tiistai 22. toukokuuta 2012

Olen onnellinen ammatissani

Jossain kommentissa kysyttiin mitä kannattaisi tehdä yläasteen jälkeen. Se on tosi kiva, että nuoret naiset ovat kiinnostuneita kosmetologin ammatista. Samassa kysyttiin myös kosmetologin palkkauksesta. Siinä on selkeä ero minun kouluikääni ja nykyisten koululaisten välillä, että me emme yhtään miettineen palkkaa, raha oli sivuseikka. Se on varma, että jos pitää palkkaa tärkeimpänä osana ammattia, niin kosmetologiksi ei sitten kannata ruveta. Kosmetologi on varmaan huonoiten palkattuja ammatteja.

Mitään selvää ohjetta en voi antaa, miten pitäisi yläasteen jälkeen tehdä, mutta voin kertoa oman mielipiteeni. Kosmetologi tarvitsee erittäin hyvän yleissivistyksen, koska asiakaspalvelussa joutuu monenlaisten ihmisten kanssa tekemisiin. Kielitaito on myös tärkeää, koska kaikki kosmetiikka on tuontitavaraa ja kosmetologi voi hakeutua myös ulkomaille töihin, jos kielitaito riitää. Suosittelisin tuota lukiota yläasteen jälkeen tai sitten ammattikoulun kosmetologilinjan kanssa yhdessä lukion oppimäärä. Kosmetologikoulutuksen jälkeen voi jatkaa ammattikorkeakoulussa estenomiksi ja sinne on vaikea päästä ilman ylioppilastutkintoa. Muistuttaisin myös siitä, että kannattaa ehdottomasti hakeutua ammattikouluun eikä yksityisiin kosmetologikouluihin. Ammattikoulun kosmetologilinjoille on erittäin paljon hakioita, joten kannattaa panostaa koulun käyntiin, että todistus olisi mahdollisimman hyvä.

Hyvä on muistaa myös se, että kosmetologin ei ole mikään helppo löytää työpaikkaa. Suomessa valmistuu ihan liikaa kosmetologeja ja kilpailu työpaikoista on kovaa. Nykyään myös entistä harvempi kauneushoitola ottaa ketään työsuhteeseen. Suosittelisin, että jo kosmetologikouluun menessään kannattaa harkita yrittäjäksi alkamista. Sen olen myös oppinut yrittäjäjärjestöjen luottamustehtävissä, että yrittäjäksi on helpompaa alkaa, jos jompikumpi vanhemmista on yrittäjiä. Itse olen aloittanut yritykseni suoraan kosmetologikoulusta kahdeksantoistavuotiaana. Se oli minulle sopiva ratkaisu, mutta en neuvoisi ketään enää tekemään niin. Sekin on muistettava ettei Suomessa peinyrittäjän leipä ole koskaan kovin leveä, ei ainakaan näissä käsityöammateissa.

Harva ymmärtää etukäteen miten raskas työ kosmetologin työ on. Se on ruotsalaisen tutkimuksen mukaan fyysisesti yhtä raskas, kuin kirvesmiehen työ ja psyykkisesti papin työn tasoa. Sen väitteen allekirjoitan ilman muuta, tähän kun vielä lisätään yrittäjästressi, niin ihmisen kestokyky pitää olla vahva ja joustava. Suosittelen kuitenkin kosmetologin ammattia. Minulle se on ollut erittäin hyvä tapa elää ja olen onnellinen työssäni.

7 kommenttia:

  1. Anonyymi18:37

    Minusta on todella ällöttävää, että joku jaksaa jatkuvasti rankuttaa työstä tykkäämisestä ja pitää yrittäjyyttä jonain ihme asiana. Käyttäydyt ihan kuin olisit ainoa kosmetologi Hämeenlinnassa. Ollessasi Yrittäjänaisten puheenjohtajana sekaannuit joka asiaan vaikket mitään tiennytkään. Nyt olet keksinyt kirjoittaa blogia ihan itsekehun tarkoituksessa. Eikö sun asiakkaat tajua miten falskia tuo on. Jos jonkun kanssa tulee puhe kosmetologeista Hämeenlinnassa, niin aina joku nostaa sinun nimesi esiin. En ymmärrä millä ihmeen taikatempulla olet saanut kaikki uskomaan omaa osaamistasi. Omasta puolestani voin sanoa, että en arvosta sinua ja ammattiasi tippaakaan.

    Yrittäjä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi19:20

      Onneksi blogeja ei ole kenenkään pakko lueskella. Eikä kukaan myöskään pakota lukemaan paikallislehden kolumneja jos niistä niskavillat nousee pystyyn. Yrittäjänaisissakaan ei ole pakko olla jäsenenä.

      Minusta ammattiylpeys on upea asia eikä suomalaiset todellakaan harrasta sitä liikaa. Ehkäpä minä pidän sinun ammattikunnan edustajia turhanpäiväisinä ja pinnallisina höpöhöpötyöläisinä mutta kyllähän siinä karkkipussissa aina on niitä vähemmän lemppareita karkkeja ja silti ostan koko pussin.

      Ei käynyt mielessä, että ehkäpä ihmisten puheissa on jotain perää ja vuosikausia ammattiaan harjoittanut nainen todella osaa asiansa? Inkun asiakkaat varmasti kiittävät sinua kun promoat muita hoitoloita, jää katsos enemmän vapaita aikoja heille. Onpahan sitten joku manttelinperijäkin tiedossa kun Inkku joskus jää eläkkeelle.

      Ja voi sentään miten kuvottavaa, että joku kehtaa myöntää viihtyvänsä töissä ja pitävänsä ammatistaan. Ja että vielä kehtaa julkisesti omalla etu- ja sukunimellä esiintyä ja pitää kaikille avointa blogia. Ja miten Inkku kehtaakaan vastata lukijan kysymyksiin erillisessä postauksessa!!!!

      -yksityisyrittäjän tytär

      Poista
  2. Anonyymi19:35

    Kiitos, sain tästä bloggauksesta paljon apua (: Mut mul ois viel yks kysymys, voisko/oisko parempi suorittaa kaksoistutkinto yläasteen jälkeen (jos siis lukioo tavallaan tarvitaan ja sitte ammattikoulua), vai sitte valita vaa jompikumpi vaihtoehto? :) Ku kaksoistutkinto on mun kuuleman mukaan tosi raskasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi08:03

      Jos olet kiinnostunut käytännönläheisestä oppimisesta ja nopeista työllistymismahdollisuuksista kannattaa suunnata suoraan ammattikouluun. Jos taas kosmetiikka ja kosmetelogin työt kiinnostavat vain yleisellä tasolla kannattaa suunnata luokioon miettimään ja lukion jälkeen joko ammattikouluun (kosmetologi) tai ammattikorkeakouluun (estenomi).
      Kaksoistutkinto on toki työläämpi kuin joko lukion tai ammattikoulun suorittaminen, muttei missään tapauksessa mahdotonta tai ylitsepääsemättömän vaikeaa.
      Jos asiakaspalvelu ja hoitojen tekeminen (tai oma hoitola) kiinnostaa on kosmetologi hyvä ammattivalinta. Jos taas olet kiinnostunut esim. työskentelemään kaupallisella puolella esim. sisäänostajana maahantuojalla on estenomi hyvä koulutusohjelma. Koulutukseen kuuluu nimittäin kaupallisia opintoja.

      Nykyään on myös mahdollista suorittaa omien opintojen ohessa kursseja toisessa oppilaitoksessa. Eli ammattikoululainen voi suorittaa esim. ilta- tai aikuislukiossa lukion kursseja ja lukiolainen voi mennä "vaihtoon" ammattikouluun esim. yhden jakson ajaksi.

      -laura

      Poista
  3. Kiva, kun nuoremmatkin kertovat mielipiteitään eri koulutusmahdollisuuksista. Nuo Lauran neuvot ovat ihan järkeviä minunkin mielestä. Olen itsekin ymmärtänyt, että kaksoistutkinnon suorittaminen yhtäaikaa on todella vaativaa. Siihen ei varmaankaan kannata lähteä, jos jo etukäteen epäilee voimavarojensa riittävyyttä. Minä itse olen keskikoulun jälkeen mennyt suoraan kosmetologikouluun ja minulle se on ollut hyvä vaihtoehto. Olen sitten työnohella kasvattanut tietojani ja taitojani esimerkiksi kielten osuudella. Nykyään kannattaa ilman muuta myös suorittaa yrittäjätutkinto, jos aikoo yrittäjäksi.
    Sitten vastaan tuohon ekaan viestiin. Olenkin ihmetellyt kuinka kauan kestää ennen, kuin saan kielteistä palautetta. Kritiikki on aina tärkeää palautetta, jos se on asiallista, mutta nyt en oikein ymmärtänyt mistä asiasta sain kritiikkiä. Ihanko vain siitä, että minä olen minä? Itse otan tuon todella myönteisenä, jos aina nousen keskusteluihin, kun Hämeenlinnassa kosmetologeista puhutaan. Voin myös kertoa ettei ammattilaisen maineen saaminen onnistu taikatempulla, vaan sen eteen on tehtävä todella paljon ja hyvää työtä. Hyvää jatkoa sinulle ja kaikille muille yrittäjille.

    Inkku

    VastaaPoista
  4. Kirsikka18:51

    On myös mahdollista käydä ensin lukio ja mennä sitten vasta ammattikouluun, jolloin kosmetologiksi voi valmistua mahdollisuuksien mukaan jo kahdessa vuodessa.

    Jos on kiinnostunut kauneudenhoitoalasta niin kannattaa toki opiskella kosmetologiksi. Kosmetologi voi nykyään työskennellä myös niin monessa muussakin paikassa eikä vain ainoastaan hoitavana kosmetologina. Esimerkiksi maahantuojilla, kouluttajina, kemppareisssa, lentokentillä, laivalla, konsulenttina tai vaikka apteekissa. On totta että hoitavan kosmetologin on vaikea päästä palkkatöihin tienaamaan, ellei sitten perusta omaa yritystä.

    Jos kauneudenhoitoala kiinnostaa, mutta ei halua tehdä hoitoja, on nykyisin mahdollista lukea ammattikoulussa myös kosmetiikkaneuvojaksi. Tutkintoon kuuluu kaikki samat perusjutut kuin kosmetologeilla (jopa perushoidot, ei kuitenkaan laitteita) mutta perehdytään enemmän myyntiin ja tuoteneuvontaan, kosmetiikan raaka-aineisiin, kaikkeen mahdolliseen ehostuksesta ihotauteihin. Tämä uusi tutkinto antaa tukevammat eväät nimenomaan myyntityöhön.

    Kun ajatellaan vielä pidemmälle, niin estenomiksi kannattaa minun mielestäni hakea vasta kun on suorittanut toisen asteen tutkinnon kauneudenhoitoalalla, jolloin on myös tietoa mitä ala käytännössä on. Estenomilla on paremmat edellytyksen toimia allalla esimerkiksi esimies- tai opetustehtävissä.

    VastaaPoista
  5. Hyviä neuvoja tässä tulee, kiitos.
    Kysyn ihan omasta puolestani mitä mieltä olette estenomi koulutuksesta ketkä enemmän asiasta tiedätte. Minähän olin kauneudenhoitoalojen tutkintotoimikunnassa kuusi vuotta, vooteen 2009 saakka ja silloin seurasin enemmän näitä koulutuksia. Keskustelin monen kollegani kanssa, jotka olivat esim.opettajia ja käyteen tuon estenomikoulutuksen, että kannattaisiko minun mennä kyseiseen koulutukseen ja aina vastaus oli ettei se opeta enää mitään uutta, kun on jo näin pitkä työkokemus. Asia kuitenkin hiukan kaivelee, koska aina mielennäni jatkokoulutan itseäni. Mitä mieltä olette estenomikoulutuksesta?

    Inkeri

    VastaaPoista