sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Hajusteet herkistää ihoa

Aika tyypillistä on, että talven päätteeksi, kun iho on oikein kuiva saattaa ilmetä allergista ihottumaa. Meillä on käynytkin pari uutta asiakasta joilla oli ongelmana kutiseva ihottuma. On aika vaikeaa tehdä päätelmiä onko iho, vaan kuivuuttaan punakka ja kutiseva, vai onko kysymys jostain ärsytysreaktiosta. Usein myös pitkään kuivuudesta kärsinyt ja ohentunut iho herkistyykin helpommin.

Silloin, kun epäilee jonkun tietyn kosmeettisen aineen ärsytystä voi tehdä allergiatestin kotikonstein. Levitä kyseistä ainetta kyynärtaipeen sisäpuolelle ainakin viikon verran aamuin illoin. Jos siinä ei synny mitään ihottumareaktiota kyse tuskin on mistään selvästä allergiasta. Talven jälkeen iho on helposti niin kuivunut ja rasittunut, että siihen saattaa uudesta kosmeettisesta aineesta syntyi helpostikin herkkyysreaktio. Jossain toisessa tilanteessa esimerkiksi kesällä iho ei välittäisi samasta aineesta yhtään mitään. Silloin, kun joku ärsyyntymisreaktio syntyy kannattaa jättää kyseinen aine käyttämättä ja kokeilla sitä uudestaan, vaikka kesällä.

Dermalogican tuotteille syntyy hyvin harvoin allergisia reaktioita. En siis törmää herkistymisiin, tai allergiaan kovinkaan usein. Koskaan ei kuitenkaan voi kokonaan sulkea pois allergian mahdollisuutta. Kuka tahansa saattaa herkistyä ihan mille tahansa se riippuu monen asian yhteissummasta. Dermalogican tuotteissa ei ole kaikista tyypillisimpiä allergian aiheuttajia raaka-aineina. Pahimmat on hajusteet ja väriaineet, sekä jotkut säilöntäaineet. Silloin, kun on taipumusta herkistymisiin ei kannata käyttää kosmetiikkaa jossa on hajusteita, tai väriaineita.

Yleensä yhden lievän allergisen ihottuman takia ei kannata lähteä lääkäriin. Sen voi hoitaa miedolla kortisonivoiteella ja lopettamalla aineen käytön. Sitten, jos reaktiot yleistyy, tai on kyse voimakkaasta kutinasta, turvotuksesta ja ihottumasta pitää hakeutua lääkäriin. Aluksi käy yleislääkärikin ja hän sitten voi neuvoa eteenpäin. Allergiat on valitettavan vaikea selkoisia ja allergia testeihinkään ei välttämättä ole luottamista.

Dermalogica on ollut siitä helppo kosmetiikkasarja, että allergiat ovat olleet hyvin vähäisiä. Ihmiselle jolla on paljon allergioita Dermalogica on sarja mitä uskallan suositella kokeiltavaksi. Sitä ei kukaan voi luvata, että siitä aivan varmasti ei tule oireita, mutta ne ovat harvinaisempia, kun muussa kosmetiikassa. Silloin, jos on tehty allergiatestejä kannattaa meille tullessa ottaa tulokset mukaan, niin voimme helposti raaka-aineista raakata pois ne joita ei voi käyttää.

7 kommenttia:

  1. Anonyymi23:55

    Miten voi väittää ettei Dermalogicassa ole hajusteita. Olen ostanut Multivitamin Power Recovery Masquen ja se tuoksuu ihan selvästi appelsiinille. Värikin on kellertävä ja eikö se ole väriainetta? Ihan hyvältä iho sen jälkeen tuntuu ja se on miellyttävä käyttää. Hajusteettomasta en kuitenkaan mitään puhuisi.

    VastaaPoista
  2. Dermalogican tuotteissa ei ole lisättyjä hajusteita. Kaikki aineet tuoksuu jollekin ja Dermalogican kaikki tuksut tulee raaka-aineista. Dermalogican tuksut ovat miellyttäviä. koska raaka-aineet eivät ole synteettisiä. Multivitamin Power Recovery Masquen tuoksu tulee C-vitamiinistä, joka on saatu greipin siemenistä, siksi siis sitrushedelmien tuoksu. Väri tulee A-vitamiini johdannaisesta eli beettakaroteenista ja se on keltaoranssia.

    Siihen voi siis luottaa ettei Dermalogicalla ole hajusteita. Hajustamaton ei ole sama asia, kuin hajuton.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Anonyymi19:08

    Hajusteeton sarjahan ei misään tapauksessa ole. Ja kannattaa huomioida että sarjassa käytetään eteerisiä öljyjä joten kaikkein herkkäihoisimmille saattaa aiheuttaa oireita. Kuten minulle.

    VastaaPoista
  4. Tässä on nyt väärinkäsityksiä eri ilmaisuissa.
    Aina, kun kosmetiikkaan ei ole lisätty hajusteita puhutaan hajusteettomasta kosmetiikasta. Nämä lisätyt hajusteet ovat yleisempiä allergeeneja. Hajusteallergiasta puhuttaessa tarkoitetaan allergiaa hajusteaineille eli parfyymeille.
    Kaikissa raaka-aineissa on oma hajunsa ja täysin hajutonta kosmetiikkaa, tai mitään muuta ainetta ei olekaan. Eteerisissä öljyissä on voimakas tuoksu omasta takaa ja niitä on muutamassa Dermalogican tuotteessa. Eteerinen öljy voi aiheuttaa yliherkkyyttä, mutta se ei välttämättä ole hajusta johtuvaa. Eri hajut voi aiheuttaa ihmiselle esimerkiksi migreeniä ja se voi syntyä mistä hajusta tahansa, joko lisätystä hajusteesta, tai raaka-aineen hajusta. Tämä ei ole hajusteallergiaa, vaan yliherkkyyttä hajuille. Kosmetologille on myös tärkeää tietää millainen reaktio hajusteesta, tai hajusta tulee. Onko se ihottumaa, vai migreeniä, vai silmien ärsytystä.
    Hajusteallergiat tulee yleensä esille allergia testeissä, joissa yleensä testataan kaikki yleiset hajusteet. Silloin, kun herkistyy hajulle sen syy onkin vaikeammin selvitettävä. Yleensä sen löytää, vaan kokeilemalla.
    Korostan myös sitä, että jos ei pidä jostain hajusta se ei tarkoita samaa, kun hajusteallergia. Ei tietenkään ole kivaa, tai tarpeellistakaan käyttää kosmetiikkaa, jonka hajusta ei pidä, mutta se on syytä erottaa hajuherkkyydestä.
    Dermalogicalla ei siis ole lisättyjä hajusteita ja perinteiselle hajusteallergikolle se sopii.

    Inkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi19:38

      Eteeriset öljyt voivat sisältää luonnostaan useita näistä allergisoivista hajustekemikaaleista. Allergikon kannalta ei ole merkitystä onko hajustekemikaali alkuperältään luonnollinen vai synteettinen. Hajustealllergia on yleisin kosmetiikka-allergia. Monet hajusteet, joita mainostetaan eteerisistä öljyistä saaduiksi, kuuluvat 26 yleisesti allergiaa aiheuttavavn hajusteen joukkoon.
      Vaikka hajusteallerginen on usein allerginen vain yhdelle tai muutamalle hajustekemikaalille, joutuu hän välttämään kaikkien hajustettujen tuotteiden käyttöä. Allergian aiheuttama hajuste saattaa olla yhtenä aineosana hyvin monissa tuotteissa.
      N. luonnonkosmetiikka sisältää runsaasti hajusteita ja varsin usein hajusteallergia on syntynyt luonnonkosmetiikan käytöstä.
      Ihottuman ennaltaehkäisy hajustettujen tuotteiden käyttöä välttämällä on hajusteallergian paras hoitomuoto.
      Hajusteallergiselle on siis aivan sama onko tuotteessa lisättyjä hajusteita vai tuleeko se esim. tuotteessa olevasta eteerisestä öljystä.
      Hajusteyliherkkyys ja hajusteallergia ovat todellakin eri asia. Hajusteallergia aiheuttaa ihoreaktioita (punaläiskäistä, kutiavaa,pitkittyessään kuivan hilsehtivää ihottumaa) myös viivästynyttä sellaista.Tuoksuyliherkkyys aihettaa mm. migreeniä, hengitystieoireita, nuhaa ja yskää.

      Poista
  5. Hajusteallergia on varmaan yksi ikävimpiä allergioita, koska on hyvin vaikea testeissä selvittää mikä aiheuttaa allergian. Ja vaikka testeissä ei allergiaa löytyisikään siitä huolimatta, voi saada reaktioita. Silloin, kun on pahasti allergisoitunut jollekin aineelle yleensä tulee allergiaa monesta muustakin aineesta. Jos tilanne on tämä ei pysty, kuin kokeilemalla hakemaan tuotteet jotka sopivat. Nekin saattaa sopia, vain vähän aikaa ja taas tulee reaktio.
    Luonnonkosmetiikkaa kannattaa ilman muuta välttää ja Dermalogica ei missään tapauksessa ole luonnonkosmetiikkaa. Pahat allergiat ei onneksi ole kovin yleisiä. Ainoastaan noin 2-3% ihmisistä on pahasti allergisia.

    Inkeri

    VastaaPoista
  6. Anonyymi23:42

    Itse kosmetologina voin sanoa että dermalogica ei todellakaan ole hajuste allergikoille hyvä sarja. Ja korjaan tuon väitteet että hajusteettomassa tuotteessa voi tuoksua esim eteerinen öljy jos se on raaka aineena.. hohhoijaa.. kirjekurssinko kävit. Hajusteeton tuote tarkoittaa ettei siinnä ole lainkaan tuoksua mutta hajustamaton tarkoittaa juuri esim raaka aineesta saatavaa kukkais tuoksua

    VastaaPoista