keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Rikoksia ja kauneudenhoitoa

Olen yhden viikon aikana lukenut Hämeen Sanomista kaksi rikosuutista, jotka koskevat, tai sivuavat omaa alaani. Ensimmäinen koski Venäjää ja siihen suhtaudun hiukan skeptisesti. Venäjällä oli pidätetty oppositiojohtaja sen takia, että hän oli kavaltanut Yves Rocher kosmetiikkayhtiöltä neljä miljoona euroa. Näköjään Yves Rocher on rantautunut Venäjälle, siitä en tiedä myydäänkö sitä missä määrin enää Suomessa. En ole vuosiin kuullut keneltäkään asiakkaalta, että hän käyttäisi Rocheria. Tämän uutisen todenperästä on vaikea sanoa. Huolestuttaa enemmän nuo ihmisoikeusasiat, ettei oppositiojohtajaa vangita tekaistuilla syytteillä.

Toinen uutinen koski Suomea ja oli huolestuttava, mutta ei yllättävä. Helsingin Forumissa toiminut kosmetiikka-alanyrittäjä oli saanut ehdollista vankeutta, koska oli huijannut ulkomaisten työntekijöidensä palkanmaksuissa. Uutisen mukaan hänellä oli työssä kaksi romanialaista kielitaidotonta naista, joille hän maksoi noin 400-600 euroa kuussa. Työviikko saattoi olla 70-tuntinen, joten tuntipalkaksi jäi neljä euroa. Uutisena tämä ei ollut ollenkaan yllättävä, koska isoissa kaupungeissa tätä on todella paljon. Varmaan kyse oli kynsien, tai ripsienlaitosta ja ne työt ovat lähes kokonaan ulkomaalaisten hallussa pääkaupunkiseudulla.

Tällainen uutinen saa minut näkemään punaista. Työntekijän ja heikossa asemassa olevan riistäminen on lähes pahinta mitä tiedän. Valitettavasti olen ollut jo pitkään tietoinen siitä, että alallani saatetaan huijata nuoria naisia ja varsinkin ulkomaalaisia. On tietysti parempi olla töissä kynsisalongissa neljän euron tuntipalkalla, kuin parittajan pahoinpitelemänä kadulla. Tämä ei kuitenkaan saa olla maan tapa. Toivoisinkin, että asiakkaat olisivat valppaampia ja kyselisivät ulkomaalaisilta miten heidät on Suomeen  palkattu. Hälytyskellojen pitäisi kuluttajalla soida, jos hoitoja kaupataan todella halpaan hintaan. Varsinkin liikepaikoilla, joissa on suuret vuokrat.

Tuo yrittäjä joka nyt joutui vastuuseen teoistaan on varmaankin vasta alkua. Sekä kosmetologi, että kampaamoalalla on tätä lähes ihmiskauppaan verrattavaa riistoa todella paljon. Älkää katsoko sitä läpisormien, vaan tehkää siitä ilmoitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti