lauantai 17. tammikuuta 2015

Terroristit takapihalla

Koko Eurooppa on järkyttynyt Pariisin terroriteosta, joka kohdistui täysin viattomiin ihmisiin. Suomalaiset politiikot ovat kilvan antaneet lausuntoja sananvapauden puolustamisesta ja pohtineet onko Suomessa mahdollisuutta tapahtua jotain yhtä kamalaa. Kuuntelin radio-ohjelmaa missä muutamat ministerit syvällä rintaäänellä esittelivät tietämystään Isisjoukoista ja terrorismistä. Se ärsytti minua suunnattomasti. Sotahistoria harrastukseni vuoksi seuraan lähes päivittäin eri asiantuntijayhteisöjen verkkosivustoja nykyhetken poliittisesta tilanteesta ja konfliktien ja sotien syttymisestä ja etenemisestä ympäri maailmaa. Nuo kansanedustajien ja ministerien jutut tuntuu todella naiviilta ja tyhjänpäiväisiltä. Nyt hekin ovat heränneet, kun terrori isku tuli tarpeeksi lähelle ja tuli pelko omasta turvallisuudesta.

Tämä terrori isku ei todellakaan ollut mikään yllätys. Ainoa yllätys oli se ettei kukaan voinut ennustaa missä ja koska se tapahtuu. Se oli varmaa, että Eurooppa on nyt terroriuhan alainen, koska tuhansia taistelijoita on Euroopasta liittynyt Isikseen. Nämä asiat mistä kansanedustajat nyt puhui olisi pitänyt pohtia jo vuosi sitten, kun Isis alkoi vahvistumaan. Syyria on niin lähellä Eurooppaa, että taistelut kurdien ja Isiksen välillä olisi pitänyt tarkemmin pohtia EU:n turvallisuuselimissä. Kesällä olisi ollut hyvä mahdollisuus estää Isiksen vahvistumista, jos Turkki olisi päästänyt kurditaistelijoita rajansa yli. Kobanen kaupunki ehdittiin melkein vallata ja täysin tuhota ennen, kuin Turkki taipui kurdien pyyntöön. Turkki teki täysin omaa politiikkaansa ja vähät välitti miten tilanne vaikuttaa muuhun Eurooppaan. Nato on tukenut kurdeja jo monta kuukautta ilmaiskuin ja EU on pysynyt hiljaa.

Isis on pystynyt aivan yllättävästi vahvistumaan ja lisäämään kannatustaan ympäri Eurooppaa ja kukaan ei tiennyt järjestöstä mitään pari vuotta sitten. Isis oli ensimmäinen valtaa hakeva sotajoukko, joka otti sosiaalisen median aktiiviseen käyttöön ja sai näin nopeasti nuoret Euroopassa asuvat muslimit puolelleen. Nyt terrori iskujen mahdollisuus on suuri siksikin, että pienet yksittäiset ryhmittymät aktivoituvat Isiksen nimissä, mutta ilman organisaation johtoa. Tällä hetkellä itse Isis ja sen johtomiehet tuskin ehtivät suunnittelemaan terrori iskuja, koska taistelun pääkohde on Syyriassa. Nuoria äärimuslimeja kuitenkin kannustetaan omatoimisiin iskuihin ja se on erittäin vaarallinen tie. Nyt, kun porukalla ei ole yhtenäisyyttä ja johtoa organisoimassa iskua on täysin älyttömien ja mielivaltaisten iskujen vaara suuri. Euroopassa on paljon sotilaskoulutuksen saaneita äärimuslimeja, koska al-Quida on kouluttanut heitä vuosikausia Afganistanin ja Pakistanin alueella olevissa koulutuskeskuksissa.  Nyt, kun al-Quidan ja Isiksen tiet ovat eronneet Isis on rauhassa voinut kehittyä äärimmäisen väkivaltaiseen suuntaan.

Pariisin terrori iskun takia Suomen päättäjät ovat moneen kertaan esittäneet huolensa sananvapauden puolesta. Miksi he eivät siitä sano mitään, että meidän naapurissa Venäjällä on sananvapaus ollut täysin kadoksissa jo pitkään. Suurin osa oppositiosta istuu vankilassa, tai on maanpaossa. Vihastun suuresti siitä miten harhaan johtavaa meidänkin medioiden tiedotus on näistä ulkopolitiikan asioista. Nytkin on kohta viikko mediassa jauhettu tätä terrori iskua, mutta puhuttu täysin asian vierestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti