Yksi syy kesälomani viettoon Kataloniassa Barcelonan liepeillä on Espanjan sisällissota (1939-1939).Tänä keväänä tuli kuluneeksi kahdeksankymmentävuotta tapahtumasta joka nimettiin Barcelonan toukokuuksi. Toukokuun alussa 1937 Barcelonassa oli viikon taistelu jota voisi sanoa sisällissodaksi sisällissodan keskellä.
Espanjan sisällissota oli toisen maailmansodan kenraaliharjoitus
Espanjan sisällissota alkoi heinäkuussa 1936 kansallismielisten kenraalien yrittäessä kaataa vaaleilla valitun tasavaltalaisen hallituksen. Kansallismieliset eli falangistit olivat oikeistolaisia äärifasisteista lähtien ja heitä johti kenraali Franco. Tasavaltalaiset olivat vasemmistolaisia ja heidän joukkonsa koostui äärikommunisteista, anarkisteista ja liberaaleista sosialisteista. Sisällissodat ravistelevat siviilejä huomattavasti enemmän kuin muut sodat, koska rintamalinjat kulkee maansisällä ja koko kansan myös siviilien on valittava puolensa. Näin oli Espanjan sisällissodassakin jossa kuoli noin puolimiljoonaa ja heistä yli puolet oli siviilejä. Tasavaltalaiset saivat apua Stalinin Neuvostoliitolta ja kansallismieliset Hitlerin Saksalta. Kumpikin valtio pääsi kokeilemaan aseistustaan Espanjassa ennen toisen maailmansodan alkua. Historioitsijat näkevät sisällissodan olleen kuin sotaharjoituksen osapuolille jotka toisessa maailmansodassa parin vuoden kuluttua olivat vastakain.
Barcelonan toukokuu
Barcelonan toukokuuksi kutsuttu taistelu kertoo siitä miten sekalainen joukko oli Neuvostoliiton tukema tasavaltalaisarmeija. Varsinkin äärikommunistit jakautuivat kahtia stalinisteihin ja trotskilaisiin. Tuo vastakkainasettelu kärjistyi toukokuussa 1937, kun nämä kaksi ääriryhmää alkoivat sotia keskenään. Tuota voi jo pitää alkusoittona tasavaltalaisten häviölle, koska heillä ei ollut yhtenäisyyttä. Tuo keskinäinen välien selvittely kesti vain viikon verran, mutta se heikensi huomattavasti tasavaltalaisten puolustustahtoa. Espanjan sisällissota päättyikin Francon joukkojen voittoon 1939 keväällä. Monet tasavaltalaisten puolella taistelleista kommunisteista pakeni sodan loputtua Ranskaan ja välttivät näin Francon vankileirit. Ranskassa heistä moni liittyi vastarintaliikkeeseen, kun Saksa miehitti Ranskan 1940. Jotkut heistä kohtasivat loppunsa Hitlerin keskitysleireillä.
Tapahtumat sisällissodan jälkeen
Sodan jälkeen Francon diktatuuri kesti hänen kuolemaansa saakka 1975 ja vasta hänen jälkeensä tullut kuningas Juan Carlos demokratisoi Espanjan. Voi vaan kysyä miten espanjalaiset ovat toipuneet tuosta kansan kahtia jaosta. Suomalaiset eivät ole toipuneet vieläkään omasta sisällissodasta josta on jo satavuotta ja se kesti vain kolmekuukautta. Sisällissodan jälkeen Suomeen tuli demokratia, mutta espanjalaiset sotivat kolmevuotta ja kärsivät diktatuurista yli kolmekymmentävuotta. Uskon, että espanjalaiset ovat vasta alkumetreillä surutyössään yksittäisten ihmisten kohtalosta. Sodan jälkeenkin katosi ja joutui vangituksi paljon vasemmistolaisia. Monet perheet menettivät isänsä ja kantoivat loppuelämänsä kommunistin leimaa. Franco kielsi kaikki vähemmistö kielet Espanjassa ja esimerkiksi katalaania ei saannut puhua. Kaikki Katalonian kansallisominaisuudet oli kiellettyjä ja samoin oli Baskimaassa ja muuallakin. Ei saanut laulaa kansallislauluja eikä kansantasseja voinut julkisesti esittää. Vasta alle viisikymmentävuotta Espanja on ollut vapaa demokratia ja uskon ihmisten vasta olevan toipumassa sisällissodasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti