maanantai 3. kesäkuuta 2013

Retoriikan kesäkoulun mallioppilas

Odotan ihan innoissani ensi perjantaita (7.6), kun Verkatehtaalla on Retoriikan kesäkouluseminaari. Tapahtuma on järjestyksessä toinen ja ensimmäinen seminaari viime kesäkuussa antoi minulle hyvin paljon. Tänä vuonna tilaisuuden järjestää yhdessä Antti Mustakallio ja Katleena Kortesuo.

Itse olen vakaasti sitä mieltä ettei yrittäjäksi kannata ryhtyä ellei ole tietyn tyyppistä supliikkia. Yrittäjä joutuu tuhansia kertoja uransa aikana esiintymään, kertomaan kuka on ja mitä yritys tekee. Ellei pysty olemaan puhujana vakuuttava, yrityksestäkin tulee epämääräinen kuva. Retoriikka eli puhetaito on äärettömän tärkeää yrittäjälle ja asiakaspalvelu toimii lähes tämän taidon varassa. Ihmettelen ettei kukaan ole ennen Anttia ja Katleenaa nostanut tätä taitoa näin esille ja tarjonnut siihen liittyvää koulutusta. Kyllähän moniin yrittäjäseminaareihin kuuluu joku viestintäluento, tai muu, mutta ainoastaan tämä Retoriikan kesäkoulu on koko päivän tapahtuma puhetaidosta. Toisaalta viime vuonna sain niin paljon luovuutta ja virikkeitä tuosta tapahtumasta, että on vaikea sanoa mitä opin eniten. Joka tapauksessa opin paljon.

Tänä vuonna odotukseni on korkealla. Tietysti jo ennestään tutuilta esiintyjiltä odotan eniten. Seminaarin päätöspuheenvuoro on Jari Sarasvuolla enkä ole häntä kuunnellut vuosiin. Aikaisemmat kokemukseni on olleet hyviä, joten paljon toivon häneltä nytkin. Viime vuonna oli puhujana Juhana Torkko ja hänen esityksensä jäi mieleen tosi hyvänä. Nytkin hän avaa seminaarin ja odotan sitäkin innolla. Päivän väittely on Mikael Jungerin ja Mauri Pekkarisen välillä ja keskustelua vetää Jussi Lähde. Siihen väittelyyn minulla on jo selvä ennakko asenne, koska en pidä kummastakaan tyypistä tipan vertaa. Jussi Lähdettä taas arvostan erittäin paljon ja kuuntelen hyvin usein hänen radio-ohjelmaansa Yle Puheelta nimeltään Lähde ja Leikola. Mauri Pekkarista olen kuunnellut useita kertoja monenlaisissa tapahtumissa eikä hän herätä minussa myönteisiä ajatuksia. Junger taas vaikuttaa aika oudolta hepulta ja häntä en ole kuullut koskaan livenä. Ihan mielenkiintoista nähdä mitä mieltä herroista olen, kun tilaisuus on ohitse. Kerron sen kyllä.

Täytyy lopuksi tunnustaa, että otsikko on harhaan johtava. En yleensä ole ollut missään koulussa mallioppilas. Olen aina ollut oppositiossa auktoriteetteja vastaan ja siksi en todellakaan ole ollut opettajien lellikki. Kosmetologikoulustakin sain toisten oppilaiden hämmästykseksi keskitasoa heikomman todistuksen ja syy oli tapani kyseenalaistaa asioita. Näin aikuisena myönnän, että yksi aina erimieltä oleva tyyppi luokassa on varmaan aika kiusallinen. Tosin, uskoisin, että hyvällä puhetaidoilla siitäkin olisi opettajat selvinneet ihan kunnialla. Nyt lupaan käyttäytyä kiltisti Retoriikan kesäkoulussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti