torstai 12. kesäkuuta 2014

Sota ja rauha nyt ja historiassa

Piipahdin pikaisesti Riikassa katsomassa Latvian Miehitysmuseon näyttelyn. Olen käynyt sielä ennenkin ja pidän sitä Baltian parhaana miehitys-ja sotamuseona. Näyttely Latvian raadollisesta menneisyydestä järkyttää aina.

Nyt en järkyttynyt pelkästään tästä menneisyyden sodasta, vaan näin konkreettisesti miten hauras rauhan tilanne maailmassa on tällä hetkellä. Heti, kun laskeuduimme Riikan lentokentälle sielä oli rivissä Naton lentokoneet. Nuo mustan harmaat jättiläiskokoiset kuljetuskoneet teki pelottavan vaikutuksen. Sielä oli miehistönkuljetuskoneita, sekä kaluston kuljetukseen tarkoitettuja leveitä koneita, mustassa kyljessä luki U.S Air Force. Latviassa ja Liettuassa alkoi Naton sotaharjoitus johon osallistui n. 5000 sotilasta Kanadasta, USA:sta ja Englannista. Venäjähän ilmoitti ettei pidä siitä, että Nato harjoittelee naapurimaassa. Nähtäväksi jää mihin tämä molemmin puolinen uhittelu menee, ainakaan keskusteluyhteys ja tapa hoitaa asioita on sama, kuin kylmän sodan aikana. Kolmekymmentävuotta sitten 1980-luvulla oli Euroopan kentillä ihan yleistä nähdä Naton koneita. Neuvostoliiton aikana maailma oli selvästi jakautunut ja ei olisi toivottavaa, että tuohon tilaan päädytään uudestaan.

Ihan hauskakin juttu sattui tuolla Riikan reissulla. Minähän kannan aina ulkomailla mukanani kissan ruokaa, jos sattumalta näen nälkäisen kulkukissan. Olen monesti siitä kertonut asiakkaille ja tiedän, että järjenjuoksuani hiukan epäillään. Nyt voin kertoa, että maailmassa on muitakin kaltaisiani. Näin vanhan kaupungin kujalla laihan harmaaraidallisen kissan ja ryntäsin sen perään, kun se lähti juoksemaan erään talon takapihalle. Kissa pysähtyi seinän viereen ja niin myös minä. Aloin kiiresti kaivaa kassistani raksupussia, kun tajusin, että vieressäni on joku muukin. Ikäiseni rouva katsoi hämmästyneenä minua ja kädessäni olevaa Whiskas pussia ja veti omasta repustaan prikulleen saman kananmakuisen raksupussin. Aloimme kumpikin nauraa ja selvisi, että hän oli Kanadasta ja oli turistimatkalla Baltiassa. Hänkin kertoi kantavansa aina mukanaan kissanruokaa, niin kuin minäkin. Hän nauroi, että muu ryhmä on pitänyt häntä ihan hulluna, kun hän viitsii kantaa ruokaa mukanaan. Nyt hän voi kertoa, että muitakin hulluja on olemassa ja vieläpä varustettuna ihan samalla kissanruualla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti