sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Rusketuspakko

Hämeen Sanomissa oli juttu rusketushormoonista nimeltään Melanotan jota myydään ilman lupaa Suomessakin. Melanotan kehitettiin valoallergisille 90-luvulla, että he pystyisivät olemaan ulkona palamatta. Nyt ainetta myydään pimeillä markkinoilla ja ihmiset piikittävät sitä suoraan lihakseen saadakseen tasaisen rusketuksen.

Säteilyä saa aina ulkoillessa

Jossain vaiheessa 90-luvulla ajattelin, että ruskettamisvillitys jää unohduksiin, kun kaikista sen huonoista puolista tiedotetaan niin paljon. Se oli kuitenkin ihan turha luulo ja varsinkin nuoret ottavat aurinkoa suruttomasti. Hyvin harva alle kolmekymppinen on kiinnostunut uv-suojallisista tuotteista saati sitten, että itse niitä käyttäisi. Moni herää vasta siinä vaiheessa, kun raskausaikana tai ehkäisyn myötä tulee pigmenttiläiskiä. Minua hämmästyttää miten huonosti tiedoitus auringon vaaroista saavuttaa ihmisiä. Joka kevät aloitan uusien asiakkaiden kohdalla valistuksen aivan alusta. Vaikeinta on ymmärtää, että uv-säteilyä saa tehdessä puutarhatöitä, pyöräillessä tai muuten ulkoillessa. Suurin osa mieltää, että vasta auringossa makaaminen on vaarallista. Monilla on myös luulo ettei Suomen auringolta tarvitse suojautua, vaan vasta Kanarian saarilla, tai Thaimaassa uv-säteily on vaarallista. Sielläkin on pelko saako väriä varmasti, jos käyttää aurinkosuojavoidetta. 

Ihminen vaarantaa henkensäkin ulkonäön tähden

Miten yllättynyt en ollut tuosta Hämeen Sanomien jutusta Melanotan piikkien käytöstä. Enemmän oikeastaan ajattelen, että mitä ihmettelemistä siinä on. Ihminenhän on valmis ihan mihin tahansa parantaakseen ulkonäköään. Suomessa laitetaan laittomia botoxpiikkejä, tai täyteainepiikkejä, vaikka kuinka paljon. Niitä tulli aina välillä takavarikoi suuriakin määriä, mutta siltikin niitä tulee myyntiin asti. Kuntosaleilla rehottaa pillerikauppa, kun ihmiset kasvattavat lihaksia hinnalla millä hyvänsä. Nämä lihaskimputhan ovat ikiruskeita ja tuskin he solariumissa päiviään makaa, vaan Melanotan piikki pakaraan ja taas on tasainen rusketus pariksi viikoksi. Melanotan injektioita saa ostaa netistä eikä ne ole edes pahan hintaisia. Kukaan ei vaan tiedä niiden sivuvaikutuksia ja sitä miten elimistö aineeseen reagoi pitkän ajan kuluessa.

Rusketuspakko eli tanorexia

Olen pitkään miettinyt mistä tämä pakonomainen itsensä ruskettaminen johtuu. Kaikkihan ruskettaminen ei ole pakonomaista vaan suurin osa haluaa kevyesti väriä. Jo 90-luvulla puhuttiin tanorexiasta mikä on samanlainen sairaus kuin anorexia. Ihminen näkee itsensä rumana ellei ole ruskean musta. Olen työssäni tavannut kaksi tällaista henkilöä jotka ovat nykyisin ehkä kuusikymppisiä, jos ovat vielä elossa. He kävivät asiakkaana 2000-luvun alussa ja kumpikin myönsi ettei vaan voi olla pois auringosta ja ajatus pyörii jatkuvasti oman ulkonäön ja rusketuksen ympärillä. He olivat silloin jo nelikymppisiä ja ihot olivat jo aivan nahkamaisen kuolleita. Näitähän näkee Espanjankin aurinkorannoilla kun seitsemänkymppiset langan laihat saksalaisrouvat ovat tumman ruskeita kuivan kesän oravan näköisiä. Joidenkin tuttavieni kohdalla mietin onko intohimo ruskettumiseen joku itsetunnon ongelma. Halutaan mennä piiloon rusketuksen taakse, koska heidän rusketuksensa on jo liiallista. Ohikulkijat katsoo jo hämmästyneenä liian mustanruskeaa ihoa ja he ottavat sen ihailuna. Parhaalla tahdollakaan en voi pitää kauniina kirjavan läiskikästä kuolleen mustaa ihoa.

3 kommenttia:

 1. Hui jui..Thaimaassa ihmettelin saksalaisia n 70 v..jotka grillas koko loman eli 2 vkoa itseään aamusta iltaan ja vielä ketjupolttivat..iho oli kamalan näköinen.. itse pysyin varjos..oli muuten ne tuolit aina vapaana.

  Toiseksi ihastuin täysin tuohon mineraalimeikkivoiteen nestemäiseen versioon.Ihana ihana!Samoin siitä kiinnityspuuterista tykkään ja myös primeristä, nämä 2 jälkimmäistä olin saanut testiin jo aiemmin. Kiitos siis..taas sain uusia suosikkeja!

  VastaaPoista
 2. Tuo nestemäinen Mineral Liquid Foundation (79€) on monen suosikkimeikki kuka haluaa käyttää nestemäistä meikkiä. Se levittyy hyvin ja on peittävä, mutta kuitenkin luonnollinen. Youngbloodin riisipuuteri on kyllä maailman paras. Mielestäni se on täydellinen puuteri ja siitä ei kukaan luovu joka sitä on joskus kokeillut.

  Kiva, kun kerrot omia kokemuksiasi. Hyvää loppukesää!

  Inkeri

  VastaaPoista