keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Ruusufinnin aika on nyt!

Nyt on se hetki vuodesta, kun ruusufinnitapauksia alkaa olemaan erityisen paljon. Monella asiakkaalla jolla on ruusufinnidiagnoosi, mutta ihottuma on ollut poissa pitkään alkaakin uudet oireet näin kevät talvella. Yleensä myös ensimmäinen ruusufinnireagtio puhkeaa tähän vuoden aikaan, tai hiukan keväämmällä. Ärsyyntyminen yleensä alkaa nyt ja sitten huhtikuulla iho onkin sen verran rasittunut, että ihottuma puhkeaa näkyviin.

Tuuli, pakkanen, UV-säteily ja lämmönvaihtelut puhkaisevat ruusufinni ihottuman. Varsinkin jos iho on muutenkin hoitamaton, ohut ja kuiva. Ruusufinni eli acne rosacea on parantumaton ihotauti, joka on Suomessa hyvin yleinen. Ruusufinni saattaa kuitenkin olla pitkiä aikoja piilossa ja iho on ihan kunnossa. Ruusufinniä ei voi hoitaa kosmeettisesti, vaan siihen tarvitaan aina antibiootit. Yleensä käytetään kolmen kuukauden antibioottikuuria, joka pitää ihottuman pitkään poissa. Kuulostaa varmaan aika rajulta, mutta yleensä ihmiset alkavat oppia hoitamaan ihoaan ja antibioottikuureja ei tarvita edes joka vuosi.

Ruusufinni ilmenee punottavina näppyinä ja keltapäisinä pikkufinneinä kasvojen keskiosalla eli nenässä, leuassa ja poskipäillä. Näitä finnejä ei missään tapauksessa pidä puristella ja kosmeettinen hoito ei niihin tehoa, vaan aina tarvitaan lääkehoitoa. Ruusufinni iholle saa ja kannattaakin tehdä kasvohoitoja silloin, kun ihottuma ei ole akuutti. Ihottumaa pystyy paljon ennalta ehkäisemään ihotyypin mukaisella hoidolla. Tärkeintä on ehkäistä ihon kuivuminen ja ohentuminen. Suomalaisille tyypillinen ohut punakka iho, jossa on couperosaa on hyvin altis ruusufinnin puhkeamiselle. Iho pitäisikin hoitaa siihen kuntoon, että se kestää talvi-ilmaston ja lumesta heijastuvan voimakkaan auringon.

Hajusteet, väriaineet ja mineraalirasvat kosmetiikassa saattavat myös edesauttaa ruusufinnin syntymistä. Siksi Dermalogica on hyvä valinta erilaisten ihotautien hoidossa. Aurinkosuoja ja suojaavat tuotteet yleensäkin auttavat ruusufinnin ehkäisyyn. Ulkoiluun pakkasella suosittelen ruusufinni-iholle ensin tehotipaksi Ultra Calming Serum Concentraten ( 87€, nyt tarjouksessa 67€) ja sitä voi käyttää ympärivuoden herkistyneelle ja couperosaiholle. Sen päälle ihotyypinmukainen voide  ja sitten Barrier Repair ( 62€) suojaamaan tuulelta ja pakkaselta ja tämä sama systeemi käytetään myös yöksi. Näiden hoitotuotteiden päälle laitetaan vielä Solar Defence Booster sk50 ( 85€), koska auringolta suojautuminen on hyvin tärkeää ruusufinnin hoidossa.

Jos epäilee itsellään ruusufinniä, niin meille voi varata ajan kasvohoitoon ja kerromme kyllä, jos asiakkaan pitää mennä lääkäriin. Yleensäkin, jos on epätietoinen mennäkkö lääkäriin, vai tulisiko kasvohoitoon suosittelen kasvohoitoa. Me tiedämme hyvin tarkkaan milloin emme saa ihoa hoitaa ja emme silloin mitään teekkään. Tämän tyyppisiä ihottumia on kuitenkin hyvin vähän joille kasvohoito ei ole suositeltavaa. Hyvä kosmetologi kertoo aina, jos asiakas tarvitsee lääkärin apua. Oma periaatteemme on, että jos vähänkin epäilemme lääkärin tarvetta suosittelemme sitä asiakkaalle.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi14:29

    Voiko hajusteita sisältävät kasvorasvat laukaista ruusufinnin? Minulla ei ole vuosiin ollut akuuttia ihottumaa, kun olen varonnut aurinkoa ja käyttänyt Dermalogican tuotteita. Nyt sain jolulahjaksi ihan muun hoitosarja tuotteet ja viikko sitten jouduin aloittamaan antibioottikuurin. Ihottuma nousi ihan pahana.

    VastaaPoista
  2. Ihottuman puhkeaminen voi johtua monestakin asiasta. Nyt tämä äkkinäinen pakkanen ja aurinko voi olla syynä, tai sitten ihonhoitotuotteiden vaihto. Se on selvästi todettu, että kosmetiikka joka sisältää hajusteita, tai mineraalirasvoja ei ole hyväksi ruusufinni-iholle, niin kuin ei oikeastaan kenellekään.
    USA:ssa ruusufinni on yleistynyt moninkerroin ja suurin syy ovat ilman saasteet ja auringon voimistuminen. Amerikkalaisilla on useita eri potilasyhdistyksiä ruusufinnipotilaille ja heidän antamissa ohjeissa nostetaan selvästi esiin kosmetiikan käyttö. Dermalogica ei sisällä mitään sellaisia aineosia, joka voisi edesauttaa ruusufinnin syntymistä.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Anonyymi23:34

    Et mainitse Rednes reliefiä ollenkaan, onko sitä teillä myynnissä? Ostan suurimman osan Dermalogican tuotteista Kaliforniasta, koska käyn työmatkoilla usein. Minulle suositeltiin Rednes reliefiä sielä, kun ihossani oli oikein paha auringon laukaisema rosacea ihottuma. Se häivytti punoituksen ja näppylät jo muutamassa päivässä. Näinä aurinkoisina pakkaspäivinä se toimii ainakin minun iholla loistavasti. Jos vaan unohdan sen pois illalla iho jo hehkuu ja pieniä näppyjä nousee. Se on myös hyvä meikinalusvoide, laitan sen päälle Cover tintin ja takuulla iho pysyy mattapintaisena Kalifornian helteessäkin.

    Losin kävijä

    VastaaPoista
  4. Hyvä, että muistutit. Kyllä Redness reliefiä löytyy ja se on oikein hyvä päivävoide ruusufinni-iholle. Sen aurinkosuoja on 20 ja tähän talviseen Suomen aurinkoon se on riittävä.

    Inkeri

    VastaaPoista