perjantai 6. kesäkuuta 2014

Operaatio Overlord eli Normandian maihinnousu

Tänään 6.6 tulee kuluneeksi 70-vuotta maailman historian suurimmasta sota-ajan maihinnoususta. Lähes kaikki valtionpäämiehet ovat Normandiassa kunnioittamassa juhlapäivää. Siellä tapaa liittoutuneiden Obama ja Putin, sekä hyökkäyksen kohteena ollut Saksan nykyinen johtaja Angela Merkel. Tapahtuma nostaa varmaan pintaan monia kipeitä muistoja ja käydään taas kerran läpi toisen maailman sodan historiaa.

Tämä ajankohta on mielestäni vähän tulenarka jotta keskustelu meneestä sodasta pysyisi neutraalina. Venäjän tapahtumat osoittaa ettei sielä ole vieläkään puitu loppuun toisen maailman sodan tapahtumia. Pahaenteiseltä kuulosti Putin allekirjoittama uusi laki. Hän allekirjoitti Voitonpäivänä 9.5 -14 lain joka kieltää arvioimasta toisen maailman sodan tapahtumia ohi Venäjän virallisen historian kirjoituksen. On erittäin suuri sananvapauden loukkaus ettei tutkijat, tai tavallinen kansa saa tuoda mielipiteitään julki yli seitsemänvuosikymmenen takaisista tapahtumista. Putin toi näin esille sen, että kannattaa Stalinin ajan tapahtumia, vaikka ne on jo 90-luvulla tiukasti tuomittu.

Toisaalta ymmärrän kyllä hyvin, että venäläiset ja Putin ovat katkeria toisen maailman sodan tapahtumista Amerikalle ja Englannille. Heidän on myös joskus saatava se sanoa ja keskustella asia loppuun. Uskoisin sen painavan myös yksittäisten ihmisten mieltä ja varmaan se on noussut esiin vielä voimakkaammin Ukrainan tilanteen takia. Ukrainan tilanteessahan vaikuttaa myös historia ja se, että Ukraina oli Saksan miehittämä ja suurin osa ukrainalaisista oli hyvin saksalaismielisiä. Moni heistä taisteli Saksan joukoissa Neuvostoliittoa vastaan ja he toivoivat itsenäistymistä Saksan avustuksella. Tämän Stalin kosti sodan jälkeen hyvin julmasti ja koko Ukraina sai tuntea hänen mielivaltaisen politiikkansa. Nythän tämä fasistikortti on otettu taas esiin ja venäjämieliset syöttää vastapuolta fasisteiksi ja pelottelee kansaa fasismin nousulla.

Neuvostoliitto kantoi päävastuun sodasta Saksaa vastaan kesäkuusta 1941 tuohon Normandian maihinnousuun saakka. Neuvostoliittolaisia kuoli, haavoittui ja taisteli lähes kolmen vuoden ajan ennen, kuin muut liittoutuneet tuli rintamalle. Stalin vaati "toisen rintaman" avaamista jo vuodesta-41 saakka ja jenkit ja britit sitä koko ajan lupasivat. Tilanne oli Neuvostoliiton kannalta kohtuuton, koska heidän maaperällään taisteltiin, kaupunkeja tuhottiin ja siviileitä surmattiin ja muut liittoutuneet istuivat turvassa kotonaan. Tosin, kyllähän Englantia pommitettiin hyvin rajusti, mutta jenkit säästyivät saksalaisten pommeilta täysin. Sodan alkuvaiheessahan näytti siltä, että Hitler pystyy Neuvostoliiton valloittamaan ja vasta Stalingradin voitto 1943 tammikuussa käänsi sotaonnen Stalinin hyväksi. Neuvostoliitto olisi siis tarvinnut tosi kipeästi apua, mutta sitä ei ollut saatavissa.

Amerikka ja Englanti ovat aina tuonneet esiin, että he auttoivat Neuvostoliittoa valtavilla ase ja tavaramäärillä. Toisaalta olen myös lukenut ihan vastakkaistakin tietoa Neuvostoliittolaisista muistelmista. He väittävät muiden liittoutuneiden liioittelevan apuaan ja yleinen mielipide on Amerikan ja Englannin osuuden vähätteleminen. Vaikea on sanoa mikä lopullinen totuus on ja mitään julkisuuten tullutta keskustelua ei entiset liittoutuneet ole asiasta käyneet. En usko, että nytkään tuona Normandian juhlapäivänä on hyvä ajankohta asiaa nostaa esiin. Tuntuu, että venäläisten ja Putinin agressiot ovat aika pinnassa.

1 kommentti:

  1. Eilen kommenteissa kyseltiin kannattaako näitä historiajuttuja kirjoittaa, kun ei näitä kukaan lue.
    Kyllä kannattaa kirjoittaa ja kyllä lukee. Näen tilastoista mitä juttuja luetaan ja historiajuttuja luetaan vähemmän, kuin ihonhoitoneuvoja. Niitä kuitenkin luetaan googlen kautta vielä vuosien ja kuukausien päästä. Eli loppujen lopuksi niitä ehkä luetaan saman verran, kuin ihonhoitojuttuja.
    Toinen juttu on se, että itse nautin niiden juttujen tekemisestä. Jos mielessäni pyörii joku historiaan liittyvä juttu saan siihen selkeyttä, kun kirjoitan siitä. Se on myös minun tapani viedä eteenpäin rauhan aatetta. Ihmiset eivät saa unohtaa mitä pahaa sota maailmassa on tehnyt. Jos se unohdetaan on entistä helpompaa aloittaa uusi sota.

    Inkeri

    VastaaPoista