torstai 20. marraskuuta 2014

Yrittäjyys ja lupasirkus

En yleensä viitsi valittaa yrittäjyyden negatiivisista puolista, koska itsehän olen työni valinnut. Olen myös näinä vuosina oppinut suhtautumaan tyynesti kaikkiin hullutuksiin mitä yrittäjän niskaan valtiovallan puolelta ladataan.

Nyt ilmeni sellainen älyttömyyden huippu, että on pakko kertoa siitä muillekin ja purkaa ärsyyntymistä. Vasta nyt minulle selvisi, että on luvanvaraista pitää kampaamoaan auki itsenäisyyspäivänä.  Lapin aluehallintovirastolta haettava lupa maksaa 200€ tästä yhdestä päivästä. Mistään en saanut selville koskeeko se kauneushoitoloita, mutta miksi ei koskisi. Yleensä meidät niputetaan valtiovallan puolelta samaan porukkaan. Itsenäisyyspäivä on monille kampaajille ja kosmetologeille hyvinkin kiireinen päivä. Helsinkiä työllistää presidentin itsenäisyyspäiväjuhla ja muualla on erilaisia maaherran ja kunnanisien vastaanottoja. Kuka hullu avaa firmansa, jos päältä lähtee heti 200€ ja sen lisäksi kaikki muut kulut. Tuon lupamaksun korotuskin on aika hulppeaa, viime vuonna se oli 120€ ja sitä ennen 80€. Mitä jos yrittäjä nostaisi hintojaan tuota tahtia?

Minua tämä asia ei koske, mutta pitkä urani yrittäjien luottamustehtävissä saa niskavillani pystyyn epäkohtien kohdalla. Aikoinaan lupasin asiakkailleni, että tulen tekemään meikin aina, jos on menossa presidentin juhliin ja vielä 90-luvullakin oli töissä aika monta itsenäisyyspäivää. Nykyään teen niin vähän meikkejä, että suosittelen mielellään ammattimaskeeraajia ja usein itse olenkin jossain matkoilla itsenäisyyspäivänä. Tosin en ketään asiakastani pulaan jättäisi, jos paikkakunnalla olen. On presidentin itsenäisyyspäivän kutsut sen verran iso asia. Jos tulisin työhön ei minulle olisi tullut mieleenikään hakea jotain lupaa siihen. Ja jos otan juhlameikistä 60-80€ niin miksi ihmeessä maksaisin jollekin virastolle 200€. Se joka tietää, että lupa pitää hakea ei sitä hae, koska kukaan täyspäinen yrittäjä ei tuollaista perusteetonta maksua maksa. Tämä johtaa taas siihen harmaaseen talouteen. Tänä vuonna kahdeksan kampaamoa pääkaupungista on luvan hakenut ja ne lukuisat muut tekee työn pimeänä.

Näistä älyttömistä epäkohdista pitäisi päästä pois ja käyttää talonpoikaisjärkeä. Muistan itse 90-luvun lopulla käyneeni monta keskustelua sellaisesta laista jonka mukaan kaikki suomalaiset ovat oikeutettuja ammattitutkinnon alennettuun maksuun paitsi vankeustuomiota kärsivät ja yrittäjät. Meidät siis laskettiin samaan porukkaan vankilakundien kanssa. Kumpaakin porukkaa kohtaan tämä oli totaalisen väärin. Mielestäni vankien ammattitutkintoja pitää tukea kaikin tavoin ja siihen aikaan yrittäjät suorittivat yrittäjien ammattitutkintoa monien yrittäjyysvuosien jälkeen, niin kuin itsekin tein. Kysymys oli myös aika suuresta summasta, muistaakseni alennettuhinta oli 50€ ja muuten se oli yli 500€.

Tämmöisiä mukavia pikkuesteitä yrittäjyydelle nuo päättäjät sorvailee, mutta näin 35-yrittäjävuoden jälkeen ne enää harvoin hämmästyttää.


5 kommenttia:

 1. Oliskohan valtio haistanut rahastussammon tuossa itsenäisyyspäivässä ja keksineet tollaisen älyttömyyden, sitähän pitäisi laittaa melkein tuplahinnat itsenäisyyspäivänä asiakkaille, että saa tuon kulun katettua. Aivan älytöntä!

  VastaaPoista
 2. Juu, Suomi nousuun rankaisemalla yrittäjiä työnteosta! Voiko älyttömämpää ollakaan?

  Leena

  VastaaPoista
 3. Tämä lupamaksu mietityttää siksikin, että Hämeenlinnan Kaupunkikeskustayhdistys hakee myös luvan koko kaupungin Pimeän Kaupan iltaan. Siihen pitää olla kuulemma lupa, kun kaupat on auki yli klo 21, eli meillä 22.00 asti. Se lupa ei maksa mitään. En ymmärrä miksi on maksutonta koko kaupungin tapahtuma, mutta pienet yritykset eli kampaamot joutuvat maksamaan 200€ itsenäisyyspäivästä.
  Toisaalta tuo lupa Pimeän Kaupan tunnin pitempään auki oloon on myös ihan naurettava. Tulee vaan turhaa byrokratiaa. Ilmeisesti se lupa on todella tärkeä, koska kaupunki laittaa meille aina muistutuksen, että meidän pitää tulostaa lupalappu seinälle. Sitä kuulemma voi joku tulla tarkastamaan. Kaikkeen hullutukseen sitä työvoimaa käytetään, kun tällaisen luparumban pyöritykseenkin. Toisaalta hyvähän se on,että on työpaikkoja.

  Muuten, minä en ole koskaan viitsinyt tulostaa sitä lupaa hoitolan seinälle, kun on tuo Pimeän kaupan ilta. Älkää vaan kertoko kenellekkään. Saa nähdä joudunko vankilaan, jos jään siitä kiinni.

  Inkeri

  VastaaPoista
 4. Ei koske kosmetologeja. Eikä jos teet keikan asiakkaan kotona. Samoin voi hakea kaupunkukohtaisen luvan 450e.
  Suurin osa kampaamoista kieltäytyy tänä vuonna itsenäisyyspäivän kampauksista.

  VastaaPoista
 5. Ompas todella kummallinen lupajuttu. Miksi se ei sitten koskisi yhtä hyvin kauneushoitoloita, kuin kampaamoitakin? Se on ihan epäoikeuden mukaista, kun kaikessa muussahan meidät laitetaan samalle viivalle. En sitä lupamaksua itselleni kaipaa, vaan nimenomaan kampaamoilta pois.
  Aika suuri summa tuosta koko kaupunginkin lupamaksusta voi yksittäistä kampaamoa kohti tulla varsinkin pienessä kaupungissa.
  Puhun tästä eteenpäin yrittäjäjärjestöille, että asia nostettaisiin esiin. Ei ole kyse suuresta rahasta ainakaan valtiolle, mutta minusta lupamaksu on älytön.

  Inkeri

  VastaaPoista