perjantai 2. syyskuuta 2016

Ikääntyneellä iholla on monenlaisia näppyjä joita ei voi poistaa.

Olen kirjoittanut kesän aikana miiliumeista ja niiden poistosta. Nyt kuitenkin pitää muistuttaa ettei kaikki ylimääräinen mitä ihoon tulee ole miiliumeja ja kaikkea ei voi poistaa. Tämä on joskus asia mikä harmittaa asiakasta, kun hän on tullut hoitoon jonkun näpyn takia enkä minä ota sitä pois. Se mikä asiakkaan silmiin näyttää miiliumilta ei välttämättä ole sitä.

Viidenkympin ylittämisen jälkeen alkaa huomaamaan, että ihoon ilmestyy läiskiä, näppyjä, nyppyöitä ja vaikka mitä muuta joita ei ole aikaisemmin ollut. Tämä liittyy normaaliin vanhenemiseen ja monen  läiskän ja näpyn alku on lähtenyt uv-säteilystä. Moni on varmaan kuullut vanhuuden syylistä, tai vähän kauniimmin sanottuna rasvasyylistä. Niiden latinankielinen nimi on verruca senilis eli seenili-iän syylä eli siksi käytän tuota rasvaluominimitystä. Jos sanoisin uudelle asiakkaalle, että rouvalla onkin näitä seniilisyyliä voi olla ettei minua pidettäisi kovinkaan hyvänä kosmetologina :)

Rasvaluomi on aluksi yleensä ihon värinen eikä sitä helposti näe, mutta tuntee sormiinsa. Se kasvaa vuosien kuluessa ja vanhuksillahan ne näkyy tummina, jopa mustina hiukan sienimäisenä ihosta selvästi kohollaan olevana rasvaluomena. Yleensä lääkärit poistaa niitä raaputtamalla ainakin vartalosta ja ne ovat pääsääntöisesti hyvälaatuisia. Rasvasyylä alkaa vuosien kuluessa tuntua karhealta ja hilseilee kuivana. Sitä ei saa missään tapauksessa rapsutella eikä mitään muutakaan ihomuutosta saa rapsutella, tai yrittää itse poistaa. Sitten ihan tavalliset luomet alkaa lisääntyä ja niihin on periytyvä taipumus. Omassa suvussani tulee vaaleita ja pyöreitä aika isohkojakin luomia kasvoihin ja kaulaan. Viimeisen viiden vuoden aikana niitä on ylävartalolle tullut lähes kymmenkunta. Niille ei voi itse mitään ja ne ovat aina plastiikkakirurgin poistettava. Niiden poistosta jää leikkausarpi ja on mietittävä kumpi on parempi luomi, vai arpi. Yksi yleinen vaiva on varsiluomet joita tulee kaulaan. Niiden syytä ei tiedetä eikä sitä miksi ne tulee juuri kaulaan. Ne on pieniä luomia, jotka ovat muutaman millin varren päässä. Hyvin kiusallisia ne ovat, koska pahimmillaan niitä on kymmenittäin ja ne repeytyvät helposti ja vuotavat verta. Nekin on plastiikkakirurgin poistettavia.

Ihossa voi olla myös miiliumin kaltaisia valkoisia talikeräytymiä, mutta ne ovatkin kalkin ja talin sekoitusta. Ne eivät lähde puristamalla ja yleensä näen niistä heti, että puristaa ei kannata. Nämä on niitä mistä joskus uusien asiakkaiden kohdalla tulee keskustelua. Asiakas näkee näpyn miiliumina joka pitäisi poistaa ja se tietysti harmittaa, kun minä en niitä poista. Yleensä tuo rasvakalkkikeräytymä on jo syvempien ihokerrosten välissä ettei se todellakaan lähde, kuin kirurginveitsellä. Moni näistä vanhuuden näpyistä on sellaisia, että niiden kanssa pitää vaan elää, tai peittää meikillä. Itse en viitsi jokaisen yksittäisen näpyn kanssa juosta plastiikkakirurgilla, vaan menen sitten, kun luomia on jo enemmän. Noiden rasvakalkkinäppyjen kohdalla on niin ettei niitä juurikaan kukaan huomaa, mutta itseä ne ärsyttää. Kannattaa kuitenkin miettiä onko parempi, että ihossa on pieni leikkausjälki, vai läiskä jonka voi helposti meikillä peittää. Plastiikkakirurgia voi aina konsultoida ja käydä kysymässä mitä mieltä hän on. Nykyisinhän menetelmät ovat erinomaisia ja arvet ja jäljet ovat vähäisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti