maanantai 10. kesäkuuta 2013

Hedelmähapot ovat osa tehokasta kasvohoitoa

Hedelmähapot eli alfahydroksihapot eli AHA-hapot tuli markkinoille 90-luvun alkupuolella ja ne mullisti täysin kosmetiikan vaikutukset. Voisin sanoa, että hedelmähappojen käyttöön otto on ollut kosmetiikkateknologian paras keksintö. Varsinaisten hedelmähappojen jälkeen tuli hedelmähappoentsyymit, jotka on helpommin kontroloitavia, kuin itse hapot.
Hedelmähappoihin kuuluu maitohappo, salisyylihappo, glykolihappo joka saadaan sokeriruosta, viinihappo ja yleisesti hedelmistä saadut hapot esimerkiksi papaiini.

Nyt olen huolestuneena seurannut miten happojen pitoisuudet nousee ja netissä myydään kotikäyttöön ihan supervahvoja hedelmähappoja. Ei hyvää kasvohoitoa saada aikaan pelkällä hedelmähapolla, vaan sen jälkeen käytettävät aineet ovat yhtä tärkeitä. Jokaiselle ihotyypille ja joka tilanteeseen valitaan sopiva vahvuus ja sekoitus hedelmähapoista. Väärillä pitoisuuksilla saadaan aikaan todella pahoja ihovaurioita. Oikein valittu hedelmähappo syövyttää ja sulattaa kuolleen solukon ihonpinnasta ja samalla siloittaa ja tasoittaa kuivuudesta johtuvia ryppyjä. Määrätyt hedelmähappoyhdistelmät sulattaa erinomaisesti ihotalia ja mustapäitä. Hedelmähappojen käyttöön oton jälkeen meidän hoitolassamme mekaaninen ihonpuhdistus on loppunut melkein kokonaan. Hyvillä hedelmähappoyhdistelmillä saadaan iho puhdistettua huomattavasti hellävaraisemmin ja paremmin, kuin mekaanisella puhdistuksella. Vesihöyryn eli Vapotzonin käyttö meillä loppui myös hedelmähappojen myötä.

Korkein pitoisuus mitä Dermalogicalla ja meillä on käytössä on 34%. Sitä pitoisuutta emme Marin kanssa ole koskaan laittaneet suoraan iholle, vaan olemme tehneet yhdistelmiä, jotka ovat korkeintaan 28%. Näin korkeita pitoisuuksia käytämme hyvin harvoin, koska ihon pitää olla hyvin vahva ja kestävä. Eikä korkeita pitoisuuksia voi käyttää Suomen talvessa, koska ne kuivattaa liikaa. Toisaalta myös aurinkoiseen aikaan tulee pigmenttiläiskävaara ellei ihoa suojata hyvin hoidon jälkeen. Keskimäärin käytämme 10-20% pitoisuuksia ja hoitotulokset ovat olleet erinomaisia. Dermalogican kotihoitotuotteissakin on hedelmähappoja, mutta lähinnä kuorinta-aineissa. Nämä pitoisuudet ovat hyvin mietoja ja vaikutusajat kontroloituja, joten niissä ei ole vaaraa herkimmällekään iholle.

Netissä on myynnissä jopa 50% pitoisuuksia ja ihan puhtaana glykolihapponakin, joka on kaikista voimakkain hedelmähappo. Nämä pitoisuudet on tarkoitettu lääkärin käyttöön, en suosittele, että edes kosmetologi käyttäisi niin vahvoja hedelmähappoja. Suomalaiset ihotautilääkäritkin käyttävät hedelmähappoja aika vähäisesti niiden monien haittojen vuoksi. Lähinnä lääkärit kuorivat acnearpia, tai aurinkovaurioita. Nyt näitä happoja mainostetaan kuluttajille kotikäyttöön ja se on minusta ihan järkyttävää. Yli 10% pitoisuuksia ei ole mitään mieltä käyttää kotikäytössä, niillä saa aivan varmasti aikaan enemmän haittaa, kun hyötyä. Jos esimerkiksi sekaiholle laitetaan keskitalvella 50% glykolihappo, niin iho kuoriutuu aivan riekaleina ainakin viikon verran. Happo kirvelee todella pahasti eikä se missään tapauksessa saa vaikuttaa varttia pidempään. Myös silmät pitää suojata todella hyvin, koska se on todella vaarallista silmille. Näistä nettikaupan hapoista ei myöskään voi tietää loppuuko hapon vaikutus, kun se pestään pois eli neutralisoiko vesi sitä tarpeeksi. Tätä tarkoitetaan kontroloiduilla hedelmähapoilla, niistä tiedetään ettei ne vaikuta 10 minuuttia pidempään. 90- luvun alussa ensimmäisten hedelmähappokuorintojen ongelma oli juuri tämä, että happo imeytyi ihoon ja kuoriva vaikutus jatkui päiväkausia.

Voimakas 50% pitoisuus herkistää ihoa valtavasti ja se on hyvin altis kaikille herkkyysreaktioille ja tulehdusvaara on todella suuri. Talvella iho kuivuu niin, että se on aika vaikea enää korjata sen talven aikana. Jos taas kuorinta tehdään kesällä iho pitää suojata täydellisesti auringolta, koska hapotus altistaa ihon pigmenttiläiskille. Käytännössä tämä merkitsee sitä ettei ulkona oleskella aurinkoiseen aikaan ainakaan kolmeen viikkoon. Mitään hyötyjä en näe tuollaisen hapon käytössä kotona. En ikinä tekisi sitä itselleni, enkä yhdellekään asiakkaalleni. Kehoitankin olemaan todella varovainen näiden hedelmähappotuotteiden kanssa.

3 kommenttia:

  1. Anonyymi21:00

    "...ihotautilääkäritkin käyttävät hedelmähappoja aika vähäisesti niiden monien haittojen vuoksi. Lähinnä lääkärit kuorivat acnearpia..." Olen 60v nainen ja ihon perusteella edelleen murrosiässä. Finniarmeija on toki vähentynyt ja jättänyt jälkeensä perunapellon. Arpien lisäksi leuassa punoittaa juuri nyt komea kohokas monista mustapäistä puhumattakaan. Nuoruudessani äiti lohdutti, kyllä ne kolmikymppisenä ovat poissa, 15-vuotiaan mielestä siis ikäloppuna. Vuosia on kulunut tuplasti vaan tämänkin kesän helteellä ihoni kiiltää aurinkopanelien lailla. Muutoin pintakuiva, herkkä iho ja couperosaa, toisaalta sameutta, veltostumista ja kuumia aaltoja. Milloin pääsen vaiheeseen, jossa hoitelen pehmeää kurttuista ihoani ihanilla tuoksuvilla voiteilla?

    VastaaPoista
  2. Juuri sinun ihotyypillesi hedelmähappoja hyödyntävät kasvohoidot sopii oikein hyvin. Hedelmähappojen pitoisuus ei tarvitse olla korkea, mutta säännöllinen hoito miedoilla pitoisuuksilla ja hyvä kotihoito sen tukena toimii yleensä todella hyvin. Hetkessä ei tuloksia saada aikaan, mutta minulla on useita asiakkaita joilla on ollut kuvaamiasi ongelmia. Noin vuoden säännöllinen kasvohoito 4-6 viikon välein ja oikeat hoitotuotteet kotona on muuttanut tilanteen täysin. Ihon rasvoittuminen on huomattavan paljon helpompaa hoitaa sinun iässäsi, kuin parikymppisenä. Se hyvä puoli rasvaisessa ihossa myös on, että se rypistyy ja ohenee hitaammin, kuin kuiva iho.

    Inkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi15:24

      Kommentistani 11. kesäkuuta päätellen peilinäkymäni on ollut surkea. Nyt tilanne ei ole niin paha, kiitos loman ja auringon. Aikojen saatossa olen huomioinut, että auringon säteet sopivassa määrin nautittuina helpottavat ihon tulehdusoireita (acne). Auringon haittavaikutuksia en siis täysin allekirjoita vaikka ihon lisääntyvä kiilto ei olekaan mairittelevaa. Ei Suomessa hellepäiviä liikaa ole, joten nautitaan nyt auringosta.

      Poista