tiistai 12. elokuuta 2014

Yritystoiminta vaatii laskupäätä

Näin kesällä avataan yleensä eniten uusia kauneushoitoloita, kun kosmetologiksi on valmistuttu toukuun lopussa. Seuraan aika tarkkaan oman paikkakuntani uusia yrityksiä on ne sitten millä alalla tahansa. Haluan olla selvillä Hämeenlinnan yrityselämästä ja siitä mitä omallakin alallani tapahtuu. Uusien kauneushoitoloiden perustaminen on aina positiivista, koska mainostus lisää ammattimme tunnettavuutta ja koituu kaikille hyödyksi. Toisaalta kilpailu pitää myös valppaana, että oma yritys pysyy kilpailukykyisenä. Näin siis tapahtuu, jos kilpailu on terveellä pohjalla ja uudet yritykset perustetaan liikejärkeä käyttäen. Ensinnäkin kauneushoitolan pitäjällä täytyy olla SKY-kosmetologikoulutus ja yrittäjätutkinto. En suosittele, että kukaan lähtee nykypäivänä yrittäjäksi ilman yrittäjätutkintoa. Silloin, kun itse avasin hoitolani 1980 ei kukaan ollut kuullutkaa moisesta yrittäjätutkinnosta. Itse kävin sen vasta 1998 ja se oli ehdottoman tarpeellinen vielä siinäkin vaiheessa. Puhumattakaan siitä miten moni moka olisi jäänyt tekemättä, jos olisin käynnyt kurssin ennen, kuin avasin hoitolan.

Nämä asiat ei varmaan kiinnosta kaikkia lukijoita, mutta tätä blogia lukee hyvin moni kolleganikin. Olen hyvin huolissani näistä uusista yrittäjistä, koska heidän liiketoimintasuunnitelmansa on jo heti alkuun vääristynyt. Olen ollut SKY:n varapuheenjohtajana kuusivuotta ja vetänyt Hämeenlinnan Seudun yrittäjänaisia kymmenisenvuotta ja valtakunnallisen Suomen yrittäjänaisten hallituksessa istui peräti kaksitoistavuotta. Pohjaan tietoni näihin kokemuksiini sekä omaan pitkään yrittäjäuraani.

Kauneushoitolan tai kampaamon pitää saada vuodessa 80,000 euron liikevaihto, jotta firma elättää rehellisesti omistajansa. Kun tuo summa jaetaan yhdellätoistakuukaudella ja noin parillakymmenellä työpäivällä per kuukausi saadaan tulokseksi se summa mitä päivittäin pitää yrityksen kassaan tulla. Suosittelen todella, että liikevaihto suunnitellaan yhdentoista työkuukauden mukaan, koska yrittäjänkin pitää saada lomaa. Jakamalla tuon liikevaihdon päiväkohtaiseksi se tekee noin 300-400 euroa päivässä. Nyt näen, että nämä vasta-avatut hoitolat mainostavat 60€ täydellistä kasvohoitoa johon menee aikaa pari tuntia. Jossain mainostettiin puolentunnin pikakasvohoitoa 20 eurolla. Nämä hinnat tietää sitä, että päivässä pitää käydä 15-20 pikakasvohoitoasiakasta, tai 5-6 asiakasta tuossa kuudenkympin kasvohoidossa. Tekemällä kuusi kahdentunnin kasvohoitoa työpäivän pituus on kaksitoistatuntia ja rahaa tulee juuri ja juuri sen verran, että kosmetologi saa noin 1500€ käteensä kuussa. Onko siinä mitään järkeä?

Yleensä nämä yrittäjäkokeilut loppuu puolessa vuodessa, koska kenenkään talous ei kestä tätä väärin laskettua liiketoimintaa. Sitten, jos on vielä velkarahaa niin sekin jää maksettavaksi jälkikäteen. Moni nuori saa itsensä vakaviin vaikeuksiin jo ihan työelämänsä alussa. En usko, että millään muulla alalla lähdetään yrittäjiksi niin heikoin eväin, kun kosmetologit ja kampaajat lähtevät. Tiedän, että nyt moni alkava yrittäjä purnaa vastaan, että puhun ihan höpöjä 80,000 euroahan on niin iso raha. Se on kuitenkin virallisten talouselämän tilastojen mukaan oikea summa yksinyrittäjän liikevaihdoksi. Itse pidän sitä alakanttiin laskettuna ja sillä liikevaihdolla ei itselle mitään hyvää eläkettä makseta.

Tuosta 80,000 euron vuosiliikevaihdosta menee aina lähes puolet veroihin, tai niiden kaltaisiin kuluihin kuten eläkkeeseen. Jää siis käytettäväksi ainoastaan neljäkymmentätuhatta. Sillä summalla pitää maksaa oma palkka, vakuutukset, vuokra, lainanhoitokulut, sähkö, mainokset, kirjanpito, käytettävät aineet ja lukemattomat muut laskut joita postiluukusta tupsahtelee. Yritän tällä jutullani tuoda esiin sen, että hoidot pitää hinnoitella oikein. Tuntihinta pitää olla 55-65€ ja siihen hoidossa käytettävät aineet päälle, jos aikoo yrityksellään elää. Meillä maksaa Kosteuttava kasvohoito 87€ ja siihen menee aikaa 1t 15min ja se on nippanappa kannattavuuden rajoilla. Pelkällä hoitotyöllä ei kukaan kosmetologi enää elä, vaan hoitotuotteiden myynti on välttämätöntä. Hyvien hoitolasarjojen perusvarastot maksaa 7000-20,000 euroa ja sekin on tarkoin harkittava millaisia tuotteita myy ja mikä menee kaupaksi.

Autan ihan mielelläni nuoria vasta-alkajia ja minulta voi kysyä apua. Olen ollut menttorina monille muiden alojen yrittäjille, joten kyllä auttaisin mielelläni myös omaa alaani. Itse rakastan laskemista ja se on minulle luontaista. Joku taskulaskin raksuttaa päässäni koko ajan. Tykkään tutkia kaikkia tilastoja ja talouselämän juttuja ja ostan paljon tietokirjoja yrittämisen alalta. Minusta olisi ihan hauskaa laskea jonkun apuna tuota järkevää vuosiliikevaihtoa ja sitä miten siihen päästään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti