lauantai 19. lokakuuta 2013

Mieliala vaikuttaa ihoon enemmän, kuin ruokavalio ja liikunta

Yksi ihonhoitoon liittyvä uskomus on se, että ruokavaliolla ja liikunnalla oli vaikutusta ihoon. Näin se ei todellakaan ole, usein paljon liikuntaa harrastavan iho on paljon huonommassa kunnossa, kuin vähemmän liikkuvalla. Tätä on monen terveydestään kiinnostuneen vaikea sulattaa, vaikka siihen on aivan selvät perustelut.

Lähes kaikki aikuisen ihmisen iho-ongelmista johtuu ulkoisista tekijöistä ja silloin ihon ulkoinen hoito on ratkaisu niihin. Ainoastaan hormonaaliset asiat ovat sisäsyntyisiä ja niihin ei kovinkaan paljoa voi itse vaikuttaa. Muita sisäsyntyisiä syitä, jotka näkyvät ihossa ovat kilpirauhasen toimintahäiriöt, Sjögrenin syndrooma ja muut sairaudet eikä niihinkään auta ruokavalio ja liikunta. Eniten iho-ongelmia aiheuttaa aurinko, kuiva sisäilma, pakkanen, tuuli ja väärät ihonhoitotuotteet, tai ihon hoidon laiminlyönti. Näihin asioihin ei voi vaikuttaa ruualla, tai liikunnalla, vaan päin vastoin paljon liikuntaa harrastavan iho altistuu kaikille näille ulkoisille ongelmatekijöille. Vedenjuonti ei myöskään vaikuta yhtään mitään ihon kuivumiseen, koska kosteus haihtuu ulospäin eikä elimistön muu aineenvaihdunta juurikaan siihen vaikuta.

Hyvässä ihonhoidossa kannattaa siis ensisijaisesti keskittyä oikeaan kotihoitoon ja säännölliseen hoitola hoitoon. Sen jälkeen, kun ihonhoito on kunnossa voi ajatella, että ulkonäköön vaikuttaa ihmisen yleinen terveys ja hyvinvointi. Terveellisesti ruokaileva ja mieleistä liikuntaa harrastava näyttää yleensä myönteiseltä ja hyvinvoivalta ja tietysti se vaikuttaa ulkoiseen olemukseen. Koskaan en ole kuitenkaan nähnyt, että ihoon olisi mitään merkitystä onko ihminen kasvissyöjä, vai sekaravinnon syöjä. Rasvainen ja suolainen ruoka aiheuttaa turvotusta, joka veltostuttaa ja vanhentaa ihoa, mutta varsinaisia iho-ongelmia ei nekään aiheuta.

Ihmisen henkinen tilanne sitä vastoin näkyy ihossa todella helposti. Stressi  näkyy ihossa ja hiuksissa jo huomattavasti ennen, kuin ihminen sen muuten havaitsee. Ensin reagoi iho ja vasta paljon myöhemmin tulee muut stressivaivat päänsärky, mahakivut ja niskasäryt. Ihminen joka kontroloi itseään jatkuvasti, esimerkiksi vahtii ruokavalioaan ja pakottaa itseään liikkumaan, saa usein ihottumia, tai finnejä mielialansa takia. Liian pedantisti asioihin suhtautuva, joka vaatii itseltään paljon joutuu usein sietämään ihonsa ongelmia. Yleensä nämä stressivaivat helpottaa iän myötä, kun oppii olemaan itselleen armollisempi.

Iho reagoi hyvin vähän ihmisen yleiseen hyvinvointiin, vaikka niin helposti luullaankin. Vuosien varrella olen useampia kertoja nähnyt, kun asiakkaani sairastuu vakavasti. Olen saattanut hoitaa ihmistä kymmeniävuosia ja yhtä äkkiä hän kuolee syöpään joka on levinnyt jo kaikkialle. Asiakas itse saa taudistaan tietää ehkä muutamaa viikkoa ennen kuolemaa ja minä en ole huomannut ihossa mitään muutosta, vaikka ihminen on kuolemaisillaan. Välttämättä ihmisen vakavakaan sairaus ei näy ihossa ellei se ole sellainen, jonka oireisiin iho-ongelmat kuuluu. Mikään vitamiinin puutos ei näy ihossa niin, että voisin sen jotenkin havaita.

Tämä kirjoitus ei todellakaan tarkoita sitä, että terveyttään ei pitäisi hoitaa. Tietysti terveellinen ruoka ja säännöllinen liikunta on ihmiselle hyväksi. Yhtä tärkeää on itsensä hyväksyminen, elämästä nauttiminen ja henkisen hyvinvoinnin huoltaminen.

2 kommenttia:

  1. Minulla on kolme asiaa jotka ovat suoraan sanottuna muuttaneet ihoni täysin. Sain vihdoinkin opiskelupaikan ja lopetin siis vakituisessa työpaikassa. Yliopiston aikataulut sopivat minulle niin paljon paremmin, että nukun nykyään paremmin kuin vuosiin. Olen myös ruvennut meikkaamaan joka arkipäivä, koska nykyään minulla on siihen aikaa. Toisin sanoen puhdistan huolellisesti ihon sekä aamuin että illoin. Lisäksi olen koko kesän käyttänyt Overnight clearing geliä.

    Eli stressin loppuminen ja muutos rennompaan elämään, huolellinen meikkien puhdistus ja iholle sopivat tuotteet. Luulin oikeasti olevani loppuiäksi tuomittu kärsimään huonosta ihosta. Pieniä näppylöitä tulee edelleen ajoittain, mutta niistäkään ei jaksa hermoilla kun on asiat muuten hyvällä mallilla.

    VastaaPoista
  2. Onnittelut opiskelupaikan johdosta!
    Rasvoittuvalle iholle stressi on tosi huono seuralainen. kokemukseni mukaan rasvaisella iholla stressi näkyy vielä pahemmin, kuin kuivalla iholla. Toisaalta se taas stressaa, kun tulee näppylöitä ja jutusta tulee ihan kierre. Tosi kiva kuulla, että elämän tilanteen tasaisuus vaikutti sinunkin ihoon näkyvästi.

    Inkeri

    VastaaPoista