sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Näppyjen puristelu ja aurinko saa aikaan pahat pigmenttiläiskät

Harvoin olen turhautunut työni tuloksiin, mutta nyt olin aika harmissani. Kyseessä oli ihan muutenkin minulle tuttu ihminen ja kysyin luvan, että saan tapauksesta kirjoittaa. Käytetään nyt hänestä nimeä Sari.

Sari on 42v ja kiireinen monen lapsen äiti. Hän tuli asiakkaakseni lokakuussa, kun koki ihonsa epäpuhtaaksi ja hankalaksi. Hän oli joskus ennen lastensa syntymää käynnytkin hoidossani ja jo silloin kerroin hänellä olevan kuiva iho. Sarilla itsellä on kuitenkin se käsitys, että iho on jotenkin epäpuhdas ja hän pelkää, että kosteusvoiteet rasvoittaa liikaa. Viime syksynä, kun näin Sarin ihon pitkästä aika iho oli todella kiristävän kuiva. Leuka oli aivan kovettunut pitkällisestä puristelusta ja Sari kertoikin, joskus hanganneessa sitä kynsiharjallakin, kun se tuntui niin likaiselta. Ensimmäisen kasvohoidon yhteydessä keskustelimme pitkään ihon tilanteesta ja pistin koko ammattitaitoni liikkeelle, että sain Sarin uskomaan ettei kyse ole rasvaisuudesta.

Hän kertoi myös helposti nyppivänsä ihoaan, jos stressaantuu, tai hermostuu. Sovimme ettei hän kertaakaan koskisi mihinkään näppyihin ennen seuraavaa kasvohoitoa. Silloin, jos ihossa olisi jotain " ylimääräistä" Sari lupasi kuoria, vain Daily Microfoliantilla( 72€). Kosteusvoiteeksi hän osti Skin Smoothing Creamin ( 100 ml 81€, 50ml 58€) ja näillä eväin lähdettiin eteenpäin. Tein toisen hoidon joulukuussa ja kolmannen helmikuussa. Iho alkoikin hienosti normalisoitua ja leuan kovettunut ihokin palautui normaaliksi. Sarikin huomasi ettei ihossa ollutkaan enää kireää kalvoa ja iho näytti ja tuntui paljon paremmalta. Olin tosi tyytyväinen työhöni. Kolmella kasvohoidolla ja parilla kotihoitoaineella saatiin aikaan totaalinen muutos. Sarin iho näytti todella erilaiselta, kauniilta, tasaiselta ja heleältä.

Viime viikolla Sari tuli neljänteen hoitoon ja näin heti ovella, että iho oli aivan kirjava. Sari itse oli aika harmissaan ja totesi ettei kasvohoidoista ollut mitään apua hänen iholleen. Hänen  mielestään hoitaminen oli mennyt aivan hukkaan ja ihon tilanne oli ollut vain väliaikaisesti parempi. Näin heti kasvohoitoa aloitettuani, että ihoa oli puserreltu oikein kovalla kädellä ja useaan kertaan. Kyselin mitä oikein oli tapahtunut. Sari kertoi, että hänellä oli työssään hyvin stressaava kausi ja iholle alkoi nousemaan "likapaakkuja" hänen sanoin. Hän sitten teki kotona perusteellisen  puhdistuksen ja puristeli ne kaikki kunnolla pois. Sen jälkeen iho jäi jotenkin epätasaiseksi ja sormet alkoi rapsuttelemaan näppyjä pitkin päivää. Sari harrastaa laskettelua ja oli ollut parina aurinkoisena viikonloppuna pitkät päivät rinteessä. Jokainen puristelu kohta oli imennyt kaiken UV-säteilyn ja naama oli tumman ruskeita täpliä täynnä.

Minun teki mieli itkeä, olin tosi turhautunut, että työni tulokset meni ihan hukkaan. Sari ei itse huomannut, että kyseessä oli pigmenttiläiskät, vaan hänen mielestään iho, vaan kukki ja oli rasvainen. Selitin hänelle, että iho oli rikkoutunut juuri pigmenttisolukerroksesta puristeltaessa. Puristelu oli jo aktivoinnut pigmentin kasautumaan ja sitten, kun siihen tuli voimakas aurinko päälle läiskät oli ilmiselvät. Keskustelimme pitkään siitä ettei kysymys ollut kasvohoidon epäonnistumisesta, vaan puristelu oli syy ihon tilanteeseen. Sarikin ymmärsi tilanteen ja myönsi, että hänelle tulee stressitilanteessa tarve nyppiä ihoaan. Monena iltana hän oli puserrellut näppyjään ihan verijälkiin saakka. Tähän asti Sari ei ollut pitänyt tarpeellisena käyttää aurinkosuoja-aineita, koska halusi ruskettua.

Kerroin ihan suoraan etten pysty ihan tilannetta pitämään hyvänä ellei puristelu lopu. Sari ymmärsi sen ja sovittiin, että hän taas yrittää sen lopettaa. Joillekin se, vaan on niin "pakkomielteinen" tapa ettei se aina onnistu.  Kotihoitoon hän osti Extreme C( 126€) jauheen, joka hajoittaa pigmenttiä ja sain ylipuhuttua hänet myös ostamaan Pure Light ( 97€) päivävoiteen jossa on aurinkosuoja 30. Katsotaan nyt miten tilanne alkaa muuttua. On, vaan kovin harmistuttavaa, kun näen selvästi mitä pitää tehdä, mutta asiakas ei pysty neuvoja noudattamaan. Tämä oli minulle, niin selvä näyttö taas kerran miten paljon omalla puristelulla voi ihoaan vahingoittaa.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi12:55

    Olet kirjoitellut paljon acne rosaceasta ja omalla kohdallani tein alkuun pahan virheen, kun aloin pusertelemaan ruusufinnin näppylöitä. Ruusufinni paheni ja tuli vielä pigmenttiläiskät lisäksi. Oli tosi vaikeaa aluksi pitää näppinsä erossa, kun ruusufinni kukki oikein märkäpäinä. Olen käyttänyt Pure Light voidetta ja se sopii ainakin minun ruusufinninaamaani.

    VastaaPoista
  2. Ruusufinnin aiheuttamia märkäpäitä ei missään tapauksessa pidä puristella. Se ärsyttää aivan varmasti ihottuman leviämään. Toisaalta rikkoutunut iho tekee pigmenttiläiskää yhtä hyvin ruusufinnialueellekin.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Anonyymi21:21

    Olen käynnyt muutaman kerran elämässäni ihonpuhdistuksessa ja aina on tuloksena kirjava, punainen ja nypitty naama. Jälkien parantuminen on viennyt ainakin viikon ja joskus tuntuu, että puristelusta jäi suorastaan arpia. Eiköhän tuota pigmenttiläiskää synny tekee puristelun ja nyppimisen kuka tahansa?
    En ole teillä koskaan käynnyt hoidossa koska asun ihan muualla eli en moiti teidän käsittelyä. Yleisesti tuntuu, että kosmetologit itse tekevät juuri tuota rajua puristelua mitä olet kieltänyt. Olen monen tuttuni kanssa jutellut ja he kertovat samaa kokemusta. Naama on kirjavana monta päivää kosmetologilla käynnin jälkeen eikä iho ole yhtään sen parempi, kuin ennenkään hoitoa. Onko meillä käynnyt huono tuuri vai mitä sinä itse kosmetologina tähän vastaat?

    VastaaPoista
  4. Ihan oikeassa olet, että pigmenttiläiskiä syntyy tekee puristelun kuka hyvänsä. Tuollaisen väkivaltaisen ihonpuhdistuksen jälkeen pitää asiakkaalle tehdä selväksi ettei mene ulos ilman aurinkosuojaa 4-5 päivään.
    Missään tapauksessa en suosittele tuollaista ihonpuhdistusta jonka jälkeen ollaan viikko kirjavana. Olen tosi pahoillani oman ammattikuntani puolesta, kun näitä kokemuksia sattuu edelleen. Kosmetologien ammattikunta on koulutukseltaan niin kirjavaa, että kaikki ei seuraa aikaansa. Nykykosmetiikalla tuollainen puristelu on ihan tarpeetonta ja aiheuttaa, vaan haittaa. Ne henkilöt joilla on paljon puhdistettavaa, joutuvat tietysti joskus käymään läpi tuota puristeluakin kasvohoidossa, mutta iho pystytään oikein hyvin rauhoittamaan hoidon jälkeen. Iho ei saa koskaan olla kirjava kasvohoidon jälkeen ja viimeistään seuraavana päivänä kaikki jäljet pitää olla poissa.

    Inkeri

    VastaaPoista