tiistai 3. marraskuuta 2015

Eteeriset öljyt ihonhoidossa

Eteeriset öljyt ovat vanhimpia tunnettuja kosmetiikan raaka-aineita, koska jo muinaisessa Roomassa ja Egyptissä yli 3000 vuotta sitten niitä käytettiin erilaisiin voiteisiin ja lääkkeisiin. Eteeriset öljyt valmistetaan höyrytislaamalla kasvien osista. Noin 10% kasveista sisältää näitä eteerisiä öljyjä.

Eteerisillä öljyillä on kaksi vaikutusta. Niitä käytetään kosmetiikan raaka-aineina, koska monilla eteerisillä öljyillä on esimerkiksi desinfioiva, rauhoittava, tai tulehdusta vähentävä vaikutus. Toinen käyttötapa on eteeristen öljyjen tuoksut joita hyödynnetään aromaterapiahoidoissa. Oikeastaan on vielä kolmaskin vaikutus ja se vaikuttaa koko elimistöön. Eteeriset öljyt imeytyvät erittäin hyvin ihon läpi ja joissakin vartalohoidoissa voidaan hyödyntää niiden aineenvaihduntaa vilkastuttavaa vaikutusta. On todettu, että kun eteeristä öljyä hierotaan ihoon vartalohoidon yhteydessä jo parin tunnin kuluttua kysyisestä ainetta löytyy henkilön virtsasta. Jotkut suosittelevat eteerisiä öljyjä jopa suun kautta otettuna, mutta sitä en suosittele, koska niiden vaikutuksia ruuansulatuselimissä ei tunneta.

Eteerisiä öljyjä on käytetty kosmetiikan raaka-aineina niin kauan, kun minä olen kosmetologina toiminut. Ihoon vaikuttavat eteeriset öljyt ovat siis käytänössä testattuja ja hyväksi todettuja raaka-aineita. Uudempi juttu on tämä aromaterapiahoito mitä tehdään vartalolle ja siinä käytetään eteeristen öljyjen tuoksuvaikutuksia. Kävin itse ensimmäisiä aromaterapiakoulutuksia mitä Suomessa järjestettiin. Se oli muistaakseni 1980-luvun lopulla ja opettajana oli brittiläinen "aromaterapiaguru" Eve Taylor. Aromaterapiassa pyritään vaikuttamaan eteeristen öljyjen tuoksun ja imeytymisen avulla ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Itse tein aika vähäisesti aromaterapiaa, koska olin jo silloin ylityöllistetty muilla hoidoilla. Paljon hyötyä on ollut siitäkin koulutuksesta ja kokemuksesta, koska opin todella paljon tuoksujen vaikutuksista.

Dermalogica sisältää jonkin verran eteerisiä öljyjä ja ne ovat tuotteissa ihonhoitovaikutusten takia. Joissain kosmetiikkasarjoissa on hajuste korvattu eteerisellä öljyllä ja se yleensä ilmoitetaan INCI listassa sanalla aroma. Esimerkiksi jalkakylpynesteessä voi olla männynhavusta saatua eteeristä öljyä, josta tulee raikas puhdas tuoksu ja sillä on myös desinfioivavaikutus. Dermalogicassa käytetyissä eteerisistä öljyistä tutumpia ovat esimerkiksi teepuuöljy ja laventeli. Teepuuöljyä käytetään rasvoittuvan ihon tuotteissa antiseptisena bakteereita tuhoavana aineena ja laventeli on taas herkän couperosaihon punoitusta rauhoittava aine. Eteerisiä öljyjä on kymmeniä ja niiden yhteisvaikutukset voivat olla ihan erilaisia, kun jonkun aineen yksinään. Ei siis pidä lukea INCI listaa kovin yksityiskohtaisesti, vaan pitää myös huomioida eri raaka-aineiden yhteisvaikutukset joiden takia ne ovat tuotteessa.

Pieni maanviljelijä herää minussa, kun puhutaan erilaisista kasveista. Meillä Suomessakin tuotetaan kasveja ja yrttejä erilaisten eteeristen öljyjen raaka-aineiksi. Se on hyvä asia, että meiltä löytyy myös kotimaista tuotantoa. On kuitenkin muistettava, että maan laatu, kasvukausi ja valon määrä vaikuttaa kasvin ominaisuuksiin.Esimerkiksi meillä kasvatetuista ruusun terälehdistä tehty ruusuöljy on aivan erilaista, kuin Italiassa kasvatetuista ruusuista saa. Suomalainen öljy ei ole missään tapauksessa huonompaa, mutta se on erilaista.

Voitte hyvillä mielin luottaa Dermalogican raaka-aineisiin. Olen vuodesta 1999 käyttänyt Dermalogicaa ja en ole törmännyt juurikaan herkistymisongelmiin. Dermalogica sopii erinomaisesti niille asiakkaille joilla on ollut ihon herkkyyden takia ongelmia kosmetiikan valinnassa. Täytyy kuitenkin muistaa, että ihminen voi saada allergisen reaktion mistä tahansa ja koskaan ei voi vannoa, että juuri tämä kosmetiikka ei aiheuta allergisia reaktioita. Jos olette enemmän kiinnostuneita kosmetiikan raaka-aineista käykää Teknokemian yhdistyksen sivuilla. Siellä on puolueetonta ja tutkittua tietoa kosmetiikan raaka-aineista. Itse tarkistan tietoni yleensä sieltä, jos olen jostain epävarma. 

4 kommenttia:

 1. Overnight Repair Serum sisältää mm. seuraavia aineosia, joita kaytetään hajusteina kosmetiikassa: Citronellol,Eugenol,Limonene,Geraniol ja Linalool. Näillä on myös todettu olevan fototoksisia ominaisuuksia uv-valon kanssa... Ihmettelen myös hajua sisältävät ainaosat olisivat niin hyviä iholle niin miksi niitä ei ole sitten reseptivoiteessa jos ovat täysin harmottomia iholle?

  VastaaPoista
 2. Minun on vaikea ymmärtää miksi eteerisistä öljyistä pitää hakemalla hakea jotain negatiivistä. Varsinkin, kun keskustelussa menee asiat ihan sekaisin ja mikään järkipuhe ei tehoa.
  Ensinnäkin Overnight Repair Serum on tarkoitettu yökäyttöön, niin olisi aivan sama sisältääkö se fototoksisia aineita vai eikö. Selitin jo aikaisemmin, että fototoksisuus on merkittävä asia, vaan määrätyn suuruisina pitoisuuksina tai uutettua tai sekoitettuna muihin raaka-aineisiin esimerkiksi alkoholiin, niin kuin hajuvesissä tehdään.
  Edelleen korostan ettei Dermalogicassa ole hajusteita eikä fototoksisia vaikutuksia sisältäviä raaka-aineita. Raaka-aineissa niiden pitoisuus ja yhdistelmät muuttaa vaikutuksia ja käyttötapoja.


  Reseptilääkevoiteet on aivan eri asia, kuin kosmetiikka. Kosmetiikkaa käytetään terveen ihon hoitoon ja reseptilääkevoiteet ovat tarkoitettu sairauksien hoitoon. Suurin osa lääkkeistähän on alunperin tehty kasveista ja yrteistä ja eteerisiä öljyjä käytettään paljon lääkinnällisiin tarkoituksiin tehdyissä voiteissa. Apteekissa myydään esimerkiksi kamferivoidetta ja kamferihan on yksi käytetyimmistä eteerisistä öljyistä. Kamferi vilkastuttaa verenkiertoa ja poistaa kipua. Samoin mentholi on yleinen eteerinen öljy ja se saadaan piparmintusta, tai mintusta. Apteekissa myydään esimerkiksi mentolirisiiniöljyä, joka viilentää ja poistaa kutinaa ja sitä käytetään vesirokkoihottumaan. Kylmägeeleissä ja auringon polttamiin tarkoitetuista voiteissa on mentholia ja kaikki muistaa lapsuudesta tämän Vicksin, jota hierottiin rintaan, kun yskitti siinä on eteerisinä öljyinä mentholi ja kamferi. Ihminen kohtaa eteerisiä öljyjä hyvin monissa aineissa ja ihan ruuassakin.

  Moni raka-aine muuttaa täysin muotoaan riippuen sen pitoisuudesta. Varfariini on varmaan ronskein esimerkki tästä. Suurena määränä varfariini on rotanmyrkky ja pienenä määränä se toimii verenohennuslääkkeenä. Hyvin yleisesti käytetty Marevan perustuu varfariiniin.


  Luin juuri Historiallisesta aikakausikirjasta, jota julkaisee Suomen Historiallinen Seura, että tämän vuoden huhtikuussa oli Saksassa konferenssi nimeltä Materia medica on the move. Siitä kirjoitti T:reen Yo:n dosentti Katariina Lehto ja konferenssiin kokoontui historian ammattilaisia ja aiheena oli seurata maailman historiaa eri kasvien ja yrttien levinneisyyden kautta. Eteeriset öljyt ja kuivatut kasvit säilyvät hyvin ja niiden kautta voidaan tutkia !600-1700-luvulta saakka kaupankäyntiä eri maiden välillä ja ihmisten liikkuvuutta. Moni lääkekasvi on tullut Länsi-Afrikasta orjien mukana Amerikkaan ja Eurooppaan ja niiden levinneisyydestä voidaan päätellä miten kaupankäynti kulki. Ihan uskomatonta mitä kaikkea alan ammattilaiset pystyvät tutkimaan ihmiskunnan historiasta näiden kasvien perusteella. Tuo Katariina Lehdon kirjoitus osui juuri hyvään aikaan ja todistaa sitä miten suuri merkitys kasvikunnanaineilla on ollut ihmisen kehityksessä.


  Inkeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi herran isä, juurihan tuossa edellisessä kirjoituksessa lueteltiin HAJUSTEET! Miten voit vielä väittää että Dermalogica ei käytä hajusteita? Äly hoi, älä jätä. Nyt loppu Tän blogin lukeminen, kuluttajia pidetään ihan hölmöinä ja kaiken lisäksi kalastellaan vielä sairaita ihmisiä asiakkaiksi ja myydään näitä hoitosuihkeita että voi vaikka syöpähoitojen välissä ruikkasta iholle että tulee TUOKSUA, näkemiin

   Poista
 3. Voi hyvät hyssykät sentään. Eikö tuo vänkääminen eteerisistä öljyistä jo lopu. Osta joku kirja, tai lainaa kirjastosta ja perehdy öljyhin ihan itseksesi. Inkerillähän menee kaikki aika vastaillessa kysymyksiin missä ei ole järkeä. On niin paljon tärkeämpiä keskustelun aiheita ja sellaisia mitkä kiinnostaa muitakin.

  A.F

  VastaaPoista