keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Hitlerin raivottaret

Sain juuri luettua amerikkalaisen Wendy Lowerin kirjan Hitlerin raivottaret, hän oli tehnyt tutkimuksen naisten osuudesta natsiajan kansanmurhaan ja muihin raakuuksiin. Pitkästä aikaa tässä oli kirja jossa oli ihan uutta tietoa ja valotettiin uutta näkökulmaa kolmannen valtakunnan kansalaisista.

Oma käsitykseni oli, että naisten asema Hitlerin Saksassa oli synnyttäjän rooli ja hyvin alistettu kotirouvan elämä. Sitä en ole hiukkaakaan epäillyt etteikö naiset pystyneet ihan yhtä suureen raakuuteen ja murhaamiseen, kuin miehetkin. Heillä ei vaan ollut mahdollisuuksia nousta keskitysleirin komendantiksi. Wendy Lower oli tutkimuksessaan löytänyt ihan uusia asioita naisten osallisuudesta kansanmurhaan. Saksassahan murhattiin paljon kehitysvammaisia, demetikkovanhuksia ja mielisairaita ihan sairaalaolosuhteissa. Ensimmäinen kaasukammio kehitettiin juuri heitä varten. Terveydenhuollon palveluksessa oli muutamia kuorma-autoja joiden lava toimi kaasukammiona. Oli helppoa kierrellä eri sairaaloita ja ajaa kuolemanloukku pihaan ja sitten taas jatkaa matkaa. Sairaanhoitajathan oli niitä, jotka toteuttivat tämän suunnitelman. He taluttivat potilaat kaasutusautoon, tai antoivat kuolettavan morfiini tai myrkkyannoksen. Tapana oli myös tappaa janoon ja nälkään potilaat, jotka eivät pystyneet itse syömään. Naiset olivat siis hyvin vahvasti mukana tässä tappavassa operaatiossa. Samoin sairaanhoitajat osallistuivat pakkosterilisointeihin, joita tehtiin satoja tuhansia Hitlerin valtaannousun jälkeen. Myös keskitysleirien ihmiskokeisiin sairaanhoitajia tarvittiin ja he pitivät sitä velvollisuutena, eikä rikoksena. Heidänkin moraali sokeutui ja he uskoivat siihen, että oli oikein tappaa ja kiduttaa juutalaisia, tai muita vainottuja.

Nuoria naisia houkuteltiin työhön Saksan miehittämiin maihin, varsinkin itärintamalle Puolaan ja Venäjälle.Tarvittiin tuhansia sihteereitä, toimistotyöntekijöitä ja muuta henkilökuntaa erilaisiin esikuntiin ja esimerkiksi Gestapon ja poliisin päämajoihin. Myös opettajia yllytettiin lähtemään, koska Hitler oli antanut määräyksen, että kaikki miehitettyjen maiden saksalaissyntyiset lapset kasvatetaan heti natsiaatteeseen. Sekin oli minulle uutta, kun kirjassa kerrottiin natsien ryöstäneen lapsia. Jos miehitetyllä alueella nähtiin lapsia, jotka ulkonäöltään kelpasi arjalaiseksi hänet ryöstettiin vanhemmiltaan ja vietiin Saksaan adoptoitavaksi. Hitlerin Saksa tarvitsi lapsia, koska herrakansan asukasluku piti olla suuri. Tämän takia edellytettiin, että jokainen nainen synnytti vähintään neljä lasta ja neljännen jälkeen äiti sai erityisen kunniamerkin. Jos perheeseen syntyi kymmenen lasta, niin Hitler oli henkilökohtaisesti kymmenennen lapsen kummisetä. Nämä erilaiset lapsiin liittyvät asiat pakkoadoptiot ja yksinhuoltajaäidit olivat nimenomaan naisten työtehtäviä.

Miehitettyihin maihin tuli myös naisia miestensä mukana. Moni korkeassa asemassa oleva natsi otti perheensä, vaimonsa, tai rakastajattarensa mukaan siirtyessään itään. Näiden vaimojen, jotka itsekin olivat äitejä toiminta oli kaikista julminta ja ihan mielivaltaista. Moneen perheeseen otettiin juutalaisvankeja työhön ja nämä vaimot saattoivat pahoinpidellä heitä ja tappaa ihan huvikseen. Kirjassa mainittiin useita naisia ihan nimeltä, joiden tutkintapöytäkirjoja kirjailija oli lukenut. Eräs nainen kuljeskeli mielellään getossa ja houkutteli karamellillä lapsia luokseen ja sitten ampuikin heidät. Eräs maatilan emäntä ampui itse kuusi juutalaislasta ja eräs usutti saksanpaimenkoiransa repimään pieniä juutalaisvauvoja, vaikka hän itse oli silloin raskaana. Näitä naisia oli kuulusteltu sodan jälkeen, mutta harvoin heitä tuomittiin. Ehkä tuomareiden oli vaikea uskoa naisten pystyvän niihin tekoihin ja naiset myös vetosivat siihen, että he noudattivat vain käskyjä, tai miestensä neuvoja.

Hitlerin raivottaret oli erittäin hyvä kirja ja uskon samantyyppisiä tulevan lisää. Uudet tutkimukset ovat paljon seikkaperäisempiä ja rehellisempiä, kuin aikaisemmat teokset. Nyt uusi tutkijasukupolvi ei ole enää tunneperäisesti kiinni sota-ajassa, koska he ovat syntyneet vasta 1970-80- luvuilla. He kykenevät huomattavasti kriittisemmin arvioimaan menneitä aikoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti