sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Heppoisia politiikkoja eikä mitään valtiomiehiä

Luen parhaillaan kirjaa virolaisesta politiikosta Jaan Tonissonista, joka vaikutti koko 1900-luvun alkupuolen virolaisessa yhteiskunnassa. Olen pitkään ollut kiinnostunut Viron ensimmäisen itsenäisyyden ajan historiasta, ja siitä lukiessani olen saanut hyvän perspektiivin vastaavaan aikakauteen suomessa. Jos joku muu on aiheesta kiinnostunut neuvon lukemaan Martti Turtolan kirjat Konstanin Pätsistä ja kenraali Laidonnerista. Historian kirjoittajana Martti Turtola on ehdoton idolini, mielestäni kaikki mitä hänen kynästää lähtee on suoranaisia helmiä.
Tämä kirja Tonissonista on kuitenkin Erkki Tuomiojan kirjoittama, ja ihan luettavan ja asiallisen kokonaisuuden hänkin on saanut aikaan.
Ennemmän tässä nyt kuitenkin pohdiskelen nykypäivän politiikkojen eroa näihin entisajan politiikkoihin. He kaikki joutuivat julkaisemaan mielipiteitään vankeuden pelon varjossa. Pienimmästäkin asiasta joutui tsaarin miliisien  kuulusteluun mikä ei aina ollut niin hellä kätistä. Sama oli niin meillä suomessa kuin virossakin. Svinhuvudhan oli myös pitkään vangittuna Siperiassa itsenäistyymisajatustensa takia.
Olen vakuuttunut, että jos meillä olisi nykyään sananvapaus näin tiukassa niin Arkadianmäki tyhjentyisi alle aika yksikön. Sen verran heppoisina pidän meidän tämän hetkisiä politiikkoja, etteivät he omaa hyväänsä vaaranna, ja loppujen lopuksi mielipiteet ovat toistensa klooneja. Minä en sanoisi ketään heistä valtiomiehiksi, sanoisitko sinä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti