torstai 2. marraskuuta 2017

Mitä vesi ja saippua tekee iholle

Luulisin, että nykyisinkin yli puolet naisista käyttää ainoastaan saippuaa ja vettä ihon hoidossa. Ehkä tuon saippuan käyttö on vähenemään päin ja käytetään pelkkää vesipesua. Hyvinkin moni pesee meikit pois saippualla eikä laita voiteen tippaa iholleen aamulla tai illalla ja meikkivoidekin levitetään suoraan iholle.

Hoitamattomuus alkaa näkymään yli kolmekymppisenä

Tuo äsken kertomani ihon kaltoin kohtelu alkaa näkymään yli kolmekymppisenä ja viimeistään nelikymppisenä iho on yli kymmenen vuotta vanhemman näköinen, kun ihmisen oma ikä on. Tuo meikin käyttö tuo hiukan helpotusta, koska se suojaa auringolta ja pahimmalta kuivuudelta. Ellei meikkiäkään käytetä on iho aika surkeassa kunnossa ennen aikojaan. En oikein jaksa ymmärtää tätä, kun nämä samat ihmiset käyttävät hiuksiinsa hoitoaineet, vaahdot ja geelit ja vaatteet hankitaan viimeisen muodin mukaan, mutta iho jätetään hoitamatta. Varmaan jokaisessa tilaisuudessa jossa olen ollut ja joissa on nautittu alkoholia tulee ainakin yksi vieras ihminen ylpeilemään minulle ettei ole koskaan käyttänyt muuta kuin vettä ja saippuaa. Lasi viiniä laukaisee tarpeen kertoa olevansa jotenkin säädyllisempi, tai parempi kuin muut, koska ei hoida itseään. Niin kuin se tekisi ihmisestä jotenkin sielukkaamman. Tämä on joku kummallisuus suomalaisessa naisessa, koska en usko, että ranskalainen, tai venäläinen nainen ikinä ylpeilisi hoitamattomuudellaan.

Vesi ja saippua nopeuttaa ihon vanhenemista

Riippuu ihotyypistä millä tahdilla iho alkaa oireilemaan hoidon puutteesta. Parikymppisenä iho vielä kestää huonoa kohtelua, mutta siinä vaiheessa tulee uv-säteilyn aiheuttamat ongelmat jotka näkyvät vasta viisikymppisenä. Rasvaisen ihon näpyläisyys jatkuu pitkälle yli kolmekymppiseksi, jos ihoa kuivatetaan saippua pesulla. Yleensä kuivaihoiset alkavat jossain vaiheessa käyttämään kosteusvoidetta, koska iho tuntuu niin pahalta. Toisaalta on niitäkin jotka hoitavat pahimmat kuivuusihottumat kortisonivoidekuurilla ja palaavat entiseen heti ihon parannuttua. Kun ihon pinta kuivuu liikaa se alkaa hilseilemään ja ohenemaan. Näkyvää ohentumista tapahtuu alle nelikymppisenä ja iho on kiiltävän kireä ja helposti punoitteleva. Samalla syntyy couperosaa eli laajentuneita pintaverisuonia. Iho alkaa näyttämään alkoholistin iholta, koska punakkuus voimistuu ja hilseily tekee ihon muuten harmaaksi. Ohentunut iho rypistyy ennen aikojaan ja myös veltostuu. Ihohuokoset tulee voimakkaasti näkyviin, kun pintakudos veltostuu. Yleensä yli viisikymppisenä uv-säteilyn aiheuttamat solumuutokset tulee näkyviin ja niitä joudutaan jäädyttämään, tai leikkaamaan. Kuusikymppisenä iho on hyvin kirjava ja selvästi vanhemman ja huonovointisemman näköinen kuin vastaavan ikäinen hoidettu iho. Kenelläkään ihon hoito ei ole rahasta kiinni, koska aina voi ostaa edes ruokakaupan tuotteita. Tämä on asennoitumiskysymys ja jotkut vaan haluaa kohdella itseään huonosti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti