torstai 30. lokakuuta 2014

Kaikki ihottumat pahenee stressistä

Olen syksyn aikana lukenut useita elämäkertoja ja on ihan merkille pantavaa miten moni politiikko kertoo ihottumistaan. Nyt luen Iiro Viinasen muistiinpanoja vuosilta 1991-95 ja hänkin harmittelee miten otsaan tulee kutisevaa ihottumaa aina, kun stressi on pahimmillaan. Tosin hänen stressinsä valtionvarainministerinä oli sen verran kamalaa, että ihme, kun selvisi vaan otsan ihottumalla.

Aloin kirjaa lukiessani miettimään miten paljon esimerkiksi sodanajan kenraalit kertovat ihottumistaan. Lähes jokaisella oli tuon viidenvuoden suurponnistuksen aikana joku iho-ongelma. Kaikki Mannerheimin läheiset tiesivät hänen pahasta käsi-ihottumastaan. Pahimpina hetkinä Mannerheim piti puuvillakäsineitä koko ajan ettei paperit tuleet vereen, kun kädet oli niin rikki. päämajan henkilökunta piti tarkoin silmällä Mannerheimin käsineitä, koska silloin paine rintamalla oli pahin. Rintamakenraali Taavetti Laatikainen kärsi todella pahasta jalkaihottumista ja hän oli tunnettu huopatossuistaan. Laatikainen ei voinut käyttää saappaita, kun Marskin vierailuilla. Muutkin kenraalit mainitsevat muistelmissaan kiusallisista ihottumista.

Iiro Viinasen muistelmia lukiessa tuli mieleeni kaksi ystävääni jotka olivat ensimmäisen kauden kansanedustajia Viinasen aikoina. Toiselle puhkesi todella paha psoriasis heti ensimmäisenä vuotena. Toisella oli ollut ennenkin ongelmia ruusufinnin kanssa, mutta koko hänen kansanedustaja uransa aikana se ei tahtonut rauhoittua edes antibioottikuurin aikana. Viime presidentin vaaleissa Eva Biaudet kärsi selvästi atooppisesta kaulaihottumasta joka näkyi selvästi TV-keskusteluissa. Varmasti myös muistatte Anneli Jäätteenmäen surullisen kuuluisan pääministeriyden. Viimeiset viikot ennen eroa hänellä oli todella paha ihottuma kasvoissa eikä sitä saanut peitettyä millään. Päivi Räsästä ole tavannut viimeisen parinkymmenenvuoden aikana eduskuntakäynneilläni joka kerta ja hänellä on todella paha atooppinen ihottuma.

Monet sairaudet puhkeavat stressistä, mutta ihottuma on varmaan yleisin. Psoriasis on puhjennut monelle avioeron, tai työttömyyden yhteydessä. Ne kenellä on jo olemassa jokin ihotauti tietävät, että stressin aikana se on aivan varmasti pahimmillaan. Atoopinen ihottuma alkaa kutittaa ja punoittaa, kun ihminen hermostuu, suuttuu tai pahoittaa mielensä. Pitäisi siis elää hyvin stressitöntä elämää, jos on taipuvainen ihottumiin, mutta se on helpommin sanottu, kuin tehty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti