sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Hyvä asiakaspalvelu on paras kilpailuvaltti

Yleensä olen kirjoittanut nämä yhteiskuntaan ja yrittäjyyteen liittyvät juttuni Hämeen Sanomien blogiini, jonka nimi on Yrittäjän ajatuksia. Senkin blogin päivittämisen olen kuitenkin lopettanut huonon asiakaspalvelun takia. Hämeen Sanomat eivät anna mitään apua, vaikka heiltä sitä usein pyysin, kun blogiin tuli sadoittain roskapostia. Siinä on jo yksi konkreettinen esimerkki huonosta, tai epäonnistuneesta asiakaspalvelusta.

Kirjoitan tätä juttua nyt yrittäjän näkökulmasta ja sillä kokemuksella mitä olen saanut pitkäaikaisella kokemuksella valtakunnallisissa yrittäjyyden luottamustehtävissä. Olen tänä syksynä törmännyt monella taholla välinpitämättömään ja huonoon asiakaspalveluun. Ne asiat mitä ostan yritykseeni toisilta yrittäjiltä ovat tökkineet todella pahasti koko vuoden. Ainoastaan yhden yrityksen voin nostaa ihan selkeästi yli muiden ja se Susanna Lohjelmin luotsaama Kopiotalo Palokunnankadulla. Siellä työssä oleva Juhani Järvinen on loistava työssään ja tehnyt meille nopeasti ja virheettömästi kaikkia painotuotteita. Sen lisäksi, että työ on ammattimaista heiltä saa myös ystävällisen palvelun. Mikään muu yritys ei sitten pääse lähellekkään tätä tasoa.

Ilmeisesti joka firmassa on työvoima, niin minimissä ettei kukaan ehdi tehdä mitään. Koko ajan asiat hukkuu, unohtuu, tai ymmärretään väärin. Ihmiset antavat selitykseksi, että on niin kiire ja sen pitäisi olla hyväksyttävä syy ettei työt suju. Jos meille asiakas valittaisi huonosti tehdystä kasvohoidosta en voisi kuitata sitä sanomalla, että meillä oli kiire. Mitä se asiakkaalle kuuluu, jos meillä on kiire. Se on meidän ongelma eikä se saa näkyä asiakkaalle. Nykyään joutuu laittamaan pari kolme sähköpostia moneen firmaan, että saa edes yhden asian hoidettua. Toivottavasti tämä on, vaan sattumaa ja jostain syystä osunut minun kohdalle. Jos tämä on nykyinen maan tapa en yhtään ihmettele, että firmoilla menee huonosti eikä siitä voi syyttää talouslamaa. Ihmettelen todella, että yritykset joista teen yli kymppitonnin ostot vuodessa pystyvät sivuuttamaan tilaukseni ihan vaan kiireen takia. Yleensä olen aina saanut ystävällistä asiakaspalvelua, koska pyrin itse olemaan helppo ja ystävällinen asiakas, niin metsä vastaa, kun sinne huutaa.

Ihmettelen myös kovasti ihmisiä, jotka eivät usko tehneensä virheitä. Siihenkin olen törmännyt, että asia on mennyt pieleen, mutta kyseinen henkilö ei edes suostu sitä tarkistamaan, kun ei ole mahdollista, että olisi tehnyt virheen. Olen saanut ystävällisesti taivutella, että jos nyt kuitenkin tarkistaisit mitä teit. Sitten vasta hoksataan, että virhe on tullut tehtyä ja sitä ei edes pahoitella, vaan taas syytetään kiirettä. Itse en koskaan voisi vannoa, että en tee virheitä, jokainenhan niitä tekee ja sitten ne pyritään korjaamaan.

Yksityishenkilönä saan useammasta Hämeenlinnan kaupasta hyvän palvelun, koska minut tunnetaan. Yksi kauppa on ylitse muiden ja se Ulla Mäntymäen Finezza. Siellä yhdistyy ammattitaito hyvään palveluun. En koskaan joudu sovittelemaan vaatteita turhaan, vaan Ulla tuntee tuotteensa ja asiakkaansa ja tietää mitä kannattaa kokeilla. Muissa liikkeissä onkin sitten todella paljon toivomisen varaa. Kuulen asiakkailtani todella usein miten he ovat pahoittaneet mielensä, kun jossain kaupassa on ollut niin töykeä palvelu. Kyse on yleensä aina samoista liikkeistä ja mikä hämmästyttävintä huonoin palvelu tulee itse omistajalta. Tiedän monia pikkukauppoja Hämeenlinnan keskustasta, joista  vuosien varrella on ainakin kymmenkunta asiakastani sanonut ettei enää mene sinne. Tämä on ihan kauhistuttava suuntaus, mikä meitä pienyrittäjiä oikein vaivaa. On aivan turha syyttää lamaa, jos itse on huonolla käytöksellään ajanut asiakkaat pois. Meillä kaikilla asiakaspalvelussa olevilla on syytä katsoa peiliin.

Hämeenlinnassa kilpailu kovenee entisestään, kun moottoritien kate eli kauppakeskus Goodman valmistuu. Se hetki on lokakuussa 2014 ja siihen mennessä jokaisen pitäisi hioa asiakaspalvelunsa kuntoon. Toisaalta ne, jotka ovat pahiten huonolla tuulella ja tunnettuja siitä eivät koskaan suostu näkemään syytä omassa käytöksessään.
Toivottavasti te ette koskaan saa meiltä huonotuulista, tai kiukkuista palvelua. Olen viisitoistavuotta kuunnellut Marin tapaa palvella asiakkaita ja ikinä en ole kuullut mitään negatiivista, tai huonoa käytöstä. Marista ei yksinkertaisesti ole siihen, että hän sanoisi toiselle ihmiselle töykeästi. Itse pidän kovasti kaikista asiakkaistamme ja ilahdun, kun he tulevat ovesta sisään. On tietysti vaikeaa analysoida omaa käytöstään, mutta ikinä en haluaisi loukata yhtäkään asiakastani. Auttakaa meitä ylläpitämään hyvää asiakaspalvelua ja kertokaa meille mokistamme. On todella tärkeää, että tiedämme mikä menee pieleen, että voimme sen korjata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti