sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Ihminen tuhoaa ympäristön ja ympäristötuhot tuhoaa ihmisen

Olen nyt kuukauden verran kertonut asiakkaille mitä opin ja koin Dermalogican maailmankongressissa Los Angelesissa. Aloin yksi päivä miettimään miten sanoisin mahdollisimman lyhyesti mikä oli maailmankongressin oppi. Mieleeni tuli, että yksinkertaisesti aiheena oli se miten ihmisen iho suojataan ympäristön vaikutuksilta.

Maailmankongressissa useampi luento oli teini-iän ihonhoidosta. Ongelmana on se, että jostain syystä  teini-ikä varhaistuu ja hormonaaliset iho-ongelmat tulevat jo 10-11-vuotiaille. Syytä tähän varhaistumiseen ei tiedetä, mutta syyttävä sormi osoittaa ympäristösaasteita ja ruuassa olevia hormoonijäämiä. Toinen iso asia oli aurinko ja eihän auringossa itsessään mitään pahaa ole. Ympäristösaasteet ovat vaan ohentaneet otsonikerrosta sen verran, että maanpinnalle tulee liikaa UV-säteilyä. Uusi silmänympärysvoide Ultrasmoothing Eye Serum herätti myös keskustelua ja sen pääasiallinen tehtävä on hoitaa herkistynyttä silmänympärystää. Ja mistä se silmänympärys sitten herkistyy. Ilman saasteista, UV-säteilystä ja herkistyneen silmän kyynelnesteestä. Ylipäätänsä tuntuu siltä, että suurin osa kosmetiikasta tehdään nykyään suojaamaan ihoa ympäristöltä.

Amerikassa opin myös sen miltä todellinen ilman saaste näyttää. Olimme Marin kanssa hotellin seitsemännessätoistakerroksessa ja katselimme pitkälle yli Los Angelesin kattojen. Joka aamu luulimme, että onkin tulossa pilvinen päivä. Kahdeksan aikaan katsoessamme ulos ei aurinkoa, tai taivasta näkynyt, vaan harmaa sumuinen maisema. Loppuviikosta ymmärsimme sen olevan savusumua, joka peittää suurimmat kaupungit ympäri maailmaa. Merkille pantavaa oli miten Amerikassa luomuruoka oli todella voimakkaasti esillä. Ravintoloiden ruokalistoilla mainittiin kymmeniä kertoja sana luomu. Minulle se kertoi siitä, että ihmisille oli valjennut, että muussa kuin luomuruuassa oli jotain pielessä. Aivan varmasti onkin, jos se kasvatetaan tuon saasteen keskellä. Tosin en usko sen jenkkiläisten luomunkaan olevan kovin saasteetonta ja puhdasta.

Aika synkkiä ajatuksia on siis mielessäni ollut viime päivinä. Tietysti hiukan kärjistän asioita, mutta aika moni juttu on valitettavan totta. Moni iho-ongelma johtuu saastuneesta ympäristöstä. Ruusufinni on ihottuma joka on moninkertaistunut parinkymmenen viime vuoden aikana. Se puhkeaa voimakkaasta UV-säteilystä ja ilman saasteista. Tyypillisesti se ilmestyy yleensä keväällä, kun katupöly on pahimmillaan ja iho kohtaa myös voimakkaan UV-säteilyn ensimmäisiä kertoja talven jälkeen. Mitähän kaikke vielä näen ennen, kuin eläkepäiväni koittaa. Kohta ihmiset kulkee kaasunaamari päässä ja joku pönttö mikää suojaa säteilyltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti