lauantai 1. kesäkuuta 2013

Eikö tähän kukaan puutu?

Selkäpiitäni karmii uusimmat menetelmät mitä kosmetologeille, tai kauneushoitoloille tarjotaan. Nykyään tulee sähköpostimainoksia mitä ihmeellisimmistä hoitomenetelmistä. En ole aikaisemmin niitä mainosposteja edes viitsinyt avata, mutta nyt olen ihan mielenkiinnosta lukenut niitä. Toivottavasti mikään kauneushoitola ei sorru ostamaan kyseisiä vimpaimia.

En usko, että hyvän koulutuksen saannut SKY-kosmetologi lähteekään mukaan näihin rajuihin menetelmiin. Heikko koulutus, tai kouluttamattomuus estää kriittisen suhtautumisen uuteen tarjontaan. Tänään sain sähköpostimainoksen uudesta koneesta, jolla voidaan tehdä jäädytyshoitoja. Kone oli tekstin mukaan suunniteltu nimenomaan kosmetologien käyttöön. Sillä voi poistaa hyvälaatuisia kasvaimia, pigmenttiläiskiä, rasvaluomia ja ruusufinniä. Mistä lähtien kosmetologien tehtäviin on kuulunut kasvainten ja luomien poisto?!

Järkytyin ihan tosissani siitä mitä meille keksitäänkin tarjota. Jäädytysmenetelmä on aivan loistava ihotautilääkäreiden ja plastiikkakirurgien käsissä. Se on eniten käytetty menetelmä sairaalassa, kun poistetaan basalioomaa eli tyvisolusyöpää. Muitakin, yleensä auringon aiheuttamia ihomuutoksia käsitellään jäädyttämällä, mutta se on ehdottomasti tarkoitettu lääkärin käsiin. Sairastuneet syöpäsolut jäädytetään ja ne kuoriutuu parissa päivässä pois ja solujen kasvu myös pysähtyy. Menetelmä on todella hyvä pinnallisiin solumuutoksiin, huomattavasti nopeampi ja hellävaraisempi, kuin leikkaus. Kaikista jäädytetyistä kohdista otetaan myös koepalat mistä selviää solumuutosten laatu. Miten ihmeessä kosmetologi voisi tehdä tällaisia sairaanihonhoitoon tarkoitettuja operaatioita. Yksi perusasia kosmetologin työssä on se, että kosmetologi hoitaa aina tervettä ihoa.

Tuolla jäädytyslaitteella saadaan valtaisaa tuhoa aikaiseksi, kun se on osaamattomissa käsissä. Ihosyöpä on asia minkä kanssa ei lähdetä leikkimään ja sen hoito ei todellakaan kuulu kosmetologille. Jäädyttämisestä jää myös helposti pysyvä jälki ja iho pitää jäädytyshoidon jälkeen suojata täysin auringolta muuten tulee pigmenttiläiskiä. En myöskään mitenkään ymmärrä, että laitetta mainostetaan pigmenttiläiskien poistoon. Mitä järkeä on poistaa pigmenttiläiskää menetelmällä, joka jättää rupisen jäljen pariksi viikoksi ja sen jälkeen vaalen läiskän. Se, että jäädytystä mainostettiin myös ruusufinnin poistoon on ihan älytön idea. Ihotautilääkärit käyttää ruusufinniin antibiootteja ei jäädytystä. Ihan, kuin tuon mainoksen lähettäjällä ei olisi ollut mitään tietoa ihonhoidosta.

Ainoa missä kosmetologi voisi käyttää jäädytystä olisi jalkahoidon yhteydessä syylien poisto. Silloinkin siinä pitää olla pitkä kokemus ja hyvä tietotaito. Tiedän, että oma ammattitaitoni riittäsi varsiluomien poistoon jäädyttämisellä, mutta pitäydyn siitäkin toimenpiteestä. Minusta nekin pitää poistaa lääkärillä, jotta voidaan ottaa koepala.

Nyt joku voi sanoa ettei kuluttaja suostuisi, jos kosmetologi ehdottaisi jotain jäädytyshoitoa. Sen tiedän kokemuksestani, että aivan varmasti suostuu. On paljon ihmisiä joilla ei ole tietoa kenen työhön kuuluu esimerkiksi luomien poisto. Minulta on lukemattomia kertoja haettu apua luomiin, jotka kuuluvat lääkärin työhön ja sinne heidät olen neuvonutkin. Jos joku on niin törkeä, että alkaa käyttämään jäädytystä kauneushoitolassa, aivan varmasti hänelle löytyy myös asiakkaita.


2 kommenttia:

  1. Kyllä tämä teksti järkyttää ainakin minua kun suvussa on ihosyöpää eri muodoissa. Haluaisin uskoa ettei kukaan pätevä kosmetologi ottaisi tällaista hoitoa omaan putiikkiinsa mutta jokaiselta alalta löytyy kuitenkin sitä nk. heikompaa ainesta. Hampaiden valkaisu, pistoshoidot, voimakkaat happokuorinnat ja kaikki tällaiset selkeästi lääketieteelliset toimenpiteet pitäisi aina teettää sen alan ammattilaisella. En voi käsittää maahantuojia tai viranomaisten vastuuta jos asia on tosiaan niin kuin olet täällä useasti kertonut ettei kukaan valvo näitä. Kuluttaja-asiamies tuntuu puuttuvan kaikenlaisiin nettikauppoihin heti jos on jotain hämminkiä mutta voiko tosiaan olla ettei Valvira tai Tukes koe tätä ongelmaa omakseen? Pitää melkein kirjoittaa hesariin tai vinkata Ylen MOT-toimittajia näistä...

    VastaaPoista
  2. Tämä on ihan todellinen tilanne, että Valvira, tai muu viranomainen ei tähän puutu. SKY on ottanut asiaa julkisuudessa esiin ja siitä oli juttu Ylen aamutv:ssä. Viranomaiset myöntää suoraan ettei heillä ole resursseja tarkistaa näitä asioita. Valviralla on ihan tilanne tukossa näiden valelääkäräiden yms.juttujen takia.
    Toisaalta ei ole vielä suuressa mittakaavassa tapahtunut onnettomuuksia. Pitää ensin tapahtua useita pahoja virheitä ennen, kuin valvontaa löytyy. Siksi SKY ja minäkin haluaisimme, että asia hoidettaisiin ajoissa. Isot negatiiviset jutut koskee koko ammattikuntaan, myös meihin hyviin tekijöihin.
    Tarjosin tätä juttu Hämeen Sanomiin ja laitoin liitteenä nuo saamani tarjoussähköpostit ja soitin vielä uutispäällikölle. He lupasivat harkita asiaa ja siitä on nyt pari viikkoa.
    Tämä ei näköjään kiinnosta lehdistöä, kun kyseessä ei ole vielä "skandaali". Me yritämme ennalta ehkäistä katastrofia yksityisen asiakkaan kohdalla, mutta se ei kiinnosta.

    Inkeri

    VastaaPoista