maanantai 25. huhtikuuta 2011

Varokaa aurinkoa

Muistutan taas kertaalleen, että varmasti jokaisella olisi aurikosuojavoide käytössä. Ilmatieteenlaitos on jo hyvissä ajoin keväällä ilmoittanut otsooniaukosta Suomen alueella. Tänä keväänä UV-säteily on noin 20% voimakkaampaa, kuin aikaisempina keväinä.

Ilokseni huomasin, että jopa uutisissa mainitaan ihon ja silmien suojaamisesta, kun UV-indeksi ylittää arvon 3. Kysymys ei ole siitä, että aurinko vain vanhentaa ihoa, vaan haluan asiakkaideni tiedostavan auringon olevan terveydellinen riski. Näen päivittäin auringon aiheuttamia ihovaurioita kasvoilla. Voisin sanoa, että noin 80% yli nelikymppisistä asiakkaista ovat jo saaneet näkyvää vauriota auringosta.

Se ei tietenkään tarkoita, että heille kaikille tulee ihosyöpä, mutta heille se tulee ilman muuta helpommin, kuin niille joiden iho ei ole vaurioitunut. On vaikeaa selittää millä tavoin sen vaurion näen, kun asiakas itse ei sitä huomaa. Pitkä työkokemukseni , ja monet asiaan liittyvät koulutukset auttavat näkemään lukuisia sellaisia asioita ihosta, mitä asiakas ei itse näe. Ammattilaiselle auringon tuomat vauriot ovat aivan selviä, itse ei välttämättä kiinnitä mitään huomiota ihon epätasaisuuksiin.

Erikoista on myös se, että niiden asiakkaiden kohdalla, joille kerron tilanteen olevan hyvin vakava, että iholle on syntymässä seuraavien vuosien aikana ihomuutoksia. He eivät yleensä usko minua, ja ehkä loukkaantuvatkin puheistani. Olen kuitenkin luvannut itselleni, että otan aina esille vakavat asiat. Jos tunnen ihon alla, tai rintojen alueella outoja myhkyröitä, tai näen hälyttävää muutosta iholla, kerron sen aina asiakkaalle. On parempi mennä lääkäriin turhaa, kuin liian myöhään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti