tiistai 8. heinäkuuta 2014

Sairaaloinen mustasukkaisuus on laaja ongelma

Näin pitkän työelämän aikana olen törmännyt, jos jonkinmoisiin asioihin. Voisin sanoa ettei mikään inhimillinen ole enää minulle vierasta. Olen yrittänyt kaikista tapauksista jotain oppia ja pyrkinyt suhtautumaan empatialla ja kunnioituksella ihmiseen kohtaan sattui sitten mitä tahansa.

Ensimmäisenä voisi ajatella mitä mustasukkaisuus kauneushoitolaan kuuluu, vai kerronko omasta mustasukkaisuudestani. Minun tai perheeni mustasukkaisuudesta ei ole kyse, vaan ihan asioista joita kohtaa asiakaspalvelussa ja joita kohtasin yhdistystoiminnassa olessani yrittäjänaisten luottamustehtävissä. Itse en ole ollenkaan mustasukkainen luonne ja en voisi sietää, jos puolisoni olisi sellainen. Voi olla, että siksi huomioinkin mustasukkaisuuden, koska itselleni se olisi kauhistuttavaa ihmisyyden riistämistä ja elämän kaventamista.

Tiedän valitettavan paljon naisia, jotka eivät voi käydä kosmetologilla, tai kampaajalla, koska puoliso kieltää sen. Puoliso pelkää naisen haluavan viehättää muita miehiä ja estää kaiken itsensä hoitamisen. Jotkut myös kontroloivat puolisonsa elämää niin paljon etteivät he voi kuvitella, että vaimo on pari tuntia jossain mihin hän ei ole osallisena. Työelämäni alkuaikoina, jotkut miehet istuvat hoitotuolin vieressä seurustelemassa sillä aikaa, kun vaimoa hoidettiin. Enää en suostu tähän, että minun työrauhaani rikotaan. Joskus lahjakortit jää käyttämättä tästä syystä ettei mies anna tulla kasvohoitoon. Miehet saavat odottaa odotustilassa kasvohoidon ajan, mutta hiukan omituiselta sekin tuntuu ja yleensä nämä ihmiset ei montaa kertaa meillä käy. Olen myös kaksi kertaa näiden vuosien aikana saanut puhelun tuohtuneelta mieheltä, jonka mielestä minun työni sai vaimon ajattelemaan itseään ja muita miehiä ja lähteneen puolisonsa luota. Syy olisi siis kosmetologin eikä puolison. Kummassakin tapauksessa en ollut vaimon kanssa sanallakaan sivunnut hänen parisuhdettaan. Se, että nainen hoitaa itseään ja arvostaa itseään on ilmeisesti heikkoitsetuntoiselle miehelle kauhun paikka.

Nykyään asiakaspalvelussa eteen tullut ongelma on puolison vahtiminen. Vaimolla pitää olla jatkuvasti puhelin kädessä, jotta hän on alati tavoitettavissa. Pahassa tapauksessa tämä ei riitä, vaan puoliso soittaa vartin välein meidän lankapuhelimeen ja pyytää vaimoaan puhelimeen milloin minkäkin tekosyyn varjolla. Jos hän soittaisi kännykkään vaimohan voi vastata missä hyvänsä ja vain sanoa olevansa meillä. Silloin pitää tarkistaa lankaliittymän kautta, että hän todellakin on meillä. Nyt olen päättänyt, että en enää suostu tähän hyppyyttämiseen. Koin sen minun työni häirintänä ja halveksimisena etten saa tehdä kasvohoitoa rauhassa, vaan ravaan kuskaamassa puhelinta asiakkaalleni, jonkun herran tahdon mukaan. Tilanne on todella vaikea ja monisyinen. Asiakkaalleni voi tulla ongelmia entistä enemmän ellen juokse puhelimen kanssa, mutta en halua olla pitämässä yllä sairasta tilannetta.

Näin näitä mustasukkaisuustapauksia myös yrittäjänaisten yhdistyksessä aivan liikaa. Voin helposti luetella useita yrittäjänaisia, jotka eivät koskaan voi käydä yhdistyksen kokouksissa, tai koulutuksissa, koska he eivät käy missään ilman miestään. Valtakunnallisessa yrittäjänaisten keskusliiton hallituksessa oli kaksitoista jäsentä ja melkein aina heistä yksi oli naimisissa sairaaloisen mustasukkaisen miehen kanssa. Lähes aina viikonloppukoulutuksiamme oli valvomassa yksi mies, joka istui viereisessä pöydässä, joka lounaalla ja illallisella. En tarkoita sitä, että ongelma olisi vain miehillä, mutta minä teen työtä vain naisten kanssa ja näen tilanteen näin päin. Toivoisinkin, että nostamalla tämän asian esiin saisin näissä ihmisissä jotain heräämistä aikaiseksi. Yleensä vaimon manipulointi ja vahtiminen on jo niin pitkällä ettei ihminen enää edes huomaa sitä. Minusta pahinta mitä voin tietää olisi olla vanki omassa elämässään ja omassa kodissaan.

3 kommenttia:

 1. Puhut ihan asiaa ja ongelma on monen naisen kohdalla todella vakava. Tiedän mitä tarkoitat, kun kerrot näistä yrittäjänaisten koulutusilloista. On raivostuttavaa, kun joku joutuu olemaan puhelin kädessä jatkuvasti sen takia, kun puoliso tarkistaa missä vaimo on. Koen sen nöyryyttävänä meille kaikille. Olen monta kertaa miettinyt pitäisikö siitä sanoa ääneen, että se vahtiminen häiritsee kaikkia muitakin. Mitä mieltä muuta lukijat tästä on?

  Eihän tämä mitenkään kohdistu pelkästään yrittäjänaisten koulutuksiin, vaan ihan kylätoimikunnan kokouksissakin sen huomaa ketä vahditaan. Siinä kokouksessa juttu on niin päin, että vaimo soittelee koko ajan.

  VastaaPoista
 2. Huh, hurjaa luettavaa. Ihmistyössä näkee kaikenlaista.

  Vaikea ajatella, miten sairaalloisen mustasukkaisen pöljät aivoitukset oikein menevät. Totta on, että nämä manipuloidut ja vahditut eivät edes itse välttämättä enää huomaa sitä kaikkea. Mihin kaikkeen joutukaan taipumaan...

  Ja minä muuten ainakin meikkaan ja puunaan jokikinen päivä ihan tasan tarkkaan itselleni. Sellaisinakin päivinä, kun kukaan minua ei näe. Vaikea ehkä joidenkin tajuta.

  Leena

  VastaaPoista
 3. Inkeri saa kuunnella monenlaista tarinaa. Joskus pohdin kasvohoidon aikana omia kokemuksiani nuoruuden avioliitostani. En päässyt enää ruokakauppaan, kun mieheni mielestä pidin vaan silmäpeliä muiden miesten kanssa. Alusvaatteet hän osti jostain marketista minulle, koska kunnon alusvaatteet olsi vain muiden miesten houkuttelua varten. Ei ollut puhettakaan, että olisin mennyt kampaajalle, tai kosmetologille. Jo pelkät paplarit ja tukan pesu sai aikaan raivokohtauksen, koska senkin tein vaan muita miehiä varten.
  Onneksi se aika on minulta ohitse, mutta monelle se on arkipäivää. Toivottavasti taas joku herää tämän jutun ansiosta.

  VastaaPoista