torstai 4. helmikuuta 2016

Ho Chi Minh on Vietnamin kansallissankari

Ho Chi Minh syntyi 1890 jolloin Vietnam oli Ranskan siirtomaa. Hän kuului keskiluokkaiseen perheeseen jossa ymmärrettiin koulutuksen arvo. Ho Chi Minh laitettiin ranskalaiseen kouluun ja hän oppi täydellisen ranskankielen. Parikymppisenä hän pestautui rahtilaivan keittöön ja lähti emämaahan Ranskaan. Hän asui muutaman vuoden Ranskassa, mutta kiinnostui sitten kommunismista ja muutti juuri perustettuun Neuvostoliittoon. Palattuaan Neuvostoliitosta Ranskaan hän oli mukana ensimmäisen ranskalaisen kommunistipuolueen perustamisessa. Ho Chi Minh halusi lisää oppia muista maista ja siirtyi Englannin kautta Amerikkaan. Joka maassa hän asui useamman vuoden ja elätti itsensä leipurina, tai keittiötöillä. Häntä myös arvostettiin itseoppineena intellektuellina joka imi itseensä kansainvälistä sivistystä.

Ho Chi Minh palasi Vietnamiin toisen maailmansodan aikoihin ja keräsi ympärilleen suuren joukon kannattajia. Hän nousi maan alla toimivan kommunistipuolueen johtoon. Kun Vietnam vapautui Japanin miehityksestä 1945 Ho Chi Minh julisti Vietnamin itsenäiseksi. Tästä ei Ranska pitänyt, koska Ranska halusi pitää siirtomaansa edelleen. Näin alkoi ensimmäinen Indokiinan sota, joka edelsi Vietnamin sotaa, jota vietnamilaiset itse kutsuvat Amerikan sodaksi. Ho Chi Minhin joukot tekivät vastarintaa ranskalaisille ja heitä avusti Neuvostoliitto ja Stalin johon Ho Chi Minh oli luonut hyvät suhteet. Ho Chi Minh oli presidenttinä ja alkoi tuoda Pohjois-Vietnamissa käytäntöön kommunistisia toimintatapoja. Hän sai suuren kansansuosion tekemällä maareformin, jossa suurtilallisten maaomaisuus jaettiin niitä viljelevien vuokraviljelijöiden kesken.

Kerroinkin jo tuossa edellisessä jutussani Vietnamin sodan vaiheista ja Ho Chi Minh oli se kokoava voima ja karismaattinen johtaja, jonka valitsemat kenraalit johtivat Pohjois-Vietnamin sodan johtoon. Ho Chi Minh sai kansansa ponnistelemaan äärimmilleen, että amerikkalaiset eivät voittaneet sotaa. Ho Chi Minh kuoli 1969 eikä koskaan nähnyt sodan lopputulosta ja rauhan aikaa. Vuonna 1976 Saigonin nimi muutettiin Ho Chi Minh Cityksi maan ensimmäisen presidentin kunniaksi. Nyt hänen kuviaan ja patsaita on pitkin kaupunkia ja seteleissä on hänen kuvansa. Erityisesti häntä pidettiin lasten ystävänä ja hänen lempinimensä oli Setä Ho eli Uncle Ho. Tulee hiukan mieleen Stalin kultti jolloin Stalinia nimitettiin Isä Aurinkoiseksi. Erikoista oli ettei monikerroksisessa Ho Chi Minh museossa ollut yhtään kuvaa, tai mainintaa hänen vaimostaan ja perheestään. Tiedän kuitenkin, että hän oli naimisissa saman naisen kanssa nuoruudesta lähtien, mutta lapsista ei löydy tietoja mistään. Tämä on aika tavallista kommunistijohtajien kohdalla, että perhe katoaa taustalle. Mikään puhdas pulmunen ei Ho Chi Minh ollut, vaikka nykyinen henkilökultti haluaa sen käsityksen luoda. Hän käytti erittäin julmia otteita saadakseen koko kansan taipumaan kommunismiin. Pohjois-Vietnamissa löytyy monia joukkohautoja joihin hänen vastustajansa joutui. Ho Chi Minh surmasi satoja tuhansia talonpoikia, niin kuin teki Stalin parikymmentävuotta aikaisemmin. Nämä asiat ovat tämän poliittisen tilanteen valitessa unohdettu täysin. Sananvapaus ei Vietnamissa ole kovinkaan laajaa ja toisin ajattelijat joutuvat vankilaan hyvin nopeasti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti