torstai 1. kesäkuuta 2017

Ei ole naista karvoihin katsomista

Olen tässä viikon verran seurannut facebookissa keskustelua ripsien pidennyksistä ja kestokynsistä. Tämä ripsipidennysbuumi on nyt laantumassa ja Euroopassa Ranskassa, Saksassa ja Espanjassa se on jo ohitse. Meillä Suomessa tämä onkin kestänyt harvinaisen pitkään.

Ripsipidennykset ei sovi kaikille

Tiedän, että varmaan tämä kirjoitukseni ärsyttää toisia, mutta pidän tärkeänä, että kauneuteen ja ihonhoitoon liittyviä asioita pohditaan monelta kantilta. Tämä on kolmas kerta oman työurani aikana, kun tällainen ripsienlaittobuumi on muotia. Kahdeksankymmentäluvun lopulla niiden nimi oli kestoripset, mutta menetelmä oli lähes sama kuin nykyisin. Nykyiset aineet ja ripsien materiaalit ovat parempia ja kestävämpiä, mutta eivät suinkaan hellävaraisempia. Yhdeksänkymmentäluvun lopulla kaikilla oli ripsipermamentit ja ripsiä väännettiin rullalle kerran kuussa. Nyt tuli tämä pidennystouhu viitisen vuotta sitten. Veikkaan, että ehdin vielä näkemään yhden ripsibuumin ennen eläkkeelle jäämistäni. Mitään näistä ripsimenetelmistä, tai kynsistä en ole koskaan tehnyt, vaikka koulutuksessa olen käynyt tietääkseni missä mennään. Meidän hoitolan ehdoton periaate on ettemme koskaan tee mitään, mikä saattaa nyt tai myöhemmin koitua asiakkaan vahingoksi. Kaikki nämä ripsibuumit ovat loppuneet monien ongelmien takia. Ehkä Suomessa tämäkin meni vähän överiksi, koska alunperin oli tarkoitus, että ripsipidennykset olisivat juhlameikin kaunistus ja tähän satunnaiseen käyttöön ne ovat vieläkin omiaan.

Ripsipidennyksiä ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön

Myönnän, etten ole itse ymmärtänyt ripsipidennysten kauneusarvoa, ja monilla niiden pituus on mennyt äärimmäisyyksiin. Jos ihmisellä ei ole muuta meikkiä, vain mahtavat ripset, se ei mielestäni näytä hyvältä. Ihmisestä nähdään vaan ripset eikä kokonaista kauneutta. Tavallaan kauniinkin ihmisen ulkonäkö katoaa ylipitkiin ripsiin. Se tuo ulkonäköön aikamoisen ristiriidan. Kysymys on vähän samasta asiasta, jos ihmisellä olisi muuten tavalliset arkivaatteet, mutta jalassa näyttävät juhlasandaalit. Kokonaisuus ei toimi ja on jopa hassunnäköinen. Sama on näissä ripsissä, jos ripset ovat näyttävät, juhlameikkiin tarkoitetut ja kaikki muu meikki puuttuu, niin kokonaisuus taas ontuu. Moni on käyttänyt ripsipidennyksiä monta vuotta yhteen menoon, mutta siinä vaiheessa on pakko lopettaa, kun ei ole enää omia ripsiä mihin pidennystä liimaisi. Ripsiä pitää myös huolellisesti huoltaa, koska paljon näkyy niitäkin joiden ripset ovat vinksin vonksin. 

Ripsiliimat voivat ärsyttää

Minusta on hämmästyttävää, etteivät ihmiset ole tulleet ajatelleeksi, miten vahvoja aineita nuo liimat ovat, jotka kestävät tuulet ja sateet monta viikkoa yhteen menoon. Ne ovat myös vahvoja liuottimia, joista kuivuessa vapautuu monia myrkkyjä. Tämän takia ripsien tekijät ovat suurimmassa vaaravyöhykkeessä. Tiedän jo Hämeenlinnassakin kaksi kosmetologia, jotka herkistyivät hyvin pahasti ja ripsipidennykset piti lopettaa ja melkein tuli ammatinvaihto eteen. Jos kosmetologi menee lääkäriin yskän tai nuhan takia, heti kysytään, tekeekö hän ripsiä tai kynsiä. Tämä kysymys on joka lääkärillä ollut jo vuosikausia, ja se kertoo miten suuresta ammattitaudin vaarasta on kyse. Asiakas voi myös herkistyä käytettäville aineille, mutta heille tulee yleensä iho-ongelmia eikä hengitystievaivoja. Vahvat liima-aineet ovat niin lähellä herkkää limakalvoa, että riski on todella suuri. Itse en ikinä ottaisi tätä riskiä omiin silmiini. Toinen ärsyke on mekaaninen ärsytys, joka tulee ripsien osuessa alaluomeen. Nykyisin ei kenelläkään asiakkaallani enää ole ripsipidennyksiä, mutta silloin, kun niitä oli alaluomessa näki selvästi ärsyyntyneen kohdan mihin ripset aina osuivat. Keinotekoinen ripsikuitu on huomattavasti kovempaa kuin luonnollinen ripsi. Se osuu räpytellessä miljoonia kertoja alaluomeen ja ohut iho voi tähän reagoida.

Harmaa talous

Tämä ripsi-ja kynsibisnes on lisännyt todella paljon harmaata taloutta. Nykyisin niissä on niin valtava hintakilpailu, ettei kukaan saa työstä enää kunnon palkkaa, jos siitä maksettaisiin kaikki kulut mitä pitääkin. Rehellisesti työtä ei voi tehdä kuin vähintään 65-75€ tuntihinnalla. Parin tunnin työ on vähintään 150€, jos tämän halvemmalla joku niitä tekee on syytä ihmetellä mistä hän saa palkkansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti