perjantai 24. lokakuuta 2014

Ympäristösaasteet haittaavat ihoakin

Työvuosieni aikana on tapahtunut sekin muutos, että ympäristömme jopa Suomessa on niin saastunut, että se aiheuttaa iho-ongelmia. Silloin, kun kävin kosmetologikoulua opetettiin ettei UV-C säteitä tule maan pintaan. Nykyään niitä tulee ja ne aiheuttavat eniten ihosyöpää. Nyt en kuitenkaan kirjoita säteilystä, vaan muista ympäristön aiheuttamista ihovaurioista.

Kymmenisen vuotta sitten meillä oli kansainvälinen koulutus ruusufinnistä ja kouluttaja tuli USA:sta. Silloin kuulin ensimmäistä kertaa, että pakokaasut ja raskasmetallit ilmassa aiheuttavat ruusufinniä. Amerikassa ruusufinnin määrä on tuplaantunut 2000-luvulla ja suurin syy siihen on suurkaupunkien pakokaasut. Nykyään on myös todettu, että Suomen isommissa kaupungeissa Helsingissä ja Tampereella puhkeaa enemmän ruusufinnitapauksia, kuin muualla. Kaukoidän suurkaupungeissa asuvat asiakkaani ovat selvästi iholtaan jotenkin herkistyneet. Minulla on toistakymmentä vakioasiakasta, jotka asuvat Kiinassa, Filipiineillä tai muualla Kaukoidässä ja käyvät vaan kesällä meillä kasvohoidoissa. Luulisi, että kostea lämmin ilma olisi parempi vaihtoehto, kuin Suomen talvi. Kukaan heistä ei ole auringossa, mutta selvästi heidän ihonsa on ohentunut, punakka ja jotenkin ärtynyt. He kertovat, että ilma on niin saastunutta, että ainakin niistää nenäänsä nenäliinaan tulee mustaa nokea. Iltapäivällä kun ihoa pyyhkii valkoisella nenäliinalla, niin ihosta lähtee tummaa mönjää.


Meillä Suomessa pahin ajankohta on keväisin, kun harjataan talven hiekoitusta pois. Silloinhan juuri säätiedoissa varoitetaan näistä saasteisimmista kohdista. Perinteisesti meillä Hämeenlinnassa pahin kohta on ollut tuossa Raatihuoneenkadun ja Kaivokadun risteyksessä missä nyt on moottoritienkatteen senioritalo. Siihen tulee moottoritien pakokaasut ja nyt, kun Kaivokatu on kaksisuuntainen myös sen liikenne on entisestään lisääntynyt. Nämä pakokaasut ärsyttävät ihoa ja tietysti muuten herkkä ja allerginen iho on vaaravyöhykkeellä. Keväällä meillä on aina myös siitepölyjen tuomat iho-ongelmat ja siihen, kun lisätään katupöly niin iho joutuu tosi koville. Varsinkin ohut, couperoottinen ja ruusufinniin taipuvainen iho oireilee punotuksilla ja ihottumilla.

Iho pitää suojata pakokaasuilta todella hyvin ja samat konstit kelpaa, kun pakkaselta suojautumiseenkin. Barrier Repair on ehdoton ykkönen ja se on alunperin tehtykin suojaamaan New Yourkin likaiselta ilmalta. SkinPerfect Primer sk 30 on myös hyvä suojaaja, kun siinä on vielä tämä aurinkosuojakin. Parastan olisi ensin laittaa normaalit hoitotuotteet, sitten Barrier Repair ja sen päälle SkinPerfect Primer sk 30. Yhtään liikaa ei ole, jos nämä kaksi tuotetta tulee päällekäin ja siihen voi tehdä meikkiä ihan hyvin. Mielestäni meikki pysyy ihan yhtä hyvin, vaikka Barrier Repair ja SkinPerfect Primer on päällekäin. Näitä käytän itsekin pahimmilla pakkasilla.

Iho pitää puhdistaa myös erittäin hyvin iltaisin, kun on likaisessa ympäristössä. Precleanse (56€) on myös suunniteltu näitä pakokaasujen rasvoja poistamaan. Pakokaasujen tuottamat saasteet ovat öljyisiä ja ne eivät irtoa ellei puhdistusaine ole tarkoitettu öljymäisen lian poistoon.

12 kommenttia:

 1. Mikä avuksi, kun laitan noita edellä mainittuja tuotteita ja päälle mineraalimeikkivoiteen, Jane Iredalin ja silti poskipäitä kihelmöi iltaisin. Huomasin, että ajeltuani muutaman tunnin autolla, iho voi vielä huonommin. Auton lämmitys ei kuitenkaan ollut suoraan suunnattu kasvoihin, mutta uskon sen ärsyttäneen kuitenkin. Puhdistan geelillä, laitan suihkeen ja power seerumin, skin smoothing creamin aamuisin. Voiko tehdä enää mitään? Naamiot ja kuorinnat ovat 2 krt vko pelissä myös! Niin ja ulkoilen päivittäin.

  VastaaPoista
 2. Onko sinulla käytössä tuo Barrier Repair? Tähän aikaan vuodesta iholla on voimakas muutos meneillään, kun sen pitää sopeutua kuivuvaan ilmastoon, voi olla, että kihelmöinti loppuukin kun iho parissa viikossa tottuu tähän.
  Autossa on aina sen verran voimakas ilmastointi, että se kuivattaa huomattavasti enemmän kun mikään muu paikka. Kokeile laittaa ennen meikkiä joko Barrier Repair, tai SkinPerfect Primer. Sitten jos ihosi on yleensäkin herkkä ja ohut voisit käyttää Multivitamin Power Serumin parina aamuisin Ultra Calming Serum Concentrate tehotipan (87€). Se vahvistaa ihoa ja estää kihelmöinnin ja punoituksen syntymistä.
  Tietysti voisit myös kokeilla pitää hoitosuihketta mukana ja suihkauttaa sitä pari kertaa päivän aikana lähinnä poskipäille.

  Inkeri

  VastaaPoista
 3. Mineraalimeikithän usein tunnetusti kihelmöivät/ärsyttävät hyvin herkkäihoisia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on huomioitava tämäkin puoli, että kaikki ei sovi kaikille. Mineraalimeikeillekin voi herkistyä ihan yhtälailla, kuin mille tahansa muullekin. Silloin, jos asiakkaalla ei ole ollut aikaisemmin herkistymisiä, niin kuin kysyjän kohdalla oletin, koska se ei ole tullut koskaan aiemminkaan ilmi ei ensimmäinen asia mitä haen ole herkistyminen.
   Ihon kuivuus on tyypillisin kihelmöinnin ja kutinan syy meillä Suomen ilmastossa.

   Inkeri

   Poista
 4. Linkitätkö tänne lääketieteellisen tutkimuksen pakokaasujen ja ilmansaasteiden vaikutuksesta ruusufinniin. Kiitos! Mistään tietokannoista ei löytynyt lyhyellä selauksella.

  VastaaPoista
 5. Tuskin Suomessa on tehty lääketieteellistä tutkimusta vielä asiasta. Itse kuulin siitä ensimmäistä kertaa amerikkalaisen ihotautilääkärin luennolla, niin kuin tuossa tekstissä mainitsin. Uskoisin, että tietoa voisi löytyä USA:laisilta potilasyhdistyksiltä. Itse en valitettavasti osaa sellaisia tietoja hakea.
  Noin seitsemän vuotta sitten asia nousi keskusteluun suomalaisen ihotautilääkärin luennolla. Silloin hänkin kertoi näistä amerikkalaisista tutkimuksista ja piti hyvinkin mahdollisena, että meidänkin suurkaupungeissa keväiset ilmansaasteet olisi yksi syy ruusufinnin puhkeamiseen.
  Ruusufinnihän yleisemmin nousee esiin juuri kevät talvella, kun aurinko lisääntyy ja katupölyt ja siitepölyt ovat pahimmillaan. Joka tapauksessa likainen suurkaupunki ilma ja pakokaasut pahentavat monia ihosairauksia.

  Inkeri

  VastaaPoista
 6. Väitteille jotka liittyvät sairauksiin olettaa aina löytyvän tutkimuksen ja linkin....

  VastaaPoista
 7. Jos kysymyksessä olsi tieteellinen teksti näin pitäisikin olla. Tässä jutussa toin esiin oman huoleni ympäristön saastumisesta ja sen vaikutuksista ihoon. Kerroin myös mistä olen näitä tietoja saannut.
  Kukaan ei varmaan voi kiistää sitä, että elinympäristömme saastuu ja se tuo lisää sairauksia.

  Inkeri

  VastaaPoista
 8. Sitä ei kukaan kiellä mutta faktaa siitä että vaikka Tampereella on ilmansaasteiden vuoksi enemmän ruusufinniä kun maaseudulla ei löydy. Maaseudulla sitä esiintyy yhtä paljon.

  VastaaPoista
 9. Ompas jankkaamista. Nyt kyllä etsitään suurennuslasilla epäkohtia ja se tuntuu ihan tylsältä.
  Inkerin jutuissa on poikkeuksellisen hyvää tietoa, jonka avulla moni lukija on saanut iholleen parannusta. Ärsyttävää on, kun joku hakemalla hakee jotain negatiivista sanottavaa.

  Ulrika

  VastaaPoista
 10. Ei etsitä vaan osuupa terveydenhoitoalan ammattilaisen silmään ihan etsimättä pikkuiset epätarkkuudet ;)

  VastaaPoista
 11. En huomannutkaan, että täällä oli vielä näin paljon keskustelua.
  Olisi ollut parempi, jos olisin kirjoittanut, että T:re ja H:ki ovat pahemmassa vaaravyöhykkeessä saada ruusufinni, kuin maaseutu. Tuon kirjoitukseni aihe oli näissä ympäristösaasteissa eikä tuossa ruusufinnissä. Ruusufinniä näen kaikista eniten keväisin, kun katupölyä siivotaan pois. Silloin pölyt, siitepölyt ja aurinko laukaisevat ihottuman. Suurkaupungeissa tämä vaihe on pitkä ja paljon hankalampi joten heillä on suurempi vaara saada ruusufinni varsinkin, jos heillä on se jo joskus ollut.

  Inkeri

  VastaaPoista