keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Huulisyöpä on lisääntynyt

Harvoin muistetaan, että myös huulet pitää suojata auringolta. UV-säteily on yleisin huulisyövän syy. Huuli-ja suusyöpä on kuudenneksi yleisin syöpälaji. Miehistä 4% sairastuu siihen ja naisista 1% , naisten huulipunan käyttö vähentää huulisyöpien määrää, koska se suojaa myös säteilyltä.

Silloin, kun suusyöpä on suun sisäpuolella se on aika vaarallinen, koska yleensä se todetaan myöhäisessä vaiheessa. Suusyöpä tekee usein etäpesäkkeitä kaulanalueen imusolmukkeisiin. Mitä aikaisemmassa vaiheessa suusyöpä todetaan sitä todennäköisempää on ettei etäpesäkkeitä ole ehtinyt syntymään ja hoitoennusten on parempi. Yleisin syy suun sisäpuolen syöpään on tupakointi, tai nuuskan käyttö sekä alkoholi. Myös ruokavaliolla on merkitystä ja kyse onkin ns.elintasosairaudesta. Huulisyöpä on yleisin ulkotyöntekijöillä ja ulkourheilua harrastavilla. Omilla asiakkaillani on huulisyöpää ollut golffareilla, koska he ovat hyvin alttiina auringolle.

Tärkein suoja huulille on huulirasva aurinkosuojakertoimella. Huulipunakin suojaa hyvin, vaikka siinä ei olisikaan suojakerrointa, koska väripigmentti estää säteilyn vaikutukset. Meillä on kaksi suojatuotetta huulten alueelle ja kumpikin on Youngbloodilta. YB:llä on hyvin mielyttävä väritön huulirasva, jossa on 20 suojakerroin, sen hinta on 33€. Toinen vaihtoehto YB:n Lip Gloss ( 38€), joka onkin meidän suosituin meikkituote. Tässä huulikiilteessä on kymmenkunta eri värisävyä ihan neutraalista kirkkaan punaiseen. Huulikiilteen suojakerroin on viisitoista ja se sisältää runsaasti kosteuttavia ja hoitavia raaka-aineita.

Huulisyöpää kannattaa epäillä, jos huulten limakalvon alueella on parantumaton rupi, tai verta vuotaa ilman syytä. Suun sisäpuolen syöpää tarkkailee aina myös hammaslääkäri ja siksikin hampaiden säännöllinen tarkistus on tarpeen. Yksi syy syövän syntyyn voi olla myös huono suuhygienia. Toisaalta myös pitkäaikainen alkoholipitoisten suuvesien käyttö altistaa suusyövälle. Muistakaa siis kesän tullen suojata huulet ja katsokaa, että perheen miehetkin sen tekevät.

4 kommenttia:

 1. Viitsitkö vastata kysymykseeni, vaikka en ole teidän asiakas? Käyn noin parin kuukauden välein kosmetologilla poistattamassa ylähuulen ja leuan karvoja. Se tehdään lämminvahalla ja olen samalla kosmetologilla käynyt jo monta vuotta. Joka kerta iho on tunnoton pari päivää poiston jälkeen, varsinkin ylähuuli. Se ei ole kokonaan tunnoton, mutta kosketus tuntuu ihan erilaiselta. Kosmetologini väittää, että kuvittelen eikä keksi sille mitään selitystä. Oletko sinä tietoinen tästä?
  Se ei mitenkään vaivaa muuten, kuin haluaisin tietää mistä on kysymys.

  Anna-Liisa

  VastaaPoista
 2. Se ei ole sinun mielikuvitustasi vaan ihan todellinen tunne. Karva on tuntoaistin osa ja kun ne on poissa ihon tuntoaisti ei toimi heti normaalisti. Menee muutama päivä ennen, kuin tuntomekanismi tottuu uuteen tilanteeseen. Varsinkin, jos ihokarvat ovat vahvoja niiden poissa oleminen tekee ihosta ihan erituntoisen.

  Inkeri

  VastaaPoista
 3. Olen tosi kiitollinen, että suhtaudut vakavasti asiakkaiden ihonhoitoon. Kävin huhtikuussa kasvohoidossa, kun en ollut ehtinyt teille ainakaan puoleen vuoteen. Sanoit, että ihossani on auringon aiheuttamia muutoksia ja itse luulin niitä tavallisiksi maksaläiskiksi. Menin ihotautilääkärille ja hän oli heti samaamieltä. Nyt ne alkuviikosta jäädytettiin ja saan vuoden kuluttua taas kutsun sairaalaan.


  Olen todella vaikuttunut ammattitaidostasi. Itse en olisi niiden pikkupilkkujen takia ikinä keksinyt mennä lääkäriin. Sain suosituksen viidenkympin aurinkosuojasta ja poikkean sitäkin hakemaan. Kiitos huolenpidostasi!

  VastaaPoista
 4. Kiva, että asia on hoidettu. Onneksi otit neuvostani vaarin ja hakeuduit lääkärille. Dermalogican Solar Defence Booster sk 50 on erinomainen voide silloin, kun tarvitsee tehokasta suojaa.

  Inkeri

  VastaaPoista