sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Ranskassa kauneus on hyväksyttyä

Palaan vielä äskeiseen Pariisin vierailuuni, ja pohdiskeluuni ranskalaisen ja suomalaisen naisen eroista. Perinteisesti kosmetiikka ja muoti liitetään Ranskaan ja Pariisiin. Ranskan taloudelle ja ulkomaankaupalle kosmetiikka on todella tärkeä tekijä. Kosmetiikka on yksi Ranskan suuri vientiartikkeli, vaikka se on huimassa laskusuunnassa. Japani ja Amerikka vie Ranskan kosmetiikka markkinat.
Pariisin katukuvassa kosmetiikkakaupat ja kemikaliot ovat näkyvästi esillä. Koska niitä on niin paljon, niin silloinhan kosmetiikalla on myös ostajia.

Tässä kohtaa on joku pysyvä kulttuurin tuoma ero meidän ja ranskalaisten välillä. Suomalainen nainen, vielä nykyäänkin ostaa häpeillen kosmetiikkaa, ja ei halua kertoa kenellekään käyvänsä kosmetologilla. Hyvin usein kuulen, ainakin uusilta asikkailta puolustelevia puheita siitä, miksi hän tuhlaa rahaansa meille. Moni perustelee sitä sillä, ettei koskaan käytä rahaa ravintoloihin tai tupakkaan.

Ranskalainen nainen taas häpeilisi ellei kävisi kosmetologilla tai kampaajalla. Itsestään huolehtimista pidetään velvollisuutena, ja kohteliaisuutena toisille ihmisille. Ranskalaiseen hyvään käytökseen kuuluu esiintyä siistinä ja hyvinhoidettuna, se on kunnioitusta kanssaihmisiä kohtaan.

Tuntuu, että meillä suomlaisilla on edelleenikin käsitys, että kaunis, meikkaava nainen on tyhmä. Ja itsensä hoitaminen on itsekeskeistä turhamaisuutta. Toivoisin, että ennen kuin oma työurani on ohi, näen sen muutoksen, että suomalainen nainen alkaa arvostamaan itseään ja omaa hyvinvointiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti