keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Työ tekijäänsä opettaa

Jokaisen hoidon alussa kosmetologi tarkistaa ihon sen hetkisen tilanteen ja valitsee hoidon ja vaikuttavat aineet sen mukaan. Kosmetologi, joka tekee työkseen ihon tilanteen määrityksiä näkee ihossa paljon sellaista mitä asiakas ei itse huomaa. Joitakin asiakkaita selvästi vaivaa se, että miten minä huomaan ja näen ihosta niin paljon. On ihan luonnollista, että olen kokemukseni ja koulutukseni myötä oppinut lukemaan ihoa ja sen ongelmia. Koska ei ole olemassa mitään mittaria, tai konetta jolla voitaisiin ihotyyppi määritellä, niin sen määrittely perustuu kosmetologin näkö-ja tuntoaistiin.

Itselleni on tuntoaisti näköä tärkeämpi. En mielelläni määrittele ihoa pelkän näköhavainnon perusteella, vaan haluan hoitaa ihoa hetken aikaa ja kokea sen miten iho reagoi. Sormien tunto aisti on herkempi, kuin näköhavainto. Tunnen käsissäni ihon ohentuneet kohdat, kuolleen solukon määrän ja talin erityksen. Suurennuslaseilla ne näkeekin, mutta minulle tuntohavainto on luontevampi tapa ihon määritykselle. Jotkut asiakkaat varmaan pelkää, että kun he eivät itse ole huomanneet kertomiani asioita, niin muut ovat ne nähneet. Näin se ei ole, en minäkään näe ihotyypistä juuri mitään, jos asiakas seisoo tiskin takana ja iholla on hiukan meikkiä. Sen takia haluankin aina tehdä hoidon, jotta saan perusteellisemman tuntuman ihoon.

Se miten hyvin kosmetologi pystyy määrittelemään ihon tilanteen ja hoidon tarpeen riippuu paljon kokemuksesta. Toisaalta hoitojen tulos on ihan suoraan riippuvainen siitä, miten hyvin kosmetologi on osannut ihotyypin määritellä. Meidän hoitolassa ei koskaan tehdä mitään standardihoitoja, vaan jokainen hoito on yksilöllinen. Suurimman osan käytetyistä aineista sekoitamme eri raaka-aineista juuri sitä asiakasta varten. Moni kosmetologi pitää sitä työläänä eikä siksi haluakkaan käyttää Dermalogican tuotteita. Minulle ja Marille se on taas motivoiva tekijä ja tuo parempia tuloksia. Jo yhdelläkin kasvohoitokerralla saadaan paljon aikaan, kun kaikki hoitoaineet ovat tehty juuri sen hetkisiä ongelmia varten.

Jokaisessa työssä on paljon vaiheita mitä maallikko ei ollenkaan tiedä ja niin kuuluukin olla. Eihän eri ammattikuntia tarvittaisi, jos kaikki osaisi kaikkea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti