perjantai 16. tammikuuta 2015

Siisteys ja puhtaus on kauneushoitolan tärkeimpiä asioita

Aseptiikka ja hygieenisyys on ensimmäinen asia mitä kosmetologi koulutuksessaan oppii. Työvälineet, tekstiilit ja omat kädet pitää pestä ja desinfioida asianmukaisesti. Ihan liian usein kuulen, että näistä asioista luistetaan enkä ymmärrä oikein mistä syystä. Nykyisin pesu ja desinfiointi ei ole mitenkään monimutkaista, tai älyttömän kallista ja pesukoneet on jokaisella kotonaan. Minä olen hyvin laiska ihminen ja delegoin kaiken minkä pystyn ulkopuolisille ja itse keskityn kosmetologin työhön. Siksi hankin myös mahdollisimman paljon kertakäyttöisiä välineitä ja yritän tehdä pesun ja siivouksen mahdollisimman helpoksi rutiini toiminnaksi. Meillä tehdään paljon hoitoja ja en siedä yhtään, jos joku työväline on vanha, tai huonokuntoinen ja hidastaa siksi työntekoa joten kaikki pyritään pitämään priimakunnossa.

Meillä käy kerran viikossa siivoja, joka hoitaa perussiivouksen ja sama siivooja on käynyt jo noin kymmenenvuotta. Kaikki pyykit hoitaa toinen henkilö, joka on tehnyt myös sen jo vuosikymmeniä. Jokaiselta asiakkaalta tulee pesuun kaksi pyyhettä, päänauha, myssy, kasvosienet ja kasvokompressit. Ne kerätään erillisiin pyykkipusseihin, jotka vien viikonloppuna pesetykseen ja tuon ne maanataina puhtaana takaisin. Voisihan niitä tietysti useamminkin viedä, mutta meillä on tekstiilejä sen verran, että pärjäämme niillä reilusti koko viikon. Ainoa haitta on, että tuo pyykkipussien rahtaaminen on aika rankkaa. Moni ihmettelee maanantaiaamuisin mitä ihmeen pussikasaa kannan. Joissain hoitoloissa on oma pesukone, mutta emme millään ehtisi pyykkihuoltoa tekemään työpäivän lomassa, vaan se olisi vielä tehtävä työpäivän jälkeen ja siihen en pysty venymään. Pyykit pestään yli 60-asteessa, koska nehän ovat yksivärisiä ja kestävät kuumaa. Ne myös liotetaan kloriitissa määrätyin välein. Kasvosienet ja kompressit ovat ensin kloriitissa ja sitten ne pestään pesukoneessa.

Meikkisiveltimet pestään ensin fairylla ja sitten liotetaan vartin verran desinfiointiliuoksessa. Joskus meillä on ollut kuumailmasterilaattori, sekä UV-sterilaattori ja kummassakin on liikaa huonoja puolia, joten käytämme desinfiointiliuoksia. Kymmenisenvuotta sitten tutkimukset osoitti, että UV-sterilointi oli lähinnä valohoitoa välineille ja siltä se minustakin tuntui. Kaikki neulat, veitset yms.terät ovat aina kertakäyttöisiä. Käytämme muutenkin paperia ja kertakäyttötuotteita paljon, joten roskaa meiltä tulee, mutta onneksi suurin osa on maatuvaa paperia.

Yrittäjän pitää laskea myös tuntihintaan kaikki nämä pesu-ja paperikulut. Sanoisin, että tämä aseptiikkatarvikkeet muodostaa 1-2 euroa hoidon hinnasta. Sitten, kun tehdään liian pienellä tuntihinnalla työtä, niin siivouksesta yms.on ensiksi helppo säästää. Se alkaa kostautumaan vasta myöhemmin, kun asiakkaat alkaa kadota epäilyttävän hygienian takia. Itselläni ei ole mitään halua kerätä hoitolalle ongelmia likaisilla välineillä, tai epäilyttävillä pyyhkeillä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti