keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Terrorismin lähihistoria

Perjantai 13.11.2015 jää eurooppalaisten mieliin surun päivänä. Kukaan ei tiedä onko tämä isku vasta alku monien iskujen sarjalle, vai jääkö tämä yksittäiseksi teoksi. Mitään uutta tämä isku ei ole, koska 1960-luvulta lähtien Euroopassa ja muualla on toiminut lukuisia terroristiryhmiä. Isis on uusin ääri-islamilainen järjestö ja se on lisännyt huomattavasti terroritekoja, jotka olivatkin jo kymmenisenvuotta olleet laantumassa. Yleensä terroriteot kohdistuu siviileihin jotka ovat täysin satunnaisia uhreja. Vuonna 2013 terrori-iskuissa kuoli 18111 ihmistä ja vuonna 2014 32658 eli määrä on lähes tuplaantunut.

Suurin osa ikäisistäni muistaa hyvin eri järjestöt joiden tekoja uutisoitiin 1960-70-luvuilla. Tuntuu, kuin terrori-iskuissa olisi jotain muotivirtauksia, koska eri aikakausina oli omat tyypilliset tavat terrorisoida siviilejä. Järjestöt jotka toimivat 60-70-luvuilla kaappasivat lentokoneita ja kidnappasivat panttivankeja. Näillä keinoilla yritettiin kiristää eri valtioita toimimaan terrorijärjestöjen haluamalla tavalla, usein vaadittiin järjestön vankilassa olevien jäsenten vapauttamista. Sitten tuli 80-luvulla autopommit ja pommi-iskut ja nykyisin tehdään itsemurhaiskuja. Useat 1960-luvulla toimineet terrorijärjestöt toimivat, vaan yhden maan sisällä eikä koko maailman laajuisesti. Yleensä järjestöjen päämäärät olivat määrätyn maan itsenäistyminen, uskonnon levittäminen, tai poliittinen valta.

Vanhimpia terrorijärjestöjä on IRA eli Irlannin tasavaltalaisarmeija, joka perustettiin jo 1917, mutta he lopettivat aseellisen toiminnan 2005. IRA taisteli Irlannin itsenäisyyden puolesta ja sen jäsenet olivat katolisia, kun brittiläiset olivat protestantteja. IRA teki kymmenittäin autopommi-iskuja 1970-90-luvuilla ja niissä kuoli satoja ihmisiä. Toinen itsenäisyyden puolesta taisteleva järjestö oli ETA eli Baskimaan itsenäisyysjärjestö, joka perustettiin Espanjaan 1959. ETA oli marxilais-leninistinen järjestö, joka halusi erottaa Baskimaan itsenäiseksi Espanjasta. Myös ETA käytti autopommeja, mutta sen lisäksi he tekivät salamurhia politiikkoja ja muita valtaapitäviä kohtaan. ETA lopetti aseellisen toiminnan 2011 ja he tappoivat iskuillaan muutamia tuhansia siviileitä.


PLO eli Palestiinan vapautusjärjestö perustettiin 1964 ja se oli erittäin aktiivinen ja agressiivinen järjestö, jonka tarkoitus oli saada oma Palestiinan valtio ja tuhota Israel. Kaikki valtiot eivät olleet yksimielisiä siitä oliko PLO terrorijärjestö, mutta se jakautui useampiin eri suuntauksiin, jotka toimivat aseellisesti. Esimerkiksi Hizbollah ja Hamas olivat PLO:n aseellisesti toimivia osia. Musta syyskuu järjestö oli myös PLO:n alainen järjestö, joka perustettiin 1970. Parhaiten se muistetaan terrori-iskusta Munchenin olympialaisissa 1972. Silloin Musta syyskuu järjestö otti panttivangiksi israelilaisia urheilijoita ja 11 heistä kuoli iskussa.m

Opiskelijamellakoita oli 1960-luvulla lähes kaikissa Euroopan maissa ja joissakin maissa he muodostivat vahvoja äärivasemmistolaisia liikkeitä, jotka vahvistivat asemaansa terrori-iskuilla. Länsi-Saksassa toimi Punainen armeijakunta (RAF), joka tunnettiin myös Baader-Meinhof-ryhmänä johtajiensa nimen mukaan. RAF toimi 1972-2011 ja surmasi sinä aikana 34 siviiliä. Saksan Punaiselle armeijakunnalle esimerkkinä oli Japanin Punainen armeijakunta JPA. JPA toimi 1960-1970 lukujen vaihteessa tarkoituksenaan kaataa Japanin keisarikunta ja tehdä marxilainen maailman vallankumous. JPA:n toimintatapoihin kuului lentokonekaappaukset ja itsekin jo muistan ajan, kun tuntui, että jatkuvasti uutisoitiin kaapatuista lentokoneista. JPA:n tiliin laitetaan ainakin 100 kuolonuhria. Italiassa toimi Punainen prikaati, joka perustettiin 1969 ja se oli näkemykseltään myös marxilais-leninistinen. Punainen prikaati teki monia kidnappauksia ja salamurhia jotka kohdistuivat oikeistopolitiikkoihin. Kuuluisin tapaus oli italialaisen tunnetun politiikon Aldo Moron kidnappaus kesällä 1978. Aldo Moro oli panttivankina 55 vrk, jonka jälkeen hänet murhattiin. Punainen prikaati lopetti toimintansa 2002.

Voimakas aseellinen järjestö on PKK eli Kurdistanin työväenpuolue. PKK toimii eniten Turkissa, jossa kurdivähemmistöä on sorrettu monella tavoin. PKK perustettiin 1978 ja se ajaa kurdeille omaa maata ja itsenäisyyttä. Tämä PKK on tullut esiin myös nykyisessä Isiksen vastaisessa toiminnassa. Kurdit taistelevat tehokkaasti Isistä vastaan, mutta Turkki ei anna tukea heille, koska pelätään PKK:n vahvistumista. PKK on surmannut noin 50,000 ihmistä terrori-iskuillaan.

Aasiassa toimii myös useita ääri-islamistisia järjestöjä. Sri Lankassa perustettiin Tamili Tiikerit 1976 ja sillä järjestöllä on tilillään kaikista eniten itsemurhaiskuja. Tamili Tiikerit murhasivat Intian pääministeri Rajiv Gandhin ja paljon muita vaikutusvaltaisia ihmisiä. Malesiassa toimii Abu Sayyat, joka on myös ääri-islamistinen liike, joka ajaa omaa islamistista valtiota Malesian saaristoon. Abu Sayyat tuli suomalaisille tutuksi Jolon panttivankikriisistä, jossa oli vankina myös kaksi suomalaista miestä. Abu Sayyat teki ensimmäisen iskun USA:n World Trade Centeriin 1993, mutta isku epäonnistui ja ainoastaan kuusi ihmistä kuoli. Toinen isku World Trade Centeriin oli Al Qaidan tekemä ja se toi Al Qaidan ja Osama bin Ladenin koko maailman tietoisuuteen. Al Qaida on myös ääri-islamistinen järjestö, joka on tehnyt 2000-luvulla monia tuhoisia terroritekoja.Madridissa junapommit vuonna 2004 surmasi 191 henkeä ja yli 2000 haavottui.  Heinäkuussa 2005 kuoli Lontoon räjähdyksissä 50 henkeä. Samoin heinäkuussa 2005 Al Qaida teki iskun Egyptin lomakohteeseen Sarm al Saikhiin ja siellä kuoli 88 ja 200 haavoittui.

Näiden terrori-iskujen jälkeen oli kymmenisenvuotta rauhallisempaa. Arabikevään myötä 2011 nousi esiin erittäin väkivaltainen ääri-islamistinen järjestö Isis, jolla on oma armeija ja paljon varallisuutta. Isis on uhannut muuttaa Euroopan islamistiseksi valtioksi ja ellei se tapahdu meidän aikanamme se tapahtuu meidän lasten, tai lastenlasten aikana. Isis on ensimmäinen terrorijärjestö joka hyödyntää tietotekniikkaa ja sosiaalista mediaa. Sen keinot ovat siis hyvin erilaisia, kuin aiempien terrorijärjestöjen. Se ehkä tekee Isiksestä pelottavamman, mutta en usko, että Euroopasta olisi tullut sen vaarallisempi, kuin se oli 1960-70-luvuilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti