jos nyt alat hoitaa pigmenttiläiskiä ne ovat selvästi vaaleampia vasta syyskuun puolessa välissä. Kokonaan ne on poissa joulun tienoilla, mutta ellet suojaa kunnolla ne ovat takaisin jo huhtikuussa.

    Inkeri

    VastaaPoista
  4. Anonyymi17:51

    Hei!

    olen 17v. lukiolainen ja olen kärsinyt finneistä ala-asteikäisestä. Olen nyt vuoden verran puristellut kerran viikossa kaikki ihon näpyt pois. Se ei ole ainakaan yhtään auttanut asiaa, vaan finnejä tulee ihan samalla tavoin ja iho on tosi punainen. Tyttökaverit sanoi, että se on vaan kosmetologien myyntikikka ettei itse saisi puristella finnijä. Kuulemma, jos kaikki hoitaisivat ihonsa itse kosmetologeille ei olisi enää töitä. Ajattelin rohkaistua kysymään ihan súoraan onko se näin.
    Haluaisin mennä edes kerran kosmetologille ihonpuhdistukseen, mutta äitini varoittelee, että sitten ihosi menee lopullisesti pilalle. Ketä oikein uskon?

    Anni 17v.

    VastaaPoista
  5. Hei Anni.
    Kiitos kysymyksestäsi.
    Ehdottaisin, että jättäisit neljäksi viikoksi ihosi puhdistamisen puristelemalla kokonaan. Katso onko se yhtään parempi, tai vähemmän punakka, kun puristelu jää pois. Pelkään, että olet tietämättäsi pahentanut ihosi tilannetta rasittamalla sitä puristelulla ja ihanteellista olisi jos pääsisit kosmetologin luo, joka antaisi sinulle ihotyyppisi mukaisen hoidon.
    Voin pitkäaikaisella kokemuksella paljastaa, että enemmän tulee kosmetologeille työtä näistä itsetehdyistä ihonpuhdistuksista, kuin niiden tekemättä jättämisistä. Aina ei kannata uskoa kaikkea mitä kaverit kertovat, mutta on hienoa, että kysyt asiantuntijalta jos olet epätietoinen. Ymmärrän myös hyvin äitisi käsitykset, koska vielä parikymmentävuotta sitten rasvoittuvalle iholle ei ollut kunnon hoitoa. Hänellä saattaa olla itsellään kokemus, että iho meni huononpaan kuntoon ja se johtuu sen aikaisista hoitoaineista ja menetelmistä. Juttele vielä äitisi kanssa, jos pääsisit ihonpuhdistukseen.
    Hyvää kesäloman jatkoa!

    Inkeri

    VastaaPoista
  6. Anonyymi00:32

    Kävin kasvohoidossasi juhannuksen tienoilla ja silloin vasta hoksasin ettei minulla olekaan finnien jälkiä, vaan noita pigmenttiläiskiä. Selitit asian niin hyvin, että maallikokin ymmärsi. Olen käyttänyt tuota C-12 Concentratea leuan alueelle mikä oli ihan kirjava ja suojannut olen Pure Light voiteella.
    Ihoni näyttää paremmalta, kuin kymmeneen aikaisempaan vuoteen. Oli myös ihana olla kasvohoidossa jossa rentoutui. Pelkäsin kovasti puhdistusvaihetta, kun muissa hoitoloissa se on ollut yhtä tuskaa ja kestänyt ikuisuuden. Nyt totesit ettei ole mitään puristeltavaa, kun kirjavuus johtuu pigmenttiläiskistä. Ekaa kertaa ihoni näytti hyvältä kasvohoidon jälkeen ja olin nätisti meikattu lähtiessäni. Seuraavaksi ajattelin ottaa sen Nanolift hoidon ja niitä laittamiasi meikkejä hankin loppukuun tilistä.

    VastaaPoista