keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Hormonihoidot ja pigmenttiläiskät

Lähes aina hormoonihoidot altistaa pigmenttiläiskille. Myös raskaus-ja imetysaikoina iho on hyvin herkkä saamaan pigmenttiläiskiä. UV-säteily on myös muuttunut niin vahvaksi viimeisen kymmenen vuoden aikana, että pigmenttiläiskät ja niiden hoito on moninkertaistunut. Vielä 90-luvun alussa meillä kävi muutama asiakas kesässä, joka haki apua pigmenttiläiskiin. Nykyään yli puolet asiakkaista ovat selvästi altistuneet auringon aiheuttamalle epätasaiselle pigmentin muodostukselle ja parikymmentäprosenttia kesän asiakkaista hakee apua juuri pigmenttiläiskien takia.

Hormoonien käyttö on myös todella paljon lisääntynyt 2000-luvulla. Lapsettomuushoidot ovat hyvin yleisiä nykyään. Itsellänihän on omakohtainenkin kokemus näistä, joten olen hyvin perehtynyt hormoonien vaikutukseen ihossa. Voisin melkein sanoa, että kaikki aurinkoisena aikana lapsettomuushoidoissa olevat saavat kaupan päälle pigmenttiläiskät. Sama koskee raskausaikaa, reilusti yli puolet odottavista äideistä saa pigmenttiläiskiä. Tärkein neuvo on suojautua auringolta kaikin tavoin. Pitää pysyä aina poissa suorasta auringosta, jo kymmenen minuutin altistus UV-säteilylle saa melanosyyttisolut sekaisin. Ei koskaan pidä olla ulkona kello 11-15 välillä ja ulkona ollessa käytetään aina lippistä, tai leveälieristähattua. Vasta näiden suojakeinojen lisäksi käytetään aurinkosuojavoidetta. Paras on Solar Defence Booster sk 50 ( 50ml, 85€).

Silloin, kun tiedetään että iho on tavallista otollisempi pigmenttiläiskien syntyyn kannattaa muina hoitoaineita käyttää tuotteita, jotka tasoittavat ihon väriä. Dermalogicalla se tarkoittaa ChromaWhite hoitolinjan tuotteita.  Iltapesu kannattaa tehdä Tri-active Cleansella (150ml, 62€) joka sisltää 3% maitohappoa ja hiukan irroittaa täysin kuollutta solukkoa. Aivan loistava tehotippa on C12 Concentrate (30ml, 136€), joka on kesäisin lempitehotiivisteeni.  Se laitetaan joka aamu, ja ilta ensimmäisenä puhtaalle iholle ja sitten vasta hoitovoide päälle. Tämä tehotiiviste on hyväksi aivan kaikkien ihoille, vaikka pigmenttiläiskien pelkoa ei olisikaan. Jos joku haluaa saada oikein hyvän rusketuksen, niin silloinkin C12 Concentrate on paikallaan, koska rusketuksesta tulee sen avulla tasaisempi. Se siis auttaa melanosyyttisoluja jakautumaan tasaisesti ja estää niiden takkuuntumisen.

Kaikille ihotyypeille suosittelen Pure Night (50 ml, 111€)voidetta yöksi, koska se on ihanan ohut ja hyvin imeytyvä, mutta hyvin tehokas. Talvella moni käyttää sitä yöksi ja päiväksi. Sen joukkoon voi vielä sekoittaa Extreme C:tä, joka on kaikkein tehokkain tuote vaalentamaan pigmenttiä. Ennalta ehkäisevässä tarkoituksessa sitä voi käyttää voiteen joukossa koko kasvoille. Jo syntyneille pigmenttiläiskille sitä levitetään suoraan läiskään aamulla ja illalla. Näitä suojakeinoja on syytä käyttää, vaikka hedelmöityshoidoista olisikin jo vuosikin aikaa. Pigmenttiläiskätaipumus on tosi sitkeä ja koska UV-säteily on aina vaan pahenemaan päin nämä suojakeinot ei ole pahitteeksi kenellekään.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi19:35

  Voiko hormonikierukka aiheuttaa maksaläiskiä? Olen nelikymppinen ja en edes raskausaikana kärsinyt maksaläiskistä. Nyt minulla on ollut kierukka keväästä-12 lähtien ja viime kesänä olin ihan kirjava ja niin näyttää käyvän nytkin. Voiko niiltä mitenkään suojautua, jos ne aiheuttaa hormonikierukka? Auttaako mikää kasvohoito poistamaan niitä?

  VastaaPoista
 2. Omien asiakkaiden kohdalla olen nähnyt usein, että hormonikierukan laiton jälkeen alkaa pigmenttiläiskiä ilmestymään. Yleensä gynekologit väittää ettei näin käy, mutta kokemuksesta olen oppinut päinvastaista.
  Näihin pigmenttiläiskiin käy ihan sama hoito, kuin yleensäkin. Suojata pitää läpi talven, koska säteilyä ei saisi saada yhtään. Dermalogican ChoraWhite tuotteet on sitten tarkoitettu vaalentamaan jo tulleita läiskiä.
  Kasvohoidolla voidaan hiukan niitä vaalentaa, mutta poistaan niitä ei kosmetologin konstein voi.

  Inkeri

  VastaaPoista