maanantai 24. maaliskuuta 2014

Stalinin syytä kaikki

Olen koko viikonlopun yrittänyt perehtyä siihen mikä on ollut Ukrainan ja Krimin nykykriisin syyt. Yritän pienessä päässäni jäsennellä tapahtumia, että saisin ymmärryksen kummankin osapuolen tekemisistä. Otsikossa syytän kaikesta Stalinia ehkä vähän huumorillakin, mutta toisaalta tosissani. Historia näyttää toistavan itseään ja odotan mielenkiinnolla missä tilanteessa olemme esimerkiksi vuoden kuluttua.

Ukrainan ja Venäjän tilanne on monitahoinen kysymys ja uutisointi siitä on pintapuolista ja puolueellistakin. Niin se on aina ja siksi haluankin perehtyä uutisoinnin taustoihin. Tästä Putinin päätöksestä liittää Krimin niemimaa Venäjään tulee heti mieleen Hitlerin tekemät liittämiset vuosina 1936-39. Samoilla sanoilla Hitler perusteli Itävallan Anschlusia, kuin Putin perustelee Krimin miehittämistä eli maan oma kansa pyysi heitä avuksi. Toisaalta tämäkin puoli on nähtävissä tässä Krimin tilanteessa. Ukrainan vallanvaihto kävi aika nopeasti, kun entinen presidentti Viktor Janukovytsin poistui Ukrainasta. Oppositio nosti valtaan nykyisen virkaa tekevän presidentin Oleksandr Turtsynovin. Tästä vallanvaihdosta on sanottava, että en usko tällä oppositiolla olevan yhtään sen puhtaampia papereita, kuin Janukovytsininkään hallinnolla oli. Missään entisen Neuvostoliiton osassa ei ole koskaan ollut demokratiaa ja aina valtaapitäviä on lahjottu ja korruptio on ollut hallinnon toimintatapa. Miten siitä pohjasta voisi valtaan nousta terveellä pohjalla oleva demokratiaa kunnioittava hallinto?

Ukrainan nykyhallinto Turtsynovin johdolla laati lain, että ukraina on Krimin niemimaan ainoa virallinen kieli, kuitenkin Krimillä ainoastaan 40% puhuu ukrainaa kotikielenään. Krimin niemimaalla on etnisesti ukrainalaisia 64% ja venäläisiä 34%, sitten tataareja on muutama prosentti. Nyt koulujen opetuskieli muuttui ukrainaksi ja kaikki muutkin viralliset instanssit käyttäisi, vaan ukrainaa. Kyllä minun mielestäni se on sortopolitiikkaa venäläisiä kohtaan, koska ukrainaa kotikielenä puhuvien määrä on vähemmistössä. Toisaalta tämän kielikysymyksen ei olisi pitänyt kuumentaa Venäjän ja Putin tunteita, niin paljoa, että piti armeija laittaa liikkeelle. Toisaalta nyt kaikkien mielenkiinto on Krimin tilanteessa ja kukaan ei huomaa, että Putin ajaa koko ajan alas Venäjän ihmisoikeuksia ja sananvapautta. Putinin lähipiiri on tuhonnut opposition Venäjällä lähes kokonaan ja kaikki uutistoimistot ovat Putinin valvonnan alla. Vanha hyvä systeemi on aina ollut kääntää ihmisten huomio rajaselkkauksiin ja maan ulkopuoliseen sotimiseen, niin kukaan ei ehdi kiinnittää huomiota maan sisäiseen tilanteeseen.

Jos Putin jättää valloitushalunsa tähän, tilanne rauhoittuu muutamassa kuukaudessa. Toisaalta hän voi kääntää katseensa Balttiaan, jossa on ihan oikeasti sorrettu venäläinen kansanosa. Jokaisessa Balttian maassa on iso venäläinen vähemmistö, joka oli vallassa Balttian kuuluessa Neuvostoliittoon. Nyt itsenäisyyden aikana venäläisille on maksettu potut pottuina. Suoraan Suomeen ei tämäkään tilanne koskisi, koska me emme ole koskaan kuuluneet Neuvostoliittoon ja meillä on toimiva, rehellinen demokratia. Välillisiä vaikutuksia tästä kaikesta tulee ja talous kärsii ensimmäisenä.

Entisellä Neuvostoliiton alueella on ollut menossa kostonkierre vuodesta 1991 lähtien, kun Neuvostoliitto hajosi. Stalin loi pakkosiirroillaan, niin sekavan kansallisuustilanteen, että sitä on todella vaikea hallita. Stalin sekoitti koko kansallisuuksien pakan todella tehokkaasti hallintovuosinaan. Miljoonittain ihmisiä kyydittiin Siperiaan ja Keski-Aasiaan. Osa heistä sai palata ja palasikin Stalinin kuoleman jälkeen, mutta heistä varmaankin tuli kotiutumaton sukupolvi. Neuvostoliiton kansa ei ole vielä yhtään työstänyt menneisyyttään ja sitä mitä raakuuksia tapahtui Stalin ja toisen maailmansodan aikana. Suomessakin vielä nostaa päätään 1918 sisällissodan traumat, vaikka niistä on puhuttu jo liki sata vuotta. Näillä Neuvostoliitosta eronneilla valtioilla esimerkiksi Ukrainalla on niin katkera menneisyys, että se aiheuttaa konflikteja vielä pitkään. Se pahentaa asiaa, että kaikki nämä maat ovat epädemokraattisia ja valtaa pidetään yllä pakkokeinoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti