maanantai 13. marraskuuta 2017

Botoxilla on useita käyttötarkoituksia

Kirjoitan aika harvoin botoxista, tai muista kauneudenhoitoon liittyvistä pistoshoidoista, koska ne eivät kuulu oman kauneushoitolani hoitovalikoimaan. Seuraan aika vähän edes yleistä keskustelua eri pistoshoidoista, koska se on niin sekavaa ja täynnä väärinkäsityksiä. Nyt kuuntelin Ylen asiaohjelmaa  jossa haastateltiin neurologia botoxin käytöstä kivunhoidossa ja ärsyynnyin, kun toimittajakin sekoitti asioita eikä ollut kunnolla perehtynyt aiheeseen.

Botuleenitoksiini neurologien käytössä

Jo kymmeniävuosia aikaisemmin, kun edes puhuttiin botoxin käytöstä kauneudenhoidossa sitä käytettiin joidenkin sairauksien hoidossa. Botox on botuleenitoksiinia eli hermomyrkkyä joka lamauttaa lihaksia. Se on todettu erinomaiseksi aineeksi hoitamaan halvauksen aiheuttamaa spastisuutta, kroonista migreeniä, hermosärkyä ja monia muita onnettomuuksien jälkitiloja. Kroonisen migreenin hoidossa se on lisääntynyt viime vuosina ja tuossa kuulemassani radio-ohjelmassa puhuttiin juuri siitä. Botuleenitoksiinia piikittää yleensä neurologi ja lääkkeen vaikutus kestää noin kolmekuukautta. Migreenin hoidossa sitä laitetaan otsaan ja sen sivuvaikutuksena otsarypyt siliää mikä on tietysti hyvä asia. Toisaalta otsa voi hiukan painua silmäluomia kohti ja tehdä raskaan ilmeen silmiin. On erittäin tärkeää, että pistokset laitetaan juuri oikeaan kohtaan ettei väärät lihakset halvaannu. 

Kosmetologilla ei ole pistosoikeutta

Suomessa pistoksia saa antaa vain siihen koulutettu hoitohenkilökunta. On yleinen harhakäsitys, että kosmetologi pistäisi botoxia ihoon. Botoxia käytetään hyvin vähän kauneudenhoidossa. Aine jota ihoon pistetään on hyaluronihappo ja se on täysin eri asia kuin botox. Puhutaan myös botoxhuulista, mutta todellisuudessa se ei ole botoxia vaan juuri tuota hyaluronihappoa, joka on täyteaine. Vähintä mitä toimittajilta voi vaatia on se, että he selvittäisivät näiden kahden aineen eron ennen kuin alkavat tehdä niistä juttua. Kauneudenhoidossa käytettyä botoxia laittaa yleensä plastiikkakirurgi, tai sairaanhoitaja plastiikkakirurgin ohjeiden mukaan. Yleensä plastiikkakirurgit käyttävät botoxia otsaryppyjen hoidossa, koska muualla tämä lihaksia halvaannuttava vaikutus ei ole järkevää. Suun ympärille botoxia ei laiteta, koska se voi halvaannuttaa äänihuulia. Silmienympärysryppyihinkään se ei ole hyvä hoito, koska silmänympäryslihakset voi lamaantua. Kosmetologit eivät todellakaan pistele näin vaarallista ainetta, vaan se kuuluu plastiikkakirurgien alaan. 

Hyaluronihapolla täytetään ryppyjä

Jotkut kosmetologit eivät näistä pistosoikeuksista välitä, vaan käyttävät hyaluronihappogeeliä ryppyjen täyttämiseen. Yleisin hyaluronihappovalmiste on Restylane nimeltään. Hyaluronihapon vaikutus ihossa on tuo sama kolmekuukautta kuin botoksillakin ja siinä ajassa se liukenee elimistöön ja poistuu kuona-aineiden mukana. Huulia täytetään tällä hyaluronihapolla ja monillahan se on mennyt aivan överiksi. Huulet törröttää luonnottoman näköisenä kuin lampaan turpa. Jotta tämä törrötys pysyy yllä sitä pitää korjata kolmenkuukauden välein ja viimeksi, kun hintatietoja hain yksi injektio maksoi 400€. Miltähän nuo törröhuulet näyttää siinä vaiheessa, kun vuosien jälkeen lopetetaan nuo pistokset? Huulethan ovat jo venyneet aivan muodottomiksi. Silloin, kun asiakas haluaa kasvohoitoa tehokkaampaa ihonhoitoa suosittelen kääntymään ammattitaitoisen plastiikkakirurgin puoleen Suomessa. 

2 kommenttia:

  1. Anonyymi21:01

    Ratkesin nauruun kun luin tuon "törröttää kuin lampaan turpa" osan. Olet hauska ja blogi paras laatuaan.

    VastaaPoista
  2. Kiva, jos saan lukijat nauramaan. Nauru pidentää ikää ja poistaa marraskuun masennusta:)

    Inkeri

    VastaaPoista