maanantai 10. lokakuuta 2011

Mukamaskosmetologi

Melkein aloin itkemään raivosta, kun luin Suomi24 keskustelupalstaa ihonhoidosta. Käyn aina välillä katsomassa mistä kuluttajat keskustelee. Nyt siellä oli kysymys otsikolla saako kerrostalossa pitää kauneushoitolaa.

Juttu oli ihan lapsellinen ja kysyjällä ei ollut aavistustakaan yrittäjyydestä. Eli hänellä ei ollut kosmetologikoulutusta koska kosmetologin koulutukseen kuuluu 10 opintoviikkoa liiketaloutta. Kosmetologin tutkinnossa tehdään aina liiketoimintasuunnitelma. Tämä oli vain yksi tapaus niistä sadoista kauneushoitoloista joita Suomen maassa on, eikä omistajalla ole hajuakaan kosmetologin työstä.

Alamme on nykyää talouselämän kiristymisen myötä käynnyt ihan villiksi. Hämeenlinnassa ei vielä kymmenenvuotta sitten ollut montaakaan hoitolaa jonka tekijä ei ollut kosmetologi, yleensä ne oli pieniä sivutöitä. Nykyään Hämeenlinnassa on jo useampi kauneushoitola, jonka omistaja tekee täysipäiväistä työtä kosmetologina ilman minkäänlaista koulutusta. Huvittavinta tässä on se, että he ovat kaikki käyneet muutaman kerran minulla kasvohoidossa ja kai kokeneet sen niin helpoksi hommaksi, että pistivät itse hoitolan pystyyn.

Yleensä näiden hoitoloiden elinikä on noin puolitoistavuotta. Asiakas tulee kerran, muttei enää toisten ja mitä pienenpi kaupunki sitä nopeammin juoru kulkee. Tämä on ihan valtava ongelma ammattikunnassamme, se vie maineen koko ammatilta. Ensiksi meillä on jo kosmetologikouluja jotka ovat yksityisä ja toimivat businesspohjalta. Sieltä valmistuneilta kosmetologeilta on aika onneton ammattitaito, itse en koskaan enää ota työhön ketään joka ei olisi valmistunut ammattikoulusta.

Sitten, kun työelämään tulee mukaan nämä mukamaskosmetologit joilla ei ole mitään koulutusta, asiakkaalla on noin 50% mahdollisuus saada huono hoito. Asiakas kun saa tarpeeksi monessa paikassa huonon hoidon ei sitten enää viitsi mennä kauneushoitolaan. Tämä on todella suuri rasite ammattikunnallemme ja sitten on vielä tämä harmaa talous joka vie todella paljon työn tasoa alaspäin. Kosmetologiyrittäjä joutuu siis kilpailemaan todella epäterveessä talouselämässä.

2 kommenttia:

  1. Luulen, että rakennekynsi- ja ripsibisnes on tuonut myös oman lisämausteensa. En tiedä onko vieläkään niin, että ko. yrityksiin olisi edes terveystarkastuspakkoa ja nyt huomasin jopa erään maahantuojan listoilla porakoulutusta jalkahoitoihin. Jos itse kosmetologiopiskelijana alan laittaa myöhemmin hoitolaa niin kyllä tarkkaan mietin hoitovalikomaani ja yhteistyökumppaneitani.

    VastaaPoista
  2. Olet aivan oikeassa. Kynsi ja ripsi "hoitolat" ovat useimmiten täysin ei kosmetologien käsissä. Jos yrittäjä ei itse kutsu terveystarkastajaa, he eivät käy, kun tehoiskuja tehdessään. Hoitolaa ei kuitenkaan saisi avata ilman terveystarkastusta, mutta kuka siitä välittää!
    Suurimmissa kaupungeissa ripsiä ja kynsiä tekee lähinnä ulkomaalaiset ja he ovat usein pimeää työvoimaa ja saavat epäinhimillistä palkkaa ja kohtelua.
    On hyvä, että mietit tarkaan mitä teet, kun avaat oman hoitolan. Kyllä alalta löytyy kuitenkin vastuuntuntoisia ja ammattimaisia yhteistyökumppaneita.

    Inkeri

    VastaaPoista