torstai 15. syyskuuta 2016

Atooppinen iho vaihdevuosi-iässä

Atooppinen iho eli sairaaloisen kuiva iho on erilailla ongelmallinen eri ikävaiheissa. Lapsena puhjennut atopia aika usein rauhoittuu teini-iässä, mutta se kertoo ihon taipumuksesta herkkyyteen ja kuivuuteen kaiken ikää. Teini-iässä puhjennut atooppinen ihottuma vaivaa usein lopun ikää jollain tavoin. Ihotyyppi on perinnöllinen ja niin on atopiakin, jos jommalla kummalla vanhemmalla on atooppisuuteen taipumus hyvin oletettavaa on, että näin on lapsillakin.

Nyt minulta on kysytty useampaan kertaan miten atooppinen iho vanhenee ja miten vaihdevuodet vaikuttavat siihen? Ilmeisesti joskus 70-luvulla on ollut käsitys, että vaihdevuodet pahentaa atooppisuutta. Moni kertoo, että heille kauhisteltiin lapsena miten kamala iho on vanhemmiten. Minun asiakkailla ei tällaista kokemusta ole, vaan yleensä ihon kuivuus ja ihottumat hiukan rauhoittuvat iän myötä. En myöskään ole huomannut, että vaihdevuodet, tai hormonaaliset asiat vaikuttaisivat erityisesti atooppiseen ihoon. Suurimman osan ihot ovat parhaimmillaan tuossa kuusikymppisenä. Siinä vaiheessa ihminen oppii jo hoitamaan ihoaan kunnolla ja eläkkeelle päästyä aikaakin on enemmän. Atooppisen ihon kotihoito on työlästä ja aikaa vievää, mutta jos sen laiminlyö ongelmat tulee äkkiä esiin. Tänään keskustelin erään vakioasiakkaani kanssa joka on seitsemänkymmentä ja olen hoitanut hänen kasvojaan parikymmentävuotta. Näin kesällä hänen vartalon iho on sen verran paremmassa kunnossa, että yksi rasvauskerta päivässä riittää. Hyvää aikaa on yleensä loppukesä heinä-ja elokuu. Muulloin hän rasvaa koko vartalon aamuin illoin. Voidekerros pitää olla paksu ja hyvä määrä on noin snapsilasillinen voidetta koko vartalolle. Se määrä jää iholle valkoisena kerroksena mikä imeytyy vartin verran. Asiakkaani kertoo, että hänellä on ohuita kylpytakkeja joita voi pitää sen aikaa, kun odottelee voiteen imeytymistä.

Uusi hankala ajankohta tulee vanhuksena, kun ei itse enää jaksa ihoaan hoitaa. Kaikkien vanhusten iho kuivuu ja ohenee ja sitä pitää rasvata päivittäin. Petipotilaaksi joutunut atoopikkovanhus on ihon kanssa ongelmissa. Ohut iho tulehtuu helposti ja erilaiset kutisevat ja kirvelevät ihottumat vaivaavat. Makuuhaavatkin syntyy atoopikoille huomattavasti helpommin, kuin muille. Yrittäkää muistaa omien vanhustenne kohdalla, että rasvaisitte ihoa aina käydessä. Koskettaminen tuottaa vanhukselle mielihyvää ja rasvaus on aina tarpeellista.

Meillä on myynnissä diabeetikoille tarkoitettu CCS sarjan jalkavoide (17€) ja vartalovoide (19€). Kumpikin on tuoksuton ja ne vahvistavat ihoa ja vähentävät kuivan ihon kutinaa ja kirvelyä. 

4 kommenttia:

 1. Minun atooppisen ihoni pahin vaihe oli lapsena, kun äitini ei tiennyt atopiasta ja rasvauksesta mitään. Eikä 50-luvulla lapsia lääkäriin viety muutaman rohtuman takia. Teini-iässä ymmärsin jo itse, että rasvaus auttoi ja opiskelijana yliopiston terveydenhoito pelasi hyvin ja sieltä sain ensimmäisen kerran lääkärin neuvot ja ymmärsin kyse olevan ihosairaudesta.
  Nyt viimeiset kolmekymmentävuotta Inkeri on pitänyt kasvojen ihottumat poissa ja moniin vuosiin ei naamastani ole näkynyt, että olen atoopikko. Kärsin siitä tosi paljon, kun aina kyseltiin ihottumaläiskistä ja silmänympäryksen punoituksesta. Yleensä kyseltiin, että oletko itkenyt ja se ei ollut mukavaa.
  Muutenkin vartalonkin ihottumat ovat helpottuneet eläkkeelle jäätyäni. Kai stressilläkin on osuus asiaan.

  VastaaPoista
 2. Mun sedät ja tädit pelotteli teini-iässä, kun naama ja taipeet oli ruvella, että vanhana ne ovat paljon pahemmat. Naamastakaan ei erotu onko siinä ryppy vai rohtuma. Se oli kovin julmaa juttua nuorelle naiselle, joka raapi itseään yöt ja häpesi naamaansa päivät.
  Onneksi iho helpotti jo parikymppisenä ja myöhemmin auttoi kortisonirasvat. Omat konstini opin nelikymppisenä ja nyt 58v.ihoni on parempi, kuin koskaan. Ryppyjä kait on, mutta ne ei kutise ja kirvele. 2000-luvulla en ole muuta naamaani laittanut, kun Dermalogicaa ja ärsytyksiä ja ihottumia ei enää tule kosmetiikastakaan.

  VastaaPoista
 3. Vasta 1980-luvulla ymmärrettiin, että atopia on todellinen ihosairaus, joka aiheuttaa kutinaa, kipua ja kirvelyä. Siihen asti ei edes lääkärit kunnolla ymmärtäneet mistä oli kysymys. Nämä pilkkaamiset mitä vanhemmat ja suvun muut aikuiset tekivät oli puhdasta tietämättömyyttä, mutta todella traumatisoivaa. Kuulen nämä asiat kaikilta yli kolmekymppisiltä atoopikoilta. On kiva kuulla, että iho on nyt kunnossa ja olette löytäneet tavan hoitaa atopiaa.

  Inkeri

  VastaaPoista
 4. Kyllä munkin nassu oli pahimmillaan alle parikymppisenä ja sit odotusaikana. Viisikymppiä täytettyäni kasvojen iho ei ole ollut ongelma ollenskaan, mut taipeet välillä vihoittelee.

  Talvisin uimahallissa käynti on pakko lopettaa, kun nahka alkaa hajota. Ruumisrasvaa kuluu monta pulloa ja kyl tuo CCS voide on paras, kun sitä riittää pienempikin määrä. Marin valkkaamat dermalogican rasvat ovat toimineet vuosikausia eikä naamasta ole mitään huolta. Olen lähes seitsemänkymppisenä tyytyväisempi peilikuvaani, kun teininä.

  VastaaPoista