tiistai 23. syyskuuta 2014

Pienelläkin yrityksellä pitää olla arvot

Minun mielestäni pienelläkin yrityksellä on muitakin kuin lakisääteisiä velvoitteita yhteiskuntaa kohtaan. Tietysti lakisääteisetkin velvoitteet joskus näännyttää, mutta moraalikin velvoittaa yritystä, koska jokaisen yrityksen takana on ihminen.

Olen miettynyt tarkkaan oman firmani arvoja ja niihin kuuluu eettisyys, ympäristöystävällisyys ja rehellisyys. Otan myös kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, annan aikaani yrittäjäyhdistysten toiminnalle ja olen paljon osallistunut uusien yrittäjien menttorointiin. Katson myös, että jonkinasteinen hyväntekeväisyys kuuluu myös yksinyrittäjille. Se onkin varsinaisesti tämän jutun aihe ja tiedän, että moni yrittäjä näkee punaista tämän hyväntekeväisyyden kohdalla. Itse olen tehnyt aikoja sitten selväksi itselleni ja muille, että annan vähäiset roponi Kissakoti Kattilan tukemiseen. Hyvin vähän voin rahaa antaa, mutta arpajaisvoittoja pyrin keräämään pitkin vuotta. Arpajaisvoittoja annan myös asiakkailleni, jos jollain vanhempainyhdistyksellä, urheiluseuralla tai muulla lasten hyvksi menevällä toiminnalla on arpajaisia.

Tiedän ettei moni yrittäjä anna kenellekään yhtään mitään ja tähän on ihan selvä syy. Pyytäjiä on todella paljon ja valitettavan moni on huijausta. Taas kerran itsekin koin kantapään kautta ettei mihinkään voi luottaa. Alkuvuodesta lipesin päätöksistäni ja annoin arpajaisvoittoja noin 500€ edestä muillekin, kuin Kissakoti Kattilalle. Oikeastaan kyse oli kahdesta hyväntekeväisyystapahtumasta jossa kerättiin rahaa erittäin tärkeälle paikalliselle toimijalle. Myöhemmin selvisi ettei kyseessä olleita tapahtumia edes järjestetty. Se oli siis selvä huijaus mistä jouduin ilmoittamaan eteenpäin.

Tämä oli taas sellainen oppi, että varmaan näen punaista minäkin, kun seuraava sponsorointipyyntö tulee. Jos siis joskus joudutte sellaiseen tilanteeseen, että keräätte jotain johonkin tapahtumaan, niin tiedätte syyn miksi yrittäjät ovat niin nihkeitä. Me olemme niin monta kertaa kokeneet sen, että rahat katoavat vääriin taskuihin. Sitten on niitä jotka ihan röyhkeästi haluavatkin hyötyä itselleen. Eräs paikallinen virkanainen kerää joka kesä sponsorointia omia ystäviään varten, kun hän järjestää pelejä ja leikkejä kesämökillään. Yritysten pitäisi antaa hänelle tuotteita palkinnoiksi mitä hän sitten kavereilleen jakaa. Tämä ei missään nimessä ole tarkoitus, vaan tällainen sposorointi on tarkoitettu johonkin hyväntekeväisyyteen joka kohdistuu yhteiskunnan vähäosaisiin. Sen haluan vielä sanoa, että oma yhteistoimintani Kissakoti Kattilan kanssa on toiminut erinomaisesti. Heillä on arpajais-ja keräysluvat kunnossa ja koska he eivät saa mitään kaupungin tai yhteiskunnan rahoitusta yksityiset yritykset ja henkilöt yllä pitävät tätä tärkeää toimintaa.

Ja sitten vielä lopuksi oma sponsorointipyyntöni:) muistattehan meillä käydessänne pudottaa pari senttiä Kissakoti Kattilan keräyslippaaseen.

1 kommentti:

  1. Tiedän itse yrittäjänä tuon tunteen, kun koko ajan pommitetaan pyynnöillä. Sitten, kun jotain sortuu antamaan niin se meneekin roistojen taskuun. Viime vuonna kerättiin rahoitusta vanhusten virkistyspäivään ja jälkeen päin kuulin, että se oli huijausta. Hyvät asiat vesittyy ihan, kun pitää koko ajan epäillä huijausta.

    Tuula

    VastaaPoista