maanantai 20. lokakuuta 2014

Haju ja hajuste on kaksi eri asiaa

Hajusteallergia on varmaan tyypillisin ihoreaktioita aiheuttava allergia kosmetiikkamaailmassa. Sen lisäksi ehkä säilöntäaineet ja väriaineet ovat yhtä yleisiä. Hajusteista puhuminen allergioiden yhteydessä menee sekavaksi siksi, että siihen liittyy niin monia käsitteitä mitkä merkitsevat eri ihmisille eri asiaa. Tyypillinen hajusteallergia ilmenee ihottumana. Usein se alkaa silmänympäriltä, vaikka kyse olisi esimerkiksi shampoon hajusteet.

Nyt yritänkin selventää mikä on hajuste, haju ja tuoksu.  Tuoksuilla yleensä käsitetään hajuvesiä eli parfyymejä. Moni sanoo olevansa hajusteallerginen, kun nenä menee tukkoon vierustoverin parfyymistä. Tämä ei ole sellaista mitä yleensä hajusteallergialla tarkoitetaan, vaan herkkyyttä tuoksuille. Vaivana se kuitenkin on todella invalidisoiva, koska hengitystiet voivat mennä täysin tukkoon määrätystä tuoksusta. Näin voimakkaaseen hengitystiereaktioon yleensä liittyy hajusteallergiakin eli iho reagoi hajusteisiin. Varmaan jokainen on kokenut miltä tuntuu, kun viereisessä penkissä, vaikka teatterissa istuu mies jolla on reippaasti partavettä. Yleensä nämä miestentuoksut, partavedet yms.ovat vielä pahempia herkistäjiä, kun naisten tuoksut. Hiuslakat ja muut hiustenkäsittelyaineet ovat myös tuoksuiltaan liian voimallisia useammille. Välttämättä niistä ei tule hengitysreaktiota, mutta esimerkiksi migreeni voi laueta voimakkaista tuoksuista. Silloin ei kuitenkaan puhuta allergiasta.

Hyvin yleistä on, että kuluttajat luulee hajustamattoman kosmetiikan tarkoittavan hajutonta kosmetiikkaa. Näin se ei ole, vaan yleismaailmallinen käytäntö on, että kosmetiikka on hajustamatonta silloin, kun siihen ei ole lisätty erillisiä hajusteita. Hajutonta kosmetiikkaa ei ole olemassa, koska kaikissa raaka-aineissa on ominaishaju. Valitsemalla hajustamattoman kosmetiikkatuotteen sulkee pois sen, että hajuste aiheuttaisi ihoärsytystä. Sitä etteikö tuotteen haju voi muuten ärsyttää ei voi sulkea pois, kuin kokeilemalla. Yleisimmin tuo ärsytys ilmenee päänsärkynä. Hajustamattomien tuotteiden hajut ovat niin mietoja ettei ne juurikaan aiheuta hengitystiereaktioita. Silloin, kun haju tulee raaka-aineista se haihtuu hyvin nopeasti eikä jää nenän ympärille pyörimään. On kuitenkin jonkin verran kosmetiikan tärkeitä raaka-aineita joissa on voimakas haju. Näitä on esimerkiksi kamferi ja mentholi jotka ovat erittäin hyviä ja tarpeellisia rasvoittuvan ihon raaka-aineita. Pääsääntöisesti hajusteallergialla tarkoitetaan ihoreaktiota joka syntyy hajusteaineesta. Silloin, kun tehdään allergiatestejä yleensä testataan kaikki tunnetuimmat kosmetiikan hajusteet.

Allergioista kärsivälle olisi parasta löytää luotettava ja tuttu SKY-kosmetologi jonka kanssa yhdessä voi etsiä sopivia tuotteita. On myös muistettava se, että tuotteelle joka ennen on sopinut hyvin voi myös allergisoitua, jos on niihin taipumusta. Eikä sellaista ihonhoitosarjaa ole olemassakaan ettei sille joku allergisoidu.

3 kommenttia:

 1. Taas tuli selvyyttä asioihin, kiitos hyvästä blogistasi!

  VastaaPoista
 2. Viimeistään tästä postauksesta huomaa miten ammattitaitoinen kosmetologi Inkeri on. Harvinaisen selkeä esitys hajusteista ja sain itsekin tästä uusia tietoja.

  Tuo on muuten ihan totta, että miesten partavedet ne vasta kauhealta haisee. Yleensä syytetään naisten parfyymeita henkeä ahdistaviksi, mutta useimmin itse olen kärsinyt jonkun miehen hajusteista.

  Helena Kuusinen

  VastaaPoista
 3. Viikonlopun Hämeen Sanomissa oli haastattelu hajusteallergiasta. Se kuulosti todella ikävältä vaivalta. Juttu oli sitä varten, kun Allergia-ja astamaliitto vietti viimeviikolla tuoksutonta viikkoa. Eli hyvään aikaan nousi nämä hajusteasiat esiin. Aika vähän Allergia-ja astmaliitto viikkoa mainosti, koska en edes heidän sivuiltaan huomannut siitä mainintaa, vaikka useammin siellä viimeviikolla kävin.
  Tuon asian olisi voinnut lanseerata näkyvämmin, koska se on todella ajankohtainen.

  Inkeri

  VastaaPoista