perjantai 31. lokakuuta 2014

Ammattisanasto on selkokieltä vaan toiselle ammattilaiselle

Pitkästä työurasta on se haittapuoli, että sokeuttuu työnulkopuolisille asioille. Olen tehnyt kosmetologin työtä yli kolmekymmentävuotta enkä enää yhtään muista mitä ajattelin työstäni, kun en sitä vielä itse tehnyt. Tätä blogia kirjoittaessani minun on vaikea arvioida mitä asioita lukija jo tietää ja mikä pitää selittää tarkemmin. Oma haluni on kirjoittaa mahdollisimman selkeää ja ymmärrettävää tekstiä ilman mitään hienosteluja ja lukijan yläpuolelle asettumisia. Koen suurta ärsyyntymistä, kun joku koittaa olla kovasti hieno ja tekee itseään tärkeäksi vaikeilla sanakäänteillä.

Olen työelämässäni törmännyt tosi usein siihen ettei ihmiset yhtään tiedä mitä työkseni teen ja etupäässä he luulevat minun meikkaavan asiakkaitani päivä toisensa jälkeen. Sain kerran eräältä puolitutulta tulikivenkatkuisen rökityksen ympäristöasioista, kun lehdissä oli tutkimus miten kemikaalit myrkyttää vesistöt ja aiheuttaa ilmaston muutokset. Hänen mielestään minä myin juuri niitä kemikaaleja, jotka ovat ympäristömyrkkyjä. Siinä siis meni sekaisin kemikalio ja kemikaalit. Eräs iäkäs herra loukkaantui aivan silminnähden puheisiini, kun hän tuli ostamaan vaimolleen lahjakorttia kasvohoitoon. Kysyin vaimon ikää ja se oli seitsemänkymmentä ja siksi suosittelin kosteuttavaa kasvohoitoa ja puhuin laveasti ihon kuivuudesta. Herra loukkaantui siitä, että sanoin hänen vaimoaan kuivaksi ja hän kertoi vaimonsa olevan hyvin huumorintajuinen eikä ollenkaan kuivaihminen.

Toisen kerran eräs vanhempi herra tuli ostoksille ja sanoi haluavansa ostaa meikkejä vaimolleen syntymäpäivälahjaksi. Esittelin hänelle Youngbloodin huulipunat, poskipunat ja luomivärit. Mies oli hyvin äkäinen ettei hänen vaimonsa maalaa itseään ja tarve olisi jollekin naamarasvalle. Sitten asia meni minulle perille. Hänelle kaikki kosmetiikka oli meikkejä. Tässä varmaan tuleekin useimmin väärinkäsityksiä. Mikä on meikkisarja, ihonhoitosarja, kosmetiikkasarja ja onko meikkivoide ihonhoitotuote, vai meikkituote. Ne ovat minulle itsestään selviä käsitteitä ja en aina huomaa ettei se ole näin lukijalle.

Dermalogica on puhtaasti ihonhoitosarja ja siinä ei ole meikkituotteita eikä värikosmetiikkaa. Dermalogicalla on värillinen päivävoide Sheer Tint (72€) ja meikkivoide Cover Tint (72€), mutta ne ovat mineraalipigmenttituotteet eivätkä siis värikosmetiikkaa. Youngblood on pelkästään meikkisarja, vaikka se on hoitava ja sisältää vaan mineraalipigmenttiä, mutta heillä ei ole mitään varsinaisia ihonhoitotuotteita. Yritän ihan oikeasti paneutua siihen, että en tekisi jutuistani liian vaikeita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti