perjantai 9. toukokuuta 2014

Voitonpäivä 9.5

Tänään, perjantaina 9.5 on Voitonpäivä ja Eurooppa-päivä ja Eurooppa-päivän vuoksi Suomessa on liputuspäivä. Euroopan unionin syntysanat lausuttiin 9.5. 1950 ja sen päivämäärän perusteella juhlitaan Eurooppa-päivää. Se ei kuitenkaan ole jutuni aihe, vaan Venäjällä vietettävä Voitonpäivä. Tänään tulee 69 vuotta siitä, kun Saksa antautui Neuvostoliitolle ja länsiliittoumalle. Hitler teki itsemurhan Berliinin bunkkerissa yhdessä vaimonsa Eva Braunin kanssa 30.4-45. Viikon kuluttua jäljellä olleet kenraalit allekirjoittivat rauhansopimuksen länsiliittoutuneiden kanssa 8.5 ja Neuvostoliiton kanssa 9.5. Esimerkiksi Norjassa ja Ranskassa juhlitaan Voitonpäivää 8.5.

Tämän Ukrainan ja Krimin tilanteen vuoksi Voitonpäivän vietto saa ylimääräistä jännitettä. Se on ollut aina vapaapäivä Venäjällä ja suuressa osassa entisiä Neuvostoliiton maita. Nyt kun kyseessä ei ole tasavuodet voitonparaati Moskovassa ei ole kovin suuri. Silloin, kun juhlittiin 60-vuotismuistopäivää 2005 paraatia oli katsomassa lähes kaikkien valtioiden päämiehet. Toinen maailmansota ja Neuvostoliiton tekemät ratkaisut ovat edelleen arka aihe Venäjällä. Hämmästyin kovasti, kun alkuviikosta kerrottiin uutisissa, että Putin oli allekirjoittanut lain, joka kieltää puhumasta toisen maailmansodan tapahtumista vastoin Venäjän virallista kantaa. Putin siis rajoittaa sananvapautta ja historian tutkimista todella rajusti. Tästä voi vetää myös sen johtopäätöksen, että Putin kieltää kritisoimasta Stalinin tekemiä päätöksiä. Tämä linja on ollut näkyvissä Putinin päätöksissä ja kommenteissa aikaisemminkin. Se vaikuttaa todella vaaralliselta ja ihmisoikeuksien vastaiselta. Jo 50-luvulla Neuvostoliiton silloinen johto tuomitsi Stalinin teot ja palautti monen Stalin tuomitseman ihmisen vapauden ja kunnian, mutta kuolemaahan ei saa peruttua.

Suomessa on jo 80-luvulta saakka voitu keskustella vapaasti talvisodan ja jatkosodan tapahtumista. Mannerheimin ja muiden sotajohtajiemme tekemisiä on saanut kritisoida mielensä mukaan. Neuvostoliitossa ei tällaista mahdollisuutta ole vielä ollut. Suurin osa veteraaneista on mennyt hautaan kertomatta koskaan totuutta toisen maailmansodan tapahtumista. Ukrainassa on vielä paljon vaikeampi tilanne, koska Saksa miehitti Ukrainaa useamman vuoden. Ukrainassa oli myös vahva itsenäisyyttä ajava maanalainenarmeija, paljon liittyi myös Saksan joukkoihin taistelemaan Neuvostoliittoa vastaan. Tämän kaiken Stalin kosti sodan jälkeen ja vieläkään ei länsimaailmalle ole oikein selvinnyt mitä Neuvostoliitossa tapahtui sodan jälkeen ja ennen, kuin Stalin kuoli 1953.

Tänään pitää seurata uutisia ja etsiä netistä Aleksanteri-instituutin lausunnot, joka on virallinen Venäjän tutkimuskeskus Suomessa. Elämme mielenkiintoisia aikoja ja olen varma, että menneisyyden tapahtumat purkautuvat voimallisesti Ukrainankin nykytilanteessa. 

2 kommenttia:

  1. Ja hoitohinnasto edelleen vuodelta 2011.

    VastaaPoista
  2. Näin valitettavasti on. Henkilö joka hoitaa tietotekniikka asioita on vaihtunut jo kolmannen kerran tänä keväänä. Tällä hetkellä on näköjään lähes mahdotonta löytää firmaa, jonka tekemisiin voisi luottaa. Ja paljon on varmaan kiinni huonosta tuurista. Tuo uusi kotisivu on ollut tekeillä viime heinäkuusta saakka ja nyt vaikuttaa siltä, että tämä kolmas firma voisi saada jotain aikaan ennen juhannusta.

    Inkeri

    VastaaPoista