lauantai 26. heinäkuuta 2014

Helteellä iho kaipaa ilmakylpyjä

Asiakaspalvelutyössäni näen myös monenlaista ihmisten pukeutumiseen liittyvää.  Nyt olen laittanut huolestuneena merkille miten jotkut ihmiset helteelläkin välttelee ulkoilmaa ja pukeutuvat todella raskaasti. Tämä ei koske pelkästään ihan ikäihmisiä, vaan jopa alle kuusikymppisetkin saattaa pelätä kylmettymistä tälläkin helteellä.

Ei ole mitenkään outoa, että asiakkaalla on farkkujen alla pitkät alushousut, yläkropassa aluspaita, pitkähihainen paita ja takki. Jalassa on nilkkurit ettei nilkat saa kylmää ja tällä hetkellä meillä mittari näyttää 27 astetta. Tietysti ihminen alkaa tottua tuohon vaatemäärään ja aluksi vaatteiden vähentäminen saattaa ollakin hankalaa. Moni ihminen myös pelkää pienintäkin vetoa ja se tuottaa meille työntekijöille hiukan hankalat työolot. Jotkut asiakkaat vaativat sulkemaan ikkunat, ovet ja sammuttamaan "viilennyshyrrät". Hoitohuoneen lämpötila nousee reilusti yli kolmenkymmenenasteen ja siinä fyysisen työn tekeminen ottaa todella koville. Lain mukaan Marilta ei voi edes vaatia työntekemistä niissä olosuhteissa. Meidän hoitolahan pysyy näin helteellä aika inhimillisen tuntuisena, koska olemme täysin varjon puolella. Noilla propeleilla saamme myös sen verran ilmavirtaa aikaiseksi, että pystymme tekemään raskasta työtä. Se kuitenkin vaatii ikkunoiden auki oloa ja näiden propeleiden toimintaa.

Iholle on todella pahasta hautoa sitä paksujen vaatteiden alla niin, että se on koko ajan kosteana. Varsinkin, jos on ylipainoa ja sen takia ihopoimuja esimerkiksi vatsassa. Nämä ihopoimut, rintojen alustat ja nivustaipeet ovat hyviä elatusalustoja pöpöille ja erilaiset sieni-infektiot elää mielellään lämpimän kostealla iholla. Vielä näin mätäkuussa kaikki infektiot leviää hyvin nopeasti. Jalat ovat ensimmäinen ongelma, koska hautuneet varpaanvälit ovat suora bakteeriportti elimistöön. Kutisevaa sieni-infektiota on vaikea saada kuriin, jos jalat koko ajan hautuu lisää. Ikäihmisillä joilla on huonompi vastuskyky saattaa tuo sieni-infektio tehdä sairaala reisun, koska ruusu-infektio voi lähteä rikkinäisistä varpaan väleistä.

Kostealla lämpimällä iholla syntyy monenlaisia infektioita joista sieni-ja hiivasieni ovat yleisempiä. Märkärupeakin näen aina näin loppukesästä. Parasta iholle olisi, että ihminen olisi ilman vaatteita, tai alusvaatteillaan muutaman tunnin näin helteellä ettei iho olisi koko ajan märkä. Suihkuttaminen aamuin illoin ihonlämpöisellä vedellä tekee myös hyvää. Mitään voimakkaita pesuaineita ei kannata käyttää, koska ne vaan kuivattavat ihoa. Jos jokin ihottuma kiusaa useita päiviä sitä kannattaa näyttää lääkärille, tai terveydenhoitajalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti